La cea de-a treia ediție a Galei Studenților Originari din Republica Moldova, 25 de tineri au fost premiați pentru rezultate academice extraordinare.
TIMPUL a reușit să vorbească cu o parte dintre laureați și să afle cum văd studenții școliți peste hotare viitorul țării. Mișcați de experiența din afară, tinerii au soluții ce ar putea transforma Moldova într-un stat european:
Aș zice că, în China, competitivitatea e stimulentul de bază al tinerilor care doresc să își atingă scopurile. Numărul considerabil de mare al populației, în special în orașele mari ca Shanghai, impune necesitatea de a te defini prin muncă intelectuală asiduă. Diligența e unica lor cheie de succes, ceea ce nu aș zice că se valorifică deplin în Moldova.
Principalul neajuns al sistemului de justiție moldovenesc este politizarea acestuia. Principiul separării puterilor în stat este practic inexistent, după cum se observă din unele cazuri ale CEDO, unde se condamnă interferența președintelui Republicii Moldova în treburile justiției. În timpul activității mele din cadrul Departamentului Legal al Consiliului Europei, cercetarea pe care am condus-o asupra discrepanțelor din sistemele legale ale României și Republicii Moldova va fi dezvoltată în cadrul raportului „Consolidarea statului de drept în Sud-Estul Europei prin reforma sistemului juridic” și se va materializa printr-o serie de recomandări concrete oferite de către Consiliul Europei guvernelor Ungariei, Bulgariei, României și Republicii Moldova cu scopul îmbunătățirii separării puterilor în stat. În cadrul raportului se va discuta despre necesitatea autofinanțării sistemului judecătoresc, independenței Procurorului General, precum și a procesului de votare al organelor judiciare. Atunci când sistemul educațional și cel de justiție se vor maturiza, atunci mediul de business nu va avea altceva de făcut decât să se conformeze.
Cum crezi că va arăta viitorul Moldovei?
Un cinic ar spune, în special după toate cele întâmplate recent Republicii Moldova și celor care mai urmează în viitorul apropiat, că drumul Moldovei este incert și grotesc pe alocuri. Dar eu nu sunt un cinic, nu pot să fiu unul după ce am cunoscut atâția oameni tineri, integri, cu viziune și inițiativă: participanții și organizatorii acestei Gale a Studenților, Tinerii Moldovei – o organizație cu o adevărată coloană vertebrală. Din România țin să menționez Liga Studenților Români din Străinătate și Platforma Unionistă 2012, care nu au uitat niciodată de faptul că „Basarabia e Pământ Românesc”. În același context amintim și lupta continuă a delegaților României din cadrul OSCE-ului și ONU pentru fiecare cuvânt al fiecărei moțiuni referitoare la Republica Moldova. De aceea, cred cu tărie într-o Moldovă europeană, o Moldovă românească.
Chiar și acum, după 25 de ani de independență, Republica Moldova are o democrație frântă, în mare parte din cauza corupției interne și a dependenței economice față de exporturile de energie ale Federației Ruse. Adesea, această dependență este folosită în mod greșit de către Rusia pentru manevre politice. De aceea, consider că Moldova trebuie să-și reducă cantitatea de energie importată. Aceasta poate fi obținută prin intermediul unor politici ce încurajează investițiile sistematice în domeniul energiei regenerabile. Deoarece Moldova este preponderant o țară agrară, cea mai avantajoasă sursă de energie ar fi cea pe bază de biomasă datorită volumului mare de risipă din agricultură. Prin urmare, această politică poate fi pusă în aplicare la nivel național printr-un sistem bine echilibrat, ce încurajează micul producător și susținând cererea pentru producție agricolă.
Un alt mare sector, care consider că este în curs de dezvoltare, este cel turistic. Fiind unul dintre locurile cu adevărat virgine ale Europei, Republica Moldova poate atrage o importantă categorie de turiști, atât interni, cât și externi. Deoarece cred în tradițiile populare și a necesității menținerii obiceiurilor Moldovei, am ajutat la fondarea Complexului Etno-cultural „Văleni”, unde chiar am investit jumătate din bursa mea Erasmus, o inițiativă ce încearcă a promova turismul rural și cultural în Lunca Prutului, axându-se pe ecosistemul Lacului Beleu. Fiind unul dintre cele mai mari lacuri ale Moldovei și urmând a i se acorda statut de patrimoniu protejat UNESCO, consider că deține un potențial enorm din punct de vedere turistic, ajungând să reprezinte pentru Republica Moldova, ceea ce Delta Dunării reprezintă pentru România.
Unde te vezi peste 5 ani?
Se spune că viitorul este un mister, trecutul este o poveste, iar ziua - astăzi este un cadou, de aceea se numește prezent. Prefer să las timpul să-și spună cuvântul.
|
Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut din nou cu puțin timp în urmă. Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md chiar de către el. Morari ne-a comunicat că acum se află la PCCOCS, la audieri.
( ) Citeşte tot articolulCel puțin 15 muncitori migranți care dormeau pe marginea unei șosele din India au murit după ce un camion scăpat de sub control i-a călcat, informează digi24.ro. Alte șase persoane au fost grav rănite în accidentul petrecut marți dimineață, au anunțat autoritățile locale.
( ) Citeşte tot articolulLuna Februarie aduce schimbări importante în viața zodiilor, surprize pentru unii și dezamăgiri, mai mici sau mai mari pentru alții. În a doua lună din an apar pot apărea persoane cheie în viața unor zodii care le vor aduce noi perspective de cuplu, sau de business.
( ) Citeşte tot articolulPeste 130 de mașini au fost implicate într-un accident în lanţ produs pe o autostradă din Japonia din cauza unei furtuni de zăpadă. În urma impactului, o persoană a murit, iar 12 au fost rănite, informează Reuters.
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul unor declarații publice, în care au fost prezentate informații denaturate privind nivelul de pregătire a țării pentru recepționarea vaccinului anti-COVID-19, dar și acțiunile MSMPS de a asigura Republica Moldova cu vaccin, reiterăm următoarele:
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus Alexei Navalnîi va rămâne în arest pentru 30 de zile, au anunțat autoritățile ruse, la mai puțin de 24 de ore de la revenirea sa în țară și la cinci luni de la momentul în care a fost otrăvit cu agentul neurotoxic noviciok, relatază CNN.
( ) Citeşte tot articolulO vorbă din popor spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță. Așa și este! Merele au foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră și ar trebui să le introducem în dietă. Iată de ce e bine să consumi un măr pe zi. Beneficiile sunt uimitoare, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii prognozează pentru ziua de astăzi temperaturi de până la minus opt grade Celsius, iar vântul va sufla din Sud spre Vest, de la slab spre moderat. Pentru data de 20 ianuarie, meteorologii anunță că vremea se va încălzi ușor.
( ) Citeşte tot articolulMersul pe jos are numeroase beneficii. Te ajută să slăbeşti, îţi protejează inima şi poate fi un excelent remediu pentru durerile articulare. Oamenii cred deseori că aceasta nu este o formă de mişcare, ci mai degrabă o modalitate de recreere, însă nu este complet...
( ) Citeşte tot articolul