Astăzi 31 Martie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 30 Martie 2020
Abonamente

Actualitate 26 Iulie 2018, ora 07:32

STUDIU / Școala comunicării și a emoțiilor în clasele cu profil teatral

Marime Font

Procesul instructiv-educativ în clasele cu profil teatral prevede în mod obligatoriu și obiective ce țin de educarea aspirațiilor etice și estetice ale elevilor, ceea ce dă un sens integrator cunoștințelor generale. Educația teatrală constituie o premisă dominantă a formării unei personalități, căci însuși scopul de predare a acestor discipline este axat pe starea afectivă și complexă a elevului, dezvoltându-i capacitatea de a simți, a înțelege și a aprecia dispoziția altruistă, tandrețea și empatia. Când se afirmă că unitatea de măsură a educației este determinată de gradul de inteligență a elevului, parcă s-ar trece în umbră rolul semnificativ al sentimentelor și emoțiilor care animă cotidianul și reprezintă elementele fundamentale ale acestuia. De bine de rău, ponderea sentimentelor în succesul sau insuccesul vieții noastre este hotărâtoare. 

Formarea deprinderilor de a comunica emoțional se rezumă la trei factori. Elevul trebuie să înțeleagă sentimentele și emoțiile proprii, să perceapă sentimentele și emoțiile altora, dar și să le poată dirija și exprima, adoptându-le la situațiile trăite.

Gama trăirilor sufletești este foarte bogată și constituie câmpul afectiv al vieții noastre. Or, ele fac parte anume din panoplia materiei de studiu a disciplinei „Arta actorului”, care antrenează elevul să-și dezvolte pas cu pas atenția, memoria, reflecția, să însușească multiple noțiuni și tehnici de redare a comportamentului necuvântătoarelor și a stărilor sufletești umane.

Cele 12 sentimente și felul de exprimare a lor

Este arhicunoscut faptul că omul nu a inventat emoțiile, ci a moștenit expresia și funcția lor socială de la strămoșii săi. Cele 12 emoții de bază: bucuria, surpriza, frica, furia, tristețea, dezgustul, disprețul, disperarea, interesul, vinovăția, rușinea și dragostea au formele precise de evaluări intuitive, care indică unitățile de acțiune folosite. Deoarece corelația între afectele trăite și unitățile de acțiune utilizate permit descrierea configurațiilor-tip și caracteristicile lor fundamentale și variante, a fost posibilă o structurare ierarhică a domeniilor emoționale. Astfel, în rezultatul mai multor antrenamente și exersări creative, elevii reușesc să îndeplinească sarcinile propuse privind „simularea” adecvată a emoțiilor. De exemplu, pentru sentimentul de dragoste (cu referință la membrii familiei, școală etc.), elevii, chiar din clasele primare, folosind gesturi și mimici corespunzătoare, reușesc să redea diferite emoții și comportamente. Deși sentimentul de bucurie are conotație cu stările de încântare, plăcere, voioșie, jubilare, euforie, amuzament, elevii exprimă doar câte una din aceste stări. La fel se întâmplă și la redarea sentimentului de furie. Elevii demonstrează multitudini de aspecte comportamentale specifice acestei trăiri: revoltă, invidie, gelozie, dezgust, dispreț, ostilitate, ură, frustrare, ezitare, proastă dispoziție. Chiar dacă toate aceste expresii emoționale sunt apropiate și au un nucleu comun, copiii le exprimă în mod diferit. Starea de tristețe, care e cea mai „empatică“ afecțiune, are o gamă și mai extinsă de varietăți emoționale: alienare, izolare, singurătate, umilire, nesiguranță, jenă, regret, nostalgie, vinovăție, decepție, consternare, depresie, disperare, melancolie, necaz, mâhnire, neliniște, durere.

Loading...


Aceste emoții de bază, precum și derivatele lor, reprezintă într-o accepție extinsă elementele preliminare de formare a abilităților pentru actul creativ. De la rostirea cu valență emotivă a sunetelor vocale și simulările comportamentelor specifice animalelor și păsărilor până la redarea trăirilor sufletești ale personajului dramatic, capabil să emoționeze spectatorul, e o cale lungă. Totuși nu rareori se întâmplă ca unii elevi, cărora li s-au distribuit anumite roluri, să fie inițiați încă din clasele primare cu aspecte ale măiestriei actoricești care urmează a fi însușite în clasele gimnaziale sau liceale. E foarte frumos să vezi în scenă un elev în rolul unui personaj care râde molipsitor și homeric sau plânge firesc și umilitor, fără aparențe false. Deși, în accepția convenționalului, totul e simulativ.

Fiecare copil are tiparul său psihic

Evident, că pentru a atinge revelația în materie de interpretare actoricească, elevii din clasele cu profil teatral exersează zi de zi mișcări scenice până ce obțin plasticitate și pot rosti sunete, cuvinte și fraze pentru o dicție clară și expresivă. Atare preocupări creative reprezintă ansambluri integrate de dexterități și capacități de aplicare și operare a achizițiilor în contextul artei teatrale.

Astfel, pornind de la specificul procesului instructiv educațional al disciplinelor cu profil teatral, abordarea conceptului de competență are o conotație creativ-interpretativă, deoarece, pe lângă receptarea operei literare și decodificarea caracteristicilor personajelor, elevului îi revine onorabila misiune de a juca rolul personajului distribuit, folosind tot arsenalul de abilități actoricești, pentru a plăsmui cât mai veridic chipul dramatic în scenă.

Pentru noi, profesorii de artă teatrală, anume acest obiectiv atinge semnificația de standard de performanță, care soluționează problematica evaluării școlare prin trecerea de la valorizarea a ceea ce știe elevul la cât de ingenios aplică acesta dexteritățile creative pentru realizarea scopului propus. Din perspectiva noilor concepții educaționale, cadrelor didactice li se oferă posibilități de a aprecia elevii nu prin tradiționala „notare” a cunoștințelor, ci prin promovarea unor calități avansate ale evaluării, prin crearea unui climat cu impact emoțional pozitiv, prin diminuarea stărilor de anxietate, deoarece fiecare copil are tiparul său psihic, care-i dictează comportamentul individual.

…și are posibilitatea să-și remedieze lacunele

Modul de manifestare a elevilor în actul de joc actoricesc ne permite să determinăm obiectiv gradul de realizare și nivelul de performanță de care dau dovadă cei mici. În timpul prezentării studiilor individuale, fiecare elev are posibilitatea să-și remedieze lacunele care comportă stări de insatisfacție, determinându-l să utilizeze alte modalități de redare adecvată a emoțiilor. Când se pun în lumină capacitățile creative și fantezia fiecărui elev, se creează premise de control, autocontrol și autoapreciere, oferindu-i copilului posibilitatea de a-și conștientiza posibilitățile și de a vedea în perspectivă.

Evident, nu toți elevii din clasele cu profil teatral vor deveni actori, regizori sau crainici, dar tuturor li se formează deprinderi de dezvoltare a memoriei și intuiției, de perfecționare a limbii vorbite. Acestea toate, luate împreună, formează ambianța de comunicare în viața socială. Indiferent de domeniile în care vor activa în viitor acești tineri, fiecare va înțelege că mediul social civilizat îi va solicita un mod de comportare exemplară și o comunicare verbală elevată, pe înțelesul tuturor.

Gheorghe Ursu, profesor, șeful comisiei metodice cu profil teatral a Liceului Teoretic cu profil de arte „Mihail Berezovschi”

E foarte frumos să vezi în scenă un elev în rolul unui personaj care râde molipsitor și homeric sau plânge firesc și umilitor, fără aparențe false. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 21:36

China refuză să mai testeze pacienții cu simptome de coronavirus din Wuhan pentru a nu strica propaganda care spune că starea de urgență s-a încheiat

China refuză să mai testeze pacienții cu simptome de coronavirus din Wuhan pentru a nu strica propaganda care spune că starea de urgență s-a încheiat

 Spitalele din Wuhan îi resping și refuză să le facă teste pacienților locali cu simptome de coronavirus, transmite publicația RTHK din Hong Kong, citată de La Stampa. E vorba despre o decizie politică a autorităților, care vor să arate că epidemia a fost ținută sub...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:52

COD GALBEN DE ÎNGHEŢ. Cât de frig va fi şi ce localităţi vor fi afectate

COD GALBEN DE ÎNGHEŢ. Cât de frig va fi şi ce localităţi vor fi afectate

Meteorologii prognozează îngheţuri în următoarele trei nopţi. Aceştia au emis un cod galben în acest sens, valabil pe întreg teritoriul ţării. Avertizarea intră în vigoare de marţi şi va fi valabilă până în data de 2 aprilie. Temperaturile vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:27

VIDEO / Diaspora REVOLTATĂ pe regimul Dodon & Chicu (atenție limbaj licențios +18) Un nou mesaj a devenit VIRAL

VIDEO / Diaspora REVOLTATĂ pe regimul Dodon & Chicu (atenție limbaj licențios +18) Un nou mesaj a devenit VIRAL

 Un nou mesaj video la un cetățean de-al nostru a deveni viral pe facebook. Clipul are peste 12 mii de distribuiri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:05

Expert din Coreea de Sud: 3 SCENARII pentru sfârșitul crizei COVID-19

Expert din Coreea de Sud: 3 SCENARII pentru sfârșitul crizei COVID-19

Profesorul Kim Woo-Jiu de la Spitalul Universitar Guro din Seul a oferit un interviu despre noul coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:03

ULTIMA ORĂ /// 13 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 13 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 11 persoane sunt infectate, 0 sunt suspecte, 16 se află în carantină și 105 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 20:00

SCANDALUL CONTINUĂ / MEDICII de la Spitalul Republican cer SCHIMBAREA ministrului Sănătății

SCANDALUL CONTINUĂ / MEDICII de la Spitalul Republican cer SCHIMBAREA ministrului Sănătății

Acțiunile guvernării în contextul combaterii răspândirii coronavirusului îi alertează pe medici. Unul dintre cei 4 lucrători medicali de la Spitalul Clinic Republican infectați cu COVID-19 a lansat o petiție pe internet în care cere autorităților să-și rectifice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 19:35

OFICIAL: Anatol Ciubotaru, demis pentru că și-a trimis subalternii să-și facă TESTUL la un laborator privat (DOC)

OFICIAL: Anatol Ciubotaru, demis pentru că și-a trimis subalternii să-și facă TESTUL la un laborator privat (DOC)

Fostul director al Spitalului Clinic Republican (SCR), a fost demis pentru că a organizat testarea a șase angajați din Secția terapie intensivă la un laborator privat. Aceasta rezultă din referința juristului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Andrei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 19:15

S-a vindecat de coronavirus FĂRĂ TRATAMENT! O femeie a reușit asta în 2 săptămâni

S-a vindecat de coronavirus FĂRĂ TRATAMENT! O femeie a reușit asta în 2 săptămâni

O femeie de 47 de ani din Wuhan, care a ajuns în Australia, unde a fost diagnosticată cu COVID-19 s-a vindecat în totalitate fără să îi fie administrată medicație. Pe perioadă internării aceasta nu a primit antibiotice sau alte preparate antivirusale și cu toate acestea s-a vindecat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 19:12

Moscova se pregătește să declare mâine STAREA DE URGENȚĂ din cauza răspândirii coronavirusului

Moscova se pregătește să declare mâine STAREA DE URGENȚĂ din cauza răspândirii coronavirusului

Rusia a suspendat de azi toate zborurile internaționale, iar la Moscova intră în vigoare măsurile de carantină, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. După săptămâni în care părea ocolită de epidemie, Rusia înregistrează zilnic creșteri record,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 19:00

De ce este foarte puțin probabil să te infectezi cu COVID-19 de la pachetele primite prin curier sau de pe ambalajele produselor din magazine

De ce este foarte puțin probabil să te infectezi cu COVID-19 de la pachetele primite prin curier sau de pe ambalajele produselor din magazine

NU ar trebui să fim panicați și să credem că ne putem infecta cu noul coronavirus doar de la un pachet adus de curier sau de la ambalajul unui produs cumpărat din supermarket, spun specialiști din SUA, unde problema a fost pe larg dezbătută. Un risc există, dar este extrem de mic și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:57

Toți cei care vor muri din cauza COVID-19, vor fi înormântați în cimitirul “Doina” din Chișinău, chiar dacă sunt originari din alte localități

Toți cei care vor muri din cauza COVID-19, vor fi înormântați în cimitirul “Doina” din Chișinău, chiar dacă sunt originari din alte localități

Persoanele care vor deceda din cauza virusului COVID-19 vor fi înmormântate într-un cartier special amenajat în cimitirul “Sântul Lazăr” din Capitală, informează Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:48

SFIDARE / Regimul marionetă de la Tiraspol își întărește hotarul cu R. Moldova și blochează accesul cetățenilor

SFIDARE / Regimul marionetă de la Tiraspol își întărește hotarul cu R. Moldova și blochează accesul cetățenilor

Regiunea transnistreană permite accesul liber în stânga Nistrului doar pentru persoanele cu „acte transnistrene”, iar celor cu acte de identitate emise de autorităţile de la Chișinău li se impune regula de a sta 14 zile în carantină, dacă vor să treacă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:17

Bloomberg: Rusia va fi PRIMA care se va ”ÎNCECA” în propriul petrol

Bloomberg: Rusia va fi PRIMA care se va ”ÎNCECA” în propriul petrol

Lumea este pe punctul de a se ”îneca” de prea mult țiței, scenariu posibil în doar trei luni, potrivit experților din industrie, citați de Bloomberg. Printre jucătorii importanți, Rusia va fi prima care își va umple până la refuz rezervoarele de țiței.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:17

INVESTIGAȚIE / Moldova a cumpărat dezinfectanți de MILIOANE de lei de la un consilier SOCIALIST care este și finul de cununie al fratelui președintelui Igor Dodon

INVESTIGAȚIE / Moldova a cumpărat dezinfectanți de MILIOANE de lei de la un consilier SOCIALIST care este și finul de cununie al fratelui președintelui Igor Dodon

Ziarul de Gardă a constatat că dezinfectanți fabricați de „Chemix Grupp” sunt utilizați în majoritatea instituțiilor medicale de la noi, la fel ca și în ultimii ani. Acestea au ajuns în spitale fiind propuse de câțiva agenți economici locali, alții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:08

„AM BĂUT MULTĂ APĂ”. Cum a reușit o profesoară cu diabet și o boală la plămâni să învingă coronavirusul

„AM BĂUT MULTĂ APĂ”. Cum a reușit o profesoară cu diabet și o boală la plămâni să învingă coronavirusul

O profesoară de liceu din Marea Britanie mărturisește prin ce chinuri a trecut și cum a reușit să învingă coronavirusul, deși suferă de diabet și are și o afecțiune pulmonară, denumită A1AT. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 18:05

UN MEDIC din patru din Marea Britanie este infectat cu coronavirus sau se află în izolare

UN MEDIC din patru din Marea Britanie este infectat cu coronavirus sau se află în izolare

Aproximativ un medic din patru din Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) al Marii Britanii se află în autoizolare sau este bolnav, a declarat luni preşedintele Colegiului Regal al Medicilor (RCP), profesorul Andrew Goddard.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 17:59

INFOGRAFIC /// Republica Moldova „CONDUCE” topul țărilor CU CELE MAI MULTE cazuri GRAVE de coronavirus

INFOGRAFIC /// Republica Moldova „CONDUCE” topul țărilor CU CELE MAI MULTE cazuri GRAVE de coronavirus Foto: agora.md

Republica Moldova înregistrează o rată ridicată de cazuri grave înregistrate în rândul pacienților infectați cu COVID-19. AGORA a comparat informațiile anunțate în țara noastră cu datele din cele mai afectate țări de coronavirus. Mai exact, am analizat numărul cazurilor grave...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 17:02

UE a decis să ofere 140 de milioane de euro pentru nevoile urgente în R. Moldova și în celelalte state ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina)

UE a decis să ofere 140 de milioane de euro pentru nevoile urgente în R. Moldova și în celelalte state ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina)

Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL / PPE), președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Moldova și vicepreședintele Partidului Popular European:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 16:26

România se află în plină pandemie de coronavirus, dar lucrările de infrastructură continuă. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat demararea lucrărilor la Autostrada Sibiu-Pitești. Este vorba despre lotul 1.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 16:10

Pandemie de COVID-19 /// Care sunt cele mai afectate sectoare din Chișinău

Pandemie de COVID-19 /// Care sunt cele mai afectate sectoare din Chișinău

În total, în Chișinău, sunt înregistrate 103 cazuri de Covid-19, iar 10.741 persoane se află sub supraveghere medicală la domiciliu. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)