Actualitate

Studiu: Cetăţenii Moldovei sunt toleranţi faţă de infracţiuni

Sondajul arată că unul din patru cetăţeni nu raportează poliţiei infracţiunile la care a fost martor sau victimă. De asemenea, un număr important de respondenţi a declarat că au oferit mită din proprie iniţiativă, şi nu pentru că ar fi fost impuşi. Astfel, această situaţie a fost atestată în cazul a 67 % dintre plăţile informale oferite de cetăţeni către poliţiştii de sector, iar circa 76% din mita oferită către pompieri şi salvatori a fost dată de cetăţeni fără a li se solicita acest lucru.

Conform sondajului circa 55 % din plăţile informale oferite de cetăţeni poliţiei de patrulare sunt bani oferiţi din proprie iniţiativă. De asemenea, în jumătate din cazurile când persoanele oferă mită poliţiştilor de frontieră, o fac fără a li se cere acest lucru.

Cetăţenii au explicat că apelează din proprie iniţiativă la plăţile informale pentru a obţine anumite avantaje, pentru perfectarea documentelor în regim de urgenţă sau cu scopul de evita o amendă pentru anumite infracţiuni.

În cadrul aceluiaşi sondaj, populaţia a avut posibilitatea să aprecieze activitatea poliţiei şi eficienţa serviciilor poliţieneşti. În cazul în care un poliţist ar trebui să rezolve un caz foarte important şi de interes înalt pentru persoane cu funcţii înalte în stat , 73 % dintre respondenţi consideră că este probabil sau foarte probabil ca poliţistul să rezolve un asemenea caz conform ordinelor şefului său. Şi doar 34 % dintre cetăţenii intervievaţi sunt de părerea că poliţistul va rezolva un asemenea caz respectând legislaţia.

Cercetarea a fost realizată în perioada 1 octombrie-10 decembrie 2015, la nivel naţional, pe un eşantion de 1109 respondenţi, cetăţeni Republicii Moldova care au depăşit vârsta de 18 ani, eşantionul nu a inclus raioanele de est ale ţării.
IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *