Actualitate

STUDIU: Încălzirea globală ar putea provoca 500.000 de decese către anul 2050

Acesta este primul studiu care evaluează impactul schimbărilor climatice asupra dietei și greutății oamenilor și care estimează numărul deceselor provocate din aceste cauze la nivelul anului 2050, în 155 de țări ale lumii.

Până în prezent, "numeroase cercetări s-au orientat spre studierea securității alimentare, însă puține s-au concentrat asupra efectelor mai largi asupra sănătății, ale producției agricole", a subliniat într-un comunicat Marco Springmann, de la Universitatea Oxford, care a condus acest studiu.

Încălzirea globală se reflectă în special în fenomene meteorologice extreme, cum ar fi ploile sau seceta abundente, cu impact devastator asupra producției agricole.

În cazul în care nu se iau măsuri de reducere a emisiilor de gaze efect de seră, schimbările climatice ar putea reduce cu aproximativ o treime creșterea așteptată a cantității de alimente disponibile, de acum până în anul 2050, au declarat cercetătorii citați de AFP.

La nivel individual, acest lucru ar putea duce la o reducere medie de 3,2% a cantității de alimente disponibile, de 4% a consumului de fructe și legume și de 0,7% a celui de carne roșie față de consumurile din anul 2010, potrivit estimării cercetătorilor.

„Aceste modificări pot fi responsabile pentru aproximativ 529.000 de decese suplimentare în 2050”, prognozează aceștia.

Un scenariu imaginat fără a lua în calcul schimbările climatice, indică o creștere a volumului de produse alimentare disponibile și a consumului care ar putea duce la evitarea a 1,9 milioane de decese.

„Studiul nostru arată că un declin, chiar și modest, al cantității de hrană disponibile pentru fiecare persoană ar putea duce la schimbări în conținutul energetic și în structura regimului alimentar, iar aceste modificări vor avea consecințe importante asupra sănătății”, a declarat Springmann.

Țările cele mai afectate sunt cele cu venituri resurse și medii, în special din regiunea de vest a Pacificului (264.000 de decese estimate) și Asia de Sud-Est (164.000 de decese estimate).

Aproape trei sferturi dintre decese vor avea loc în China (248.000) și în India (136.000).

„Consumul redus de fructe și legume ar putea duce la de două ori mai multe decese din cauza malnutriției”, susțin cercetătorii citați de AFP.

Asia de sud-est și Africa vor ajunge în fruntea listei în ceea ce privește decesele adulților legate de greutatea corporată subponderală.

Limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea diminua numărul deceselor din aceste cauze cu 29% până la 71%, în funcție de scenariu.

Comunitatea internațională reprezentată 195 de țări participante la Conferința internațională privind schimbările climatice de la Paris din decembrie 2015, a semnat un acord prin care s-a angajat ca reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la orizontul anilor 2025-2030 să limiteze încălzirea globală la 2 grade Celsius în raport cu cea înregistrată în epoca preindustrială, amintește agenția France Presse.

Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *