Politică

Sturza va cere votul de încredere al Parlamentului pe 4 ianuarie: ”Insist să am dreptul de a decide la ministerele Finanţelor, Economiei, Justiţiei şi Internelor”

"Am demarat întâlnirile cu toate partidele. Am iniţiat consultări. La ora actuală am avut trei întâlniri: PLDM, PL şi PPEM. Am preferat să vorbesc despre diagnostica din R. Moldova, la concret. Al doilea subiect: dar ce facem? Concluzia mea e că este o situaţie cu totul deosebită. Vom avea decizii politice. Nu cred că avem un răgaz. De aceea am propus paşi concreţi pentru a stabiliza situaţia pe un termen destul de lung. Asta poate fi de la 6 la 12 luni, dacă vom avea un Guvern la începutul anului. Pe partea politică vreau să fiu înţeles corect – mă refer strict la procesul de formare a Guvernului – sunt îngrijorări că eventuală coaliţie care ar vota un Guvern în formulă pe care o propun să nu fie sustenabilă politic pe termen lung. […] Eu împărtăşesc această îngrijorare. Un Guvern care va fi ostatic unei situaţii incerte în Parlament este un administrator fără a putea implementa lucruri strategice. Rămâne să vedem. Foarte important va fi răspunsul altor partide, de a participa sau nu la o eventuală alianţa de instaurare a Guvernului. Spun ceea ce le-am spus şi partidelor – vorbim de un Guvern neafiliat politic care cere Parlamentului un mandat nedefinitivat, şi pentru a da posibilitate partidelor să-şi "reaşeze armatele". Am o întâlnire preconizată astăzi cu domnul Candu. Prezentarea cabinetului de miniştri şi a programului de guvernare trebuie făcută pe 4 ianuarie. Eu sunt ferm determinat şi convins că o să formez o echipa, să formulez un program de guvernare şi să vin în Parlament cu viziunea mea şi rămân optimist că se va găsi o majoritate care va susţine iniţiativa mea. E o mare receptivitate din societate, o susţinere pe care o simt permanent. S-au reactivat oamenii care mă cunosc de zeci de ani, avem întâlniri non-stop. Azi la ora 10 am întâlnire cu rectorii instituţiilor superioare de învăţământ şi ASM, astăzi mă voi întâlni cu reprezentantul FMI şi unii ambasadori. De la ei să nu aşteptăm declaraţii, pentru că nu este aşa când vorbim de cutumă diplomatică. Eu doar mă informez în aceste întâlniri. La ora 16 va avea loc întâlnirea cu societatea civilă, în care-mi voi expune opinia vizavi de integritatea oamenilor care vor fi selectaţi pentru a fi propuşi membri ai Guvernului, care trebuie să se încadreze în criterii riguroase de integritate. Am intenţia să fac o deplasare în Găgăuzia spre sfârşitul anului. Îl voi contacta pe primarul Bălţiului, pe primarul Chişinăului. Vreau să am o întâlnire off-record cu reprezentanţii comunităţii financiar-bancare, cu mediul de afaceri, cu asociaţia primarilor şi alte asociaţii, întâlniri individuale, am o lista de zeci de persoane", a spus acesta.

"Am trimis prima scrisoare astăzi PD-ului. Voi avea o întâlnire şi cu dl Timofti săptămâna această, dacă va permite agenda lui, că să-i raportez. Nu vorbim de Guvern tehnocrat. Vorbim de un Guvern neafiliat politic, care are două variante: una destul de brutală – toţi membrii Guvernului sunt persoane care nu s-au implicat politic şi nu au fost membri de partid. Am deja două liste. Şi altă – în care partidele care vor susţine programul meu de guvernare vor participa activ la formarea listei. […] Nu renunţ la criteriile de integritate. […] Toţi membrii de partid pe perioada mandatului de membru al Guvernului trebuie să-şi suspende activitatea de partid. Îmi doresc nu un Guvern ramural, dar care va interacţiona pe toate domeniile. Insist să am dreptul de a decide la ministerul Finanţelor, ministerul Economiei, ministerul Justiţiei şi ministerul de Interne. Ultima luna în care se vor plăti cert la timp salariile şi pensiile este luna ianuarie", a mai adăugat fostul premier.

sursa: protv.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *