Externe

SUA acuză Iranul de provocare prin lansare unei rachete

Purtătoarea de cuvânt a diplomației americane, Heather Nauert, citată de Reuters, a afirmat într-o întâlnire cu presa că lansarea reprezintă o continuare a programului de dezvoltare a rachetelor balistice iraniene. „Considerăm că cecaa ce s-a întâmplat noaptea trecută și în dimineața aceasta constituie o încălcare a spiritului JCPOA", a spus ea. Acronimul se referă la acordul în domeniul nuclear între Iran și comunitatea internațională.

Acordul din 2015 a fost sprijinit prin rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate, care cere Iranului să nu efectueze niciun fel de activități legate de rachete balistice care pot transporta arme nucleare, inclusiv lansări cu ajutorul acestei tehnologii, pe care nu le interzice însă explicit, arată Reuters.

Televiziunea de stat iraniană a prezentat imagini ale lansării rachetei Simorgh (Pasărea Phoenix) de pe o rampă pe care erau afișate portrete ale ayatollahului Khomeini, fondatorul Republicii Islamice Iran, și ale actualului conducător, ayatollahul Ali Khamenei. Potrivit postului respectiv, racheta poate plasa pe orbită, la o altitudine de 500 de kilometri, sateliți cu masa de maximum 250 de kilograme. Iranul susține că rachetele sale fac parte dintr-un program spațial cu scopuri pașnice.

Luni, Scott Kripowicz, din cadrul directoratului pentru afaceri internaționale al Agenției de Apărare Antirachetă a Pentagonului a explicat că vehiculul spațial Simorgh poate fi configurat ca rachetă balistică intercontinentală, tehnologia rachetelor cu mai multe trepte fiind similară pentru ambele utilizări.

AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *