Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Externe 28 Iulie 2017, ora 11:03

SUA acuză Iranul de provocare prin lansare unei rachete

Marime Font

Lansarea unei rachete despre care Iranul afirmă că poate transporta sateliți în spațiu este o acțiune provocatoare, care încalcă o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, a declarat joi Departamentul de Stat al SUA.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației americane, Heather Nauert, citată de Reuters, a afirmat într-o întâlnire cu presa că lansarea reprezintă o continuare a programului de dezvoltare a rachetelor balistice iraniene. „Considerăm că cecaa ce s-a întâmplat noaptea trecută și în dimineața aceasta constituie o încălcare a spiritului JCPOA", a spus ea. Acronimul se referă la acordul în domeniul nuclear între Iran și comunitatea internațională.

Acordul din 2015 a fost sprijinit prin rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate, care cere Iranului să nu efectueze niciun fel de activități legate de rachete balistice care pot transporta arme nucleare, inclusiv lansări cu ajutorul acestei tehnologii, pe care nu le interzice însă explicit, arată Reuters.Televiziunea de stat iraniană a prezentat imagini ale lansării rachetei Simorgh (Pasărea Phoenix) de pe o rampă pe care erau afișate portrete ale ayatollahului Khomeini, fondatorul Republicii Islamice Iran, și ale actualului conducător, ayatollahul Ali Khamenei. Potrivit postului respectiv, racheta poate plasa pe orbită, la o altitudine de 500 de kilometri, sateliți cu masa de maximum 250 de kilograme. Iranul susține că rachetele sale fac parte dintr-un program spațial cu scopuri pașnice.

Luni, Scott Kripowicz, din cadrul directoratului pentru afaceri internaționale al Agenției de Apărare Antirachetă a Pentagonului a explicat că vehiculul spațial Simorgh poate fi configurat ca rachetă balistică intercontinentală, tehnologia rachetelor cu mai multe trepte fiind similară pentru ambele utilizări.

AGERPRES

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md