Actualitate

SUA ar avea dovezi cum că guvernul sirian ar fi în spatele atacului chimic de la Duma

Dacă joi James Mattis, secretarul Ministerului Apărării declara că SUA încă investighează şi analizează dovezi, vineri, atât Casa Albă, cât şi Departamentul de Stat au anunţat că regimul de la Damasc este, cel mai probabil, vinovat de atacul cu gaz din Duma.

Marea Britanie şi Franţa susţin în baza propriilor investigaţii că toate dovezile arată înspre regimul sirian, relatează The Guardian. Aflate într-o dispută diplomatică continuă, Rusia şi Regatul Unit îşi aduc acuze reciproce, în ceea ce priveşte implicarea în atacul chimic din Duma, Siria.

Ambele părţi susţin că ar exista probe clare ce implică imixtiunea lor în acest incident major. La acest moment, Rusia, alături de forţele siriene ale lui Bashar-al-Assad, deţine controlul asupra regiunii Duma.

Joi, în urma unei conversaţii telefonice, preşedintele american Donald Trump şi premierul britanic Theresa May au convenit că „ trebuie să existe un răspuns la folosirea armelor chimice”, însă a existat o întârziere de partea americană, ce pare a avea drept cauză o neînţelegere între Casa Albă şi Jim Mattis, Secretarul de Stat al Apărării SUA.

Ezitarea de la Washington i-a oferit şansa preşedintelui turc Erdogan de a se consulta cu Vladimir Putin, în vederea unui compromis la această criză. Scopul ar fi evitarea unui atac militar şi, totodată cooperarea cu statele vestice şi încetarea sprijinului acordat lui Assad.

Odată cu eforturile diplomatice, însă, au fost continuate, în paralel, şi planurile militare. Armata britanică vrea să îndrepte un eventual atac militar către presupusele depozite de arme chimice ale Siriei.

Acelaşi plan se pare că l-ar avea şi Franţa, un purtător de cuvânt al Ministerului Aparării de la Paris susţinând că forţele ruse nu vor fi ţinte.

Hamish de Breton-Gordon, expert în arme chimice, spune că „Cea mai bună metodă de a distruge armele chimice este de a fi aruncate în aer.”

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *