Actualitate

SUA au efectuat un test antibalistic, în contextul ameninţărilor Coreei de Nord

Un proiectil lansat din statul american Alaska prin sistemul antibalistic „Terminalul de apărare de mare altitudine" (THAAD) a interceptat o rachetă, deasupra Oceanului Pacific.

Racheta fusese lansată, în cadrul testului, de un avion al Forţelor Aeriene americane şi a fost interceptată "cu succes", a comunicat Agenţia SUA pentru Apărare Antirachetă (MDA).

„Exerciţiul ne va ajuta să facem faţă ameninţărilor emergente", a declarat directorul MDA, generalul Sam Greaves.

Pe fondul tensiunilor cu regimul stalinist de la Phenian, armata americană a efectuat o serie de teste antibalistice. Statele Unite au interceptoare antirachetă de tip THAAD pe Insula Guam. Elemente antibalistice similare sunt în curs de instalare în Coreea de Sud, dar planul a atras critici dure din partea unor politicieni sud-coreeni şi a Chinei.

Coreea de Nord poate lansa un atac nuclear în orice zonă situată pe teritoriul continental american, a afirmat sâmbătă preşedintele nord-coreean, Kim Jong-Un, după noul test balistic, iar Statele Unite şi Coreea de Sud au anunţat că analizează "opţiuni militare" pentru contracararea ameninţării nord-coreene.

„Întregul teritoriu al Statelor Unite se află în raza de acţiune a rachetelor Coreei de Nord, oriunde şi oricând", a declarat Kim Jong-Un, citat de agenţia KCNA, după testarea cu succes a unei rachete intercontinentale de tip Hwasong-14 ICBM, care ar fi ajuns la altitudinea de 3.724 de kilometri şi a căzut în apropierea coastelor Japoniei.

„Racheta poate transporta o puternică încărcătură nucleară", susţine regimul stalinist de la Phenian, deşi experţii nu cred că nord-coreenii au deprins tehnologia fabricării unui focos atomic.

Imediat după testul balistic nord-coreean, forţele americane şi sud-coreene au efectuat exerciţii cu muniţie reală. „Statele Unite vor lua toate măsurile necesare pentru garantarea securităţii teritoriului naţional american şi pentru apărarea aliaţilor din regiune", a declarat preşedintele Donald Trump.

Statele Unite şi Coreea de Sud analizează "opţiuni militare" ca reacţie la acţiunile Coreei de Nord, a comunicat Statul Major al armatei americane. Două bombardiere strategice americane, însoţite de aeronave de vânătoare japoneze şi sud-coreene au efectuat zboruri deasupra Peninsulei Coreea într-o demonstraţie de forţă după recentul test balistic efectuat de Coreea de Nord.

China, principalul aliat al Coreei de Nord, a condamnat testul balisic, reiterând că se opune încălcării rezoluţiilor ONU de către regimul de la Phenian. "Sperăm că toate părţile vor da dovadă de prudenţă şi vor evita intensificarea tensiunilor". 

Mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *