SUA fac apel la unguri să nu se bazeze doar pe gazoductele rusești

publicat în Actualitate pe 14 Noiembrie 2018, 12:06

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a cerut Ungariei și vecinilor săi să renunțe la conductele rusești de gaze, care, potrivit Washingtonului, sunt folosite pentru a întări presiunea Moscovei în Europa Centrală și de Est, scrie Reuters.

Diversificarea energiei va fi crucială pentru regiune, deoarece Rusia a folosit anterior energia ca armă, a spus Perry.

„Rusia utilizează proiectul de conducte Nord Stream 2 și Turk Stream pentru a încerca să-și consolideze controlul asupra securității și stabilității în Europa Centrală și de Est”, a declarat Perry în timpul vizitei sale la Budapesta.

La rândul său, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjártó, a declarat că gazoductu Turk Stream, care este construit din Rusia în Turcia, este o veste bună pentru Ungaria, deoarece, cu o capacitate anuală de 5 până la 6 miliarde de metri cubi, va furniza gaze la granița sudică a Ungarie,i pe o nouă rută.

Ungaria depinde în mare măsură de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale, fiind alimentată în principal printr-o conducta din Ucraina. De asemenea, Rusia construiește o centrală nucleară în Ungaria.

Totodata, Szijjártó a dat asigurări că guvernul maghiar este dispus să cumpere gaze și din Croația, care construiește un terminal GNL, precum și din România.

paginaderusia.ro