CSI / Rusia

SUA şi UE au găsit o modalitate de creştere a eficienţei sancţiunilor împotriva Rusiei

Potrivit surselor oficiale americane și europene, sancțiunile se pot referi la oficiali și oameni de afaceri din Rusia, scrie The New York Times. Acestora le va fi refuzata intrarea în UE si SUA și blocate afacerile pe teritoriile UE si SUA.

În plus, adoptarea unui nou pachet de sancțiuni ar putea limita exporturile de combustibil din Rusia. De asemenea, o parte din bancile din Rusia vor pierde ocazia de a participa la tranzacții financiare internaționale, iar unele întreprinderile rusesti nu vor putea participa la tranzactii în străinătate.

În caz de încălcări grave dinpartea separatistilor a Acordului de la Minsk, vor fi introduse sancțiuni financiare severe impotriva Rusiei. În special, marile banci rusești vor fi eliminate din sistemul SWIFT. Această procedură echivaleaza sanctiunile impotriva Rusiei cu cele adoptata contra Iranului, a cărui economie a ajuns sub constrângeri din cauza programului său nuclear. Este de remarcat faptul că în luna martie a acestui an, UE și Statele Unite nu au luat în considerare eliminarea Rusiei din SWIFT ca măsură de sancționare.

De asemenea, Washingtonul insistă asupra adoptării de măsuri restrictive împotriva filialelor din străinatate ale companiilor rusești, precum și față de noi sectoare ale economiei (inclusiv minerit și constructii de masini). Restricțiile în sectorul energetic ar putea include sancțiuni împotriva companiilor implicate în explorarea gazelor sau in producția și montarea de echipamente pentru producerea și transportul de șisturi bituminoase, scrie AP.

Administraţia Barack Obama face apel la partenerii UE ca masurile restrictive sa fie coordonate pentru a maximiza efectul politicii de sancțiuni. Cu toate acestea, necesitatea armonizării sancțiunilor de către toate cele 28 state membre ale UE va duce la întârzieri în procesul de adoptare a sanctiunilor. Datorită strategiei reînnoite sanctiunile vor fi convenite în prealabil, ceea ce va permite adoptarea lor în timp util.

Recent, reprezentanții permanenți ai UE au aprobat extinderea sancțiunilor economice împotriva Rusiei pentru încă șase luni – până la sfârșitul lunii ianuarie 2016. Sancțiunile din sectoarele energie, apărare și financiar au fost introduse în luna iulie a anului trecut pentru un an, ca răspuns la anexarea de catre Rusia a Crimeei, precum și pentru sprijinirea separatiștilor ruși în partea de sud-est a Ucrainei.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *