Economie Mondială

SUA vor deveni primul producător mondial de petrol in 2015

"In 2015, estimam ca Statele Unite vor fi cel mai mare producator de petrol din lume", a afirmat Fatih Birol, economistul sef al AIE, in cadrul prezentarii editiei 2013 a World Energy Outlook, la Londra.

AIE spusese anul trecut ca aceasta schimbare, generata de avantul productiei de petrol neconventional, va avea loc in 2017.

Statele Unite, in prezent al treilea producator mondial dupa Arabia Saudita si Rusia, produc in prezent aproape 8 milioane de barili pe zi, cu circa 50% mai mult decat in urma cu cinci ani.

Potrivit AIE, productia de petrol a SUA ar urma sa atinga aproximativ 11 milioane de barili pe zi 2015. Este un pic mai putin decat previziunea Agentiei americane de informatii asupra energiei (EIA), care mizeaza pe 13 de barili pe zi in 2014.

"Dar este doar primul capitol al istoriei", a precizat Fatih Barol, potrivit caruia aceasta majorare de productie de petrol neconventional nu va dura.

"Noi nu consideram ca aceasta tendinta va continua dupa anii 2020. Ea va atinge un platou si apoi va intra in declin din cauza marimii limitate a resurselor", a explicat acesta.

Potrivit datelor AIE, SUA ar urma sa ramana primul producator mondial doar circa zece ani.

"Dupa aceasta, vom avea nevoie de o majorare substantiala a productiei de petrol din Orientul Mijlociu pentru a sustine cresterea cererii de petrol. Acesta este al doilea capitol al istoriei", a adaugat economistul sef al AIE.

"Petrolul din Orientul Mijlociu este crucial (…) si daca unii trimit un semnal negativ spunand producatorilor din Orientul Mijlociu ca nu avem nevoie de petrolul lor, investitiile in aceasta parte a lumii nu vor avea loc", a avertizat acesta. 

Sursa: hotnews.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *