Actualitate

Submarinul argentinian dispărut de un an cu 44 de oameni, găsit în Atlantic

Epava submarinului ARA San Juan a fost detectată în Oceanul Atlantic, la o adâncime de 800 de metri, în largul coastelor Peninsulei Valdes, din Patagonia.

Un an și două zile de la dispariţie
A fost identificat cu ajutorul unui alt submersibil de pe nava americană Ocean Infinity, care a fost angajată de argentinieni pentru a participa la căutări.

Submarinul a fost găsit la 1 an și 2 zile de la dispariția sa. Pe 15 noiembrie, când s-a împlinit fix un an, rudele celor 44 de membri ai echipajului au ținut un moment solemn. Președintele Argentinei, Mauricio Macri, le-a spus atunci familiilor că nu trebuie s se simtă singure și s-a angajat să afle adevărul. Președintele a mai promis și o amplă investigație.

De altfel, poliția argentiniană a desfășurat raiduri la mai multe baze militare și alte sedii ale marinei. De asemenea, guvernul argentinian l-a demis pe șeful marinei după ce submarinul a dispărut.

Cum a dispărut submarinul
Incidentul cu ARA San Juan a fost raportat în 15 noiembrie 2017. Căpitanul a anunțat atunci că o infiltrare a apei a provocat un scurtcircuit la o baterie a submerisibilului, dar problema a fost rezolvată.

Ulterior, s-a produs o explozie, iar submarinul a dispărut. Experții cred că tragedia s-a produs în urma unei explozii de hidrogen, acumulat după problema de la baterie.

ARA San Juan e un submarin de fabricație germană din clasa TR-1700. A intrat în serviciul marinei argentiniene la mijlocul anilor 80, iar între 2008 – 2014 a fost supus unor lucrări de modernizare, în valoare de 12 milioane de dolari.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *