Afaceri

Subventiile de stat vor fi acordate doar in baza de proiecte

Pentru a beneficia de subventii, producatorul agricol urmeaza sa prezinte un business-plan, pe doua-trei pagini, unde vor fi expuse argumentat intentiile afacerii initiate. De asemenea, fermierul trebuie sa demonstreze ca are cunostinte in domeniul agriculturii si sa fie membru al unei asociatii de profil, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc.

Cererile pentru subventionare vor putea fi expediate incepand cu 12 martie curent, a anuntat ministrul, precizand ca beneficiarul va semna un contract cu Agentia de Interventie si Plati in Agricultura, creata recent printr-o hotarare de guvern si care activeaza pe langa ministerul de resort. Potrivit lui, dosarele vor fi examinate in termen de cinci zile. Agentia are noua oficii in teritoriu si este responsabila de gestionarea resurselor financiare destinate subventionarii producatorilor agricoli, monitorizarea repartizarii acestora, precum si de evaluarea cantitativa si calitativa a impactului generat de masurile de sustinere a agricultorilor din partea statului.

Ministrul a declarat ca in bugetul anului curent, pentru subventionarea directa a domeniului agricol, sunt rezervate 300 mln. lei. Regulamentul cu privire la subventionarea producatorilor agricoli a fost aprobat saptamana trecuta de guvern. „La elaborarea Regulamentului ne-am propus drept scop ca mijloacele financiare sa ajunga pe mana celor care au cunostinte si aptitudini de gospodar, care activeaza in domeniile unde pot fi obtinute produse cu valoare inalta si care stiu cum sa gestioneze banii statului”, a precizat Valeriu Cosarciuc.

Intrebat de TIMPUL, daca exista deja unele proiecte si din ce domeniu sunt ele, ministrul a spus ca, deocamdata, nu au fost depuse dosare, dar ca, din discutiile pe care le-a avut cu membrii Federatiei Nationale a Fermierilor, cunoaste in ce domenii vor fi solicitate mijloacele financiare respective. Astfel, pentru stimularea creditarii producatorilor agricoli de catre bancile comerciale vor fi acordate 100 mln. lei, pentru fondarea plantatiilor multianuale – 60 mln. lei, pentru procurarea tehnicii, utilajului agricol si a echipamentului de irigare sunt preconizate 30 mln. lei, iar pentru stimularea investitiilor in dezvoltarea infrastructurii post-recoltare si de procesare vor fi repartizate, de asemenea, 30 mln. In opinia ministrului, s-a facut totul pentru a exclude situatia din anul trecut cand cativa producatori agricoli beneficiau de subventii de milioane, iar miile de proprietari mici de doar 10 la suta din toata finantarea in agricultura. Ba mai mult, unii „producatori mari” obtineau suport din partea statului pentru acelasi obiect al investitiei de trei ori, a mai spus Valeriu Cosarciuc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *