Astăzi 20 August 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:54
Abonamente

Actualitate 27 August 2016, ora 11:04

Succesele și regretele moldovenilor la 25 de ani de Independență a R. Moldova

Marime Font

Foto: ramin mazur

În curând, Moldova va face 25 de ani de independență. În acest timp, s-au schimbat conduceri, s-au făcut afaceri, au plecat sute de mii de cetățeni peste hotare etc. Toate s-au răsfrânt asupra societății și asupra fiecărui om, individual. În acest sens, am împărțit cu oamenii acest sfert de ani de independență în realizări și eșecuri, atât din punctul de vedere al statului, cât și personal.  

 

Petru Frunze, primarul satului Puhoi, raionul Ialoveni

Consider că avem realizări pe plan extern, adică legătura dintre Republica Moldova și Europa. Dar eșecuri avem o mulțime. În primul rând este sărăcia, și al doilea este migrația.

Situația instabilă din țară ne afectează pe fiecare. Noi nu ne putem dezvolta și nici Republica Moldova nu reușește. Cu toate acestea, cea mai mare realizare pentru mine este familia.Mihail Oprea, directorul Dispensarului Republican de Narcologie

În primul rând, un succes pe care l-a obținut țara este libertatea cuvântului. Fiecare om are dreptul să se expună pe orice problemă și cred că aceasta foarte mult înseamnă. În România, pe timpul lui Ceaușescu, oamenii nu trăiau rău, dar nu aveau simțul libertății, nu erau liberi în rațiune. Noi am fost în aceeași situație.

Țara trebuie să aibă legi foarte democratice ca ele să permită omului să aibă libertate. Noi înainte nu am avut aceste posibilități de a ne expune, de a ne manifesta, de a ne realiza, de a pretinde la unele performanțe. Tinerii astăzi au niște posibilități pe care nimeni niciodată nu le-a visat.

Eșecuri sunt ca întotdeauna, dar cel mai mare eșec este faptul că populația Republicii Moldova nu este pregătită pentru tot ce s-a făcut. Psihologic, ei nu sunt pregătiți. De aceea se vorbește că legea nu funcționează, dar aceasta se întâmplă pentru că populația nu este pregătită moral. Ea trebuie să conștientizeze acest fapt. Pentru orice faptă trebuie să răspundem.

Ceea ce ține de mine, tot așa socot. Ca și conducător am reușit să fac multe. În domeniul pe care îl reprezint pacienții se pot bucura de libertate.

Ei pot să determine necesitatea sănătății lor, necesitatea de a face un tratament sau de a se întoarce la normalitate. Înainte erau așa-zisele „LTP-uri” în care băgau oamenii acolo doi ani și îi țineau închiși. Eu am promovat închiderea așa-ziselor centre de dezalcoolizare care erau în structura Ministerului de Interne.

Nu văd oameni beți pe străzi ca înainte. Oamenii sunt motivați altfel, ei au simțul de libertate, sunt în căutare mereu de ceva nou. În societate sunt alte valori, alte principii și ele sunt pozitive. Oamenii se schimbă spre bine.


Roman Banari, 29 de ani, jurist


Printre realizări putem să numărăm Convenția ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități care a fost ratificată în 2010 de către Moldova.

Avem schimbări în ceea ce privește legislația. Avem legea 121 cu privire la asigurarea egalității. Ca realizări avem și pachetul de legi care a avut ca scop promovarea genului feminin în politică. Deja vedem cum rămâne cu implementarea.

Eșecuri pentru mine nu văd. Însă realizări văd în activitatea de promovare a drepturilor omului, în special a persoanelor cu dizabilități și cred eu, că mi-a reușit, nu suficient, dar ce nu am reușit, vom reuși în viitor.

Olimpia Ivanova, 73 de ani, pensionară

Noi pensionarii, cu pensia noastră… Mulțumim Domnului și de atât, sănătate, important să avem. Dar realizări așa… în spitale… până nu dai, nu te ascultă. Dar am citit în presă că medicii acum trebuie să primească acreditare. Ei trebuie să facă practică și să demonstreze că au cunoștințe și eu cred că e foarte bine.

Dacă nu o să faci față practicii, nu te ajută nicio diplomă. Metoda aceasta îmi place. Mai mult, acum tehnica e mai modernă, sunt aparate mai bune.

Mă mândresc de fecior, de nepoți și de noră. Slavă Domnului, mă mândresc de prietenii care mă înconjoară. Știți, dacă aș putea să mai merg, măcar până la piață, să mai aud vreo noutate.

Dar eșec, am unul, însă e un secret în suflet. M-am dezamăgit în psihologia unei persoane. Vă spun, ca să înțelegi psihologia omului, trebuie comunicare mai multă.Liuba Marandici, economistă

Cea mai mare realizare este faptul că s-a deschis diapazonul de viziuni al populației. Suntem mai aproape de Europa, mai aproape de țările civilizate la care „chipurile” pretindem. Poporul s-a așteptat și vrea să trăiască o viață decentă, dar cu greu realizăm ceea ce vrem. Vrem un stat care să aibă grijă de popor.

Eu niciodată nu am fost restrânsă. Eu socot că persoanele care au avut capacități, au avut posibilitatea să se manifeste. Cariera pentru mine a fost un scop important. Dar orice greșeală personală ce am avut-o, a fost o lecție în viață. Dacă aș fi mai tânără, m-aș duce peste hotare, că viața e scurtă și una, dar nu avem timp să facem o repetiție generală și ar fi normal ca viața să se aranjeze la nivelul corespunzător. Îmi pare rău că tinerii nu vor să-și aleagă calea aceasta.


Alexei, 32 de ani, medic

Pentru fiecare e diferit. Fiecare e concentrat pe viața personală în condițiile de azi. Avem președinți, deputați, miniștri care își trăiesc viața lor, noi pe a noastră și nu ne intersectăm absolut. Așa că, e bine că avem țara noastră, avem unde trăi, ce mânca, unde lucra, de ce nu?!

25 de ani nu este un timp care poate face istorie, nu putem face niște concluzii. Pentru eșecuri sau realizări ale unui stat trebuie să treacă un oarecare timp ca să înțelegem anvergura lor.


Alex, 39 de ani, muncitor

Realizări – tendința către Europa, sperăm să ajungem la un punct bun. Eșecuri, le știm cu toții, că politica merge pe calea cea greșită. Guvernanții ar trebui să se gândească puțin și la oameni.

Cea mai „mare realizare” este că am terminat universitatea, dar până la urmă am ajuns cu nimic. A trebuit să plec peste hotarele țării. Dacă vrei să creezi o familie sau să întreții copii, ești obligat să pleci. Sunt de 10 ani în Italia și muncesc într-un restaurant.Svetlana, 32 de ani, coristă

Avem foarte multe eșecuri decât realizări frumoase. Schimbarea deputaților, politicii, alegerilor dese a făcut o mare ruptură în societate. Nimic nu e stabil, mai ales problema banilor furați. Ca realizare, pot să spun că Chișinăul a devenit mai frumos. S-au făcut mai multe decât în alți ani. S-au reparat drumuri, canalizare, apeduct.

Nu am niciun eșec și am realizări foarte mari. M-am căsătorit, am născut un copil, mi-am cumpărat o casă, o mașină, în fiecare an câte ceva frumos. Nu vreau să plec din țara aceasta.

Nadejda, 31 de ani, asistentă socială

Îmi pare rău de ce se întâmplă acasă. Oamenii s-au înrăit la suflet. Criza economică s-a răsfrânt asupra părții spirituale a societății noastre, a credinței noastre. Conducerea noastră mi-aș dori să fie mai cu inimă. Plecarea mea peste hotare o văd ca un eșec. Am fost nevoită să-mi dau datoriile și să plec. Sunt studentă cu 2 diplome de universitate, dar sunt nevoită să lucrez nu ceea ce ar trebui să lucreze o persoană cu studii superioare.

Eu sunt din Transnistria și am învățat în școala românească. Asta a fost o luptă. Aceștia de la Chișinău nu înțeleg ce înseamnă să înveți acolo în Transnistria în limba română.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:34

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Norul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile?

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Norul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile?

Conform unei simulari a deplasării norului apărut ca urmare a exploziei unei rachete nucleare, particulele radioactive ar fi ajuns deasupra teritoriului R. Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:19

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, recunoaște semnarea contractului de vânzare a Aeroportului Internațional Chișinău către „NR Investments Ltd”, companie înregistrată pe insula Guernsey (o insulă din canalul englez, în largul coastei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:15

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

„Înlocuirea sistemului în care Plahotniuc controla toate instituțiile cu unul în care Igor Dodon își plasează oamenii în majoritatea funcțiilor cheie este un scenariu dezastruos, care trebuie evitat”, consideră deputatul român Matei Dobrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:14

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Constantin Brâncuşi este subiectul unui proces, după ce opera de artă a fost distrusă, proprietarul acesteia cerând despăgubiri de 22,5 milioane de dolari, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:26

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Un nou acord de colaborare între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, care va include și un pact de neagresiune pe perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din 20 septembrie, va fi semnat „în zilele următoare”, „condiționat” a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:23

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Deputatul blocului ACUM, Radu Marian, recunoaşte că alegerea celor doi reprezentanți constituționali, Vladimir Ţurcan şi Domnica Manole, nu au fost o alegere bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:15

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Deputatul Blocului ACUM Dan Perciun spune că a votat în Parlament pentru o Curte echilibrată cu cel puțin teri judecători în care avea încredere și că a așteptat să fie condusă de un președinte apolitic. Despre aceasta alesul poporului a scris pe rețelele de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:08

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputatul PSRM, Vasile Bolea a venit cu o reacție dură la acuzațiile celor din blocul ACUM, care au criticat vehement votarea ex-deputatului PSRM, Vladimir Țurcan, în calitate de președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:05

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Vicepremierul țării, Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, solicită judecătorilor Curții Constituționale să prezinte public opțiunea lor de vot, în caz contrar să demisioneze.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 August 2019, ora: 08:58

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Perspectiva unui ″Brexit″⁣ fără acord crează îngrijorare, mai ales după apariţia unor documente ale Guvernului britanic care conţin un scenariu alarmant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:53

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Alexandru Bogdan, primul avocat al lui Gheorghe Dincă, a povestit, la emisiunea "Marius Tucă Show" de la Mediafax, ce le-a spus principalul suspect al crimelor din Caracal anchetatorilor cu referire la Alexandra Măceșanu. Acesta a susținut că nu a violat-o și că au dormit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 August 2019, ora: 08:46

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

Horoscopul zilei de 20 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:27

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu este nemulțămită de numirea colegului său de coaliție guvernamentală - socialistul Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:39

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:25

Cacealmaua concursurilor mimate

Cacealmaua concursurilor mimate

Dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, despre modul cum a fost ales Vladimir Țurcan și anume că această „decizia a fost luată în altă parte” au declanșat un adevărat „tsunami politic”, scoțând în evidență toată splendoarea și ipocrizia...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 20 August 2019, ora: 00:40

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

Îndrăznesc să spun că Pactul Ribbentrop Molotov este în continuare în vigoare. Ruşii se apără spunând că înţelegerea dintre Hitler şi Stalin a fost denunţată de multă vreme, din 24 decembrie 1989. Doar că foarte puţini au citit documentul acestei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 20:24

Vasile Munteanu: Primăria Chișinău în colimatorul instituțiilor subordonate PSRM

Vasile Munteanu: Primăria Chișinău în colimatorul instituțiilor subordonate PSRM

 A mai rămas primăria municipiului Chişinău. Ultima redută râvnită şi visată de socialişti. Dacă nu au reușit niciodată să „ocupe” edificiul în rezultatul bătăliilor politice în alegeri, astăzi, profitând de lipsa de viziune, a blocului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 19:43

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș de Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 18:23

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

„Limba Noastră cea Română” a revenit la Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:31

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Revenirea liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în R. Moldova și faptul că nu vrea „să joace cum îi cântă” președintele Igor Dodon pare să nu convină anumitor cercuri, astfel încât a fost lansată o campanie de denigrare a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:10

opinie „Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

„Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

Vicepreşedinta Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Daniela Bodrug, consideră că Maia Sandu „a vândut ţara lui Dodon” în schimbul funcţiei de prim-ministru, după ce deputatul socialist Vladimir Ţurcan, persoană apropiată preşedintele Republicii Moldova, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:54

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

O bombă a explodat, luni, în zona frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, anunţă autorităţile, precizând că au fost vizaţi agenţi de poliţie, dar nu s-au înregistrat victime, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:16

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

 Acesta a spus că își respectă deja atribuțiile care i le impune noul statut și că a depus deja cererea de suspendare a statutului de membru al Partidului Socialiștilor din R. Moldova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:25

Dodon joacă TARE și îi ACUZĂ pe cei din ACUM că se IMPLICĂ în procesele interne ale CC și cere o abordare neutră

Dodon joacă TARE și îi ACUZĂ pe cei din ACUM că se IMPLICĂ în procesele interne ale CC și cere o abordare neutră

Igor Dodon, în legătură cu alegerea președintelui Curții Constituționale (CC), declară că, „cea mai corectă și mai cumpătată poziție a factorilor politici acum constă în abordarea neutră și imparțială a proceselor interne ale CC, fără preferințe sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:20

Domnica Manole ar fi votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM / SURSE

Domnica Manole ar fi votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM / SURSE

Judecătorii Liuba Şova şi Nicolae Roşca nu ar fi votat pentru ca Vladimir Țurcan să devină noul președinte al Curții Constituționale. Despre acest lucru ne-au comunicat surse din cadrul CC, informează unimedia.md

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)