Astăzi 8 Decembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 7 Decembrie 2019
Abonamente

Actualitate 27 August 2016, ora 11:04

Succesele și regretele moldovenilor la 25 de ani de Independență a R. Moldova

Marime Font

Foto: ramin mazur

În curând, Moldova va face 25 de ani de independență. În acest timp, s-au schimbat conduceri, s-au făcut afaceri, au plecat sute de mii de cetățeni peste hotare etc. Toate s-au răsfrânt asupra societății și asupra fiecărui om, individual. În acest sens, am împărțit cu oamenii acest sfert de ani de independență în realizări și eșecuri, atât din punctul de vedere al statului, cât și personal.  

 

Petru Frunze, primarul satului Puhoi, raionul Ialoveni

Consider că avem realizări pe plan extern, adică legătura dintre Republica Moldova și Europa. Dar eșecuri avem o mulțime. În primul rând este sărăcia, și al doilea este migrația.

Situația instabilă din țară ne afectează pe fiecare. Noi nu ne putem dezvolta și nici Republica Moldova nu reușește. Cu toate acestea, cea mai mare realizare pentru mine este familia.Mihail Oprea, directorul Dispensarului Republican de Narcologie

În primul rând, un succes pe care l-a obținut țara este libertatea cuvântului. Fiecare om are dreptul să se expună pe orice problemă și cred că aceasta foarte mult înseamnă. În România, pe timpul lui Ceaușescu, oamenii nu trăiau rău, dar nu aveau simțul libertății, nu erau liberi în rațiune. Noi am fost în aceeași situație.

Țara trebuie să aibă legi foarte democratice ca ele să permită omului să aibă libertate. Noi înainte nu am avut aceste posibilități de a ne expune, de a ne manifesta, de a ne realiza, de a pretinde la unele performanțe. Tinerii astăzi au niște posibilități pe care nimeni niciodată nu le-a visat.

Eșecuri sunt ca întotdeauna, dar cel mai mare eșec este faptul că populația Republicii Moldova nu este pregătită pentru tot ce s-a făcut. Psihologic, ei nu sunt pregătiți. De aceea se vorbește că legea nu funcționează, dar aceasta se întâmplă pentru că populația nu este pregătită moral. Ea trebuie să conștientizeze acest fapt. Pentru orice faptă trebuie să răspundem.

Ceea ce ține de mine, tot așa socot. Ca și conducător am reușit să fac multe. În domeniul pe care îl reprezint pacienții se pot bucura de libertate.

Ei pot să determine necesitatea sănătății lor, necesitatea de a face un tratament sau de a se întoarce la normalitate. Înainte erau așa-zisele „LTP-uri” în care băgau oamenii acolo doi ani și îi țineau închiși. Eu am promovat închiderea așa-ziselor centre de dezalcoolizare care erau în structura Ministerului de Interne.

Nu văd oameni beți pe străzi ca înainte. Oamenii sunt motivați altfel, ei au simțul de libertate, sunt în căutare mereu de ceva nou. În societate sunt alte valori, alte principii și ele sunt pozitive. Oamenii se schimbă spre bine.


Roman Banari, 29 de ani, jurist


Printre realizări putem să numărăm Convenția ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități care a fost ratificată în 2010 de către Moldova.

Avem schimbări în ceea ce privește legislația. Avem legea 121 cu privire la asigurarea egalității. Ca realizări avem și pachetul de legi care a avut ca scop promovarea genului feminin în politică. Deja vedem cum rămâne cu implementarea.

Eșecuri pentru mine nu văd. Însă realizări văd în activitatea de promovare a drepturilor omului, în special a persoanelor cu dizabilități și cred eu, că mi-a reușit, nu suficient, dar ce nu am reușit, vom reuși în viitor.

Olimpia Ivanova, 73 de ani, pensionară

Noi pensionarii, cu pensia noastră… Mulțumim Domnului și de atât, sănătate, important să avem. Dar realizări așa… în spitale… până nu dai, nu te ascultă. Dar am citit în presă că medicii acum trebuie să primească acreditare. Ei trebuie să facă practică și să demonstreze că au cunoștințe și eu cred că e foarte bine.

Dacă nu o să faci față practicii, nu te ajută nicio diplomă. Metoda aceasta îmi place. Mai mult, acum tehnica e mai modernă, sunt aparate mai bune.

Mă mândresc de fecior, de nepoți și de noră. Slavă Domnului, mă mândresc de prietenii care mă înconjoară. Știți, dacă aș putea să mai merg, măcar până la piață, să mai aud vreo noutate.

Dar eșec, am unul, însă e un secret în suflet. M-am dezamăgit în psihologia unei persoane. Vă spun, ca să înțelegi psihologia omului, trebuie comunicare mai multă.Liuba Marandici, economistă

Cea mai mare realizare este faptul că s-a deschis diapazonul de viziuni al populației. Suntem mai aproape de Europa, mai aproape de țările civilizate la care „chipurile” pretindem. Poporul s-a așteptat și vrea să trăiască o viață decentă, dar cu greu realizăm ceea ce vrem. Vrem un stat care să aibă grijă de popor.

Eu niciodată nu am fost restrânsă. Eu socot că persoanele care au avut capacități, au avut posibilitatea să se manifeste. Cariera pentru mine a fost un scop important. Dar orice greșeală personală ce am avut-o, a fost o lecție în viață. Dacă aș fi mai tânără, m-aș duce peste hotare, că viața e scurtă și una, dar nu avem timp să facem o repetiție generală și ar fi normal ca viața să se aranjeze la nivelul corespunzător. Îmi pare rău că tinerii nu vor să-și aleagă calea aceasta.


Alexei, 32 de ani, medic

Pentru fiecare e diferit. Fiecare e concentrat pe viața personală în condițiile de azi. Avem președinți, deputați, miniștri care își trăiesc viața lor, noi pe a noastră și nu ne intersectăm absolut. Așa că, e bine că avem țara noastră, avem unde trăi, ce mânca, unde lucra, de ce nu?!

25 de ani nu este un timp care poate face istorie, nu putem face niște concluzii. Pentru eșecuri sau realizări ale unui stat trebuie să treacă un oarecare timp ca să înțelegem anvergura lor.


Alex, 39 de ani, muncitor

Realizări – tendința către Europa, sperăm să ajungem la un punct bun. Eșecuri, le știm cu toții, că politica merge pe calea cea greșită. Guvernanții ar trebui să se gândească puțin și la oameni.

Cea mai „mare realizare” este că am terminat universitatea, dar până la urmă am ajuns cu nimic. A trebuit să plec peste hotarele țării. Dacă vrei să creezi o familie sau să întreții copii, ești obligat să pleci. Sunt de 10 ani în Italia și muncesc într-un restaurant.Svetlana, 32 de ani, coristă

Avem foarte multe eșecuri decât realizări frumoase. Schimbarea deputaților, politicii, alegerilor dese a făcut o mare ruptură în societate. Nimic nu e stabil, mai ales problema banilor furați. Ca realizare, pot să spun că Chișinăul a devenit mai frumos. S-au făcut mai multe decât în alți ani. S-au reparat drumuri, canalizare, apeduct.

Nu am niciun eșec și am realizări foarte mari. M-am căsătorit, am născut un copil, mi-am cumpărat o casă, o mașină, în fiecare an câte ceva frumos. Nu vreau să plec din țara aceasta.

Nadejda, 31 de ani, asistentă socială

Îmi pare rău de ce se întâmplă acasă. Oamenii s-au înrăit la suflet. Criza economică s-a răsfrânt asupra părții spirituale a societății noastre, a credinței noastre. Conducerea noastră mi-aș dori să fie mai cu inimă. Plecarea mea peste hotare o văd ca un eșec. Am fost nevoită să-mi dau datoriile și să plec. Sunt studentă cu 2 diplome de universitate, dar sunt nevoită să lucrez nu ceea ce ar trebui să lucreze o persoană cu studii superioare.

Eu sunt din Transnistria și am învățat în școala românească. Asta a fost o luptă. Aceștia de la Chișinău nu înțeleg ce înseamnă să înveți acolo în Transnistria în limba română.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 7 Decembrie 2019, ora: 23:59 de Mihai Taşcă

documente PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic

PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 15:31

Dezvoltarea proiectelor industriale în țară ar determina moldovenii să nu plece peste hotare, ba chiar să se reîntoarcă acasă. Este opinia exprimată de premierul Ion Chicu, care a vizitat Zona Economică Liberă Bălți și fabricile de producere a două companii rezidente:...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 14:09

Dezvoltarea industriei produselor cu valoare adăugată înaltă oferă posibilitate de renaștere a Republicii Moldova, de aceea Guvernul își propune să extindă platforme industriale pe întreg teritoriul Moldovei. Este declarația preierului Ion Chicu, făcută în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 13:39

Problema combaterii și prevenirii bolilor comunicabile/transmisibile la nivel de orașe trebuie abordată multiaspectual de către exponenții administrațiilor locale. Este opinia primarului de Chișinău, Ion Ceban, exprimată după participarea la Forumul liderilor orașelor din regiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 13:18

Complexul „Chișinău Arena” urmează a fi dat în exploatare la sfârșitul lunii aprilie 2020. Premierul Ion Chicu a inspectat astăzi mersul lucrărilor de construcție a arenei și a apreciat înalt evoluția construcției. „Acest obiectiv are o valoare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 10:00

Ion Ceban: Am petrecut o seară extraordinară în compania primarului de Kiev, Vitalie Kliciko

Ion  Ceban: Am petrecut o seară extraordinară în compania primarului de Kiev, Vitalie Kliciko

Sistemul integrat de administrare a serviciilor și primăriei orașului, sănătate, educație, gospodăria locativ-comunală, transport, securitate, au fost doar câteva subiecte discutate de primarul de Chișinău Ion Ceban cu omologul său de la Kiev, Vitali Kliciko.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:54

Procuratura Anticorupție îl pune în șah pe Igor Dodon (presa)

Procuratura Anticorupție îl pune în șah pe Igor Dodon (presa)

Pentru președintele Igor Dodon, surprizele se pare că abia încep. Dosarul vizând finanțarea PSRM din Rusia a fost reactivat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:26

Criza care va declanșa alegerile anticipate. Când ar putea fi demis Guvernul Orban

Criza care va declanșa alegerile anticipate. Când ar putea fi demis Guvernul Orban

Guvernul Orban ar putea fi demis la începutul anului viitor, susțin surse parlamentare, dacă executivul va modifica legislația electorală astfel încât alegerea primarilor să se facă în două tururi. Asumarea răspunderii sau emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru un astfel de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:16

Ce se întâmplă cu sufletul la 40 de zile după moarte?

Ce se întâmplă cu sufletul la 40 de zile după moarte?

Credința creștină are un respect deosebit față de moartea unei persoane. Există anumite etape și perioade pe care sufletul omului le parcurge înainte de a ajunge în ceruri. Anume în aceste zile (a 3, 9 și 40 zi) rudele comemorează decedatul. Cu toate acestea, nu toți...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:11

Când se taie, de fapt, porcul pentru Crăciun? Multă lume nu ştie!

Când se taie, de fapt, porcul pentru Crăciun? Multă lume nu ştie!

Când se taie porcul de Crăciun? Tăierea porcului de Crăciun se face într-un moment de sărbătoare denumită Ignat pentru că în calendarul creștin-ortodox, ziua îi corespunde Sfântului Ignatie Teoforul. Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:09

Românul care a ucis o pictoriță britanică, denunțat de soția lui. Recompensa primită de femeie

Românul care a ucis o pictoriță britanică, denunțat de soția lui. Recompensa primită de femeie

Cristian S., tânărul în vârstă de 27 de ani, din Dej, care a fost condamnat la închisoare pe viață în Marea Britanie pentru că a ucis o pictoriță, a fost denunțat de soția lui, care, între timp, a divorțat de el. Femeia va primi de la poliția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:57

Un grup de tineri voluntari au făcut o excursie la Guvernul Republicii Moldova

Un grup de tineri voluntari au făcut o excursie la Guvernul Republicii Moldova

Un grup de tineri voluntari a avut vineri, 6 decembrie, ocazia să facă de o excursie la Guvernul Republicii Moldova, organizată la inițiativa premierului Ion Chicu. 17 tineri au vizitat sala de ședințe a Cabinetului de miniștri, muzeul Guvernului și unele săli de lucru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:52

Valiza nucleară a lui Vladimir Putin, prezentată pentru prima dată la televiziune/ VIDEO

Valiza nucleară a lui Vladimir Putin, prezentată pentru prima dată la televiziune/ VIDEO

Valiza nucleară cu care Rusia poate declanșa războiul a fost prezentată pentru prima dată la o televiziune rusă. Nu este mai mare decât o geantă de laptop, iar butonul nuclear nu este roșu, așa cum ne așteptam, ci alb. Valiza are un un card de memorie, cu un cod personalizat cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:47

Cum faci cea mai delicioasă fasole bătută. Două ingrediente fac diferența

Cum faci cea mai delicioasă fasole bătută. Două ingrediente fac diferența

Fasole bătută rețete de post. Fasolea bătută este foarte gustoasă, excelentă pentru posturi și în zilele răcoroase. Acest preparat este una dintre cele mai sățioase mâncăruri românești și este preferată de toată lumea, mai ales atunci când este servită...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:44

VIDEO/ Contrabandă cu substanțe radioactive

VIDEO/ Contrabandă cu substanțe radioactive

Doi bărbați și o femeie, de origine străină, suspectați de contrabandă cu substanțe radioactive, inclusiv în Republica Moldova au fost reținuți, de către autoritățile de la noi împreună cu cele din Austria. Polițiștii și procurorii de la noi au început...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:42

Accident fatal în sectorul Buiucani. Un bărbat de 66 de ani a fost spulberat de o mașină

Accident fatal în sectorul Buiucani. Un bărbat de 66 de ani a fost spulberat de o mașină

Un bărbat de 62 de ani a murit, accidentat de o mașină. Tragedia rutieră s-a produs în seara de 06 decembrie, în jurul orei 18.30, la intersecția dintre străzile Alba Iulia și Liviu Deleanu din sectorul Buiucani al capitalei. Ofițerul de presă de la Poliția Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Media 7 Decembrie 2019, ora: 00:01

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN Foto: colaj

1. Grăiesc moldovenește. 2. Al Doilea Război Mondial este Marele Război pentru apărarea Patriei. 3. 9 mai e ziua Biruinței asupra cotropitorilor fasciști. 4. Uniunea Sovietică a fost țara cu care mă mândresc cel mai mult. 5. Republica Moldova trebuie să intre în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:58

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

 Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, răspunde acuzațiilor care i-au fost aduse prin intermediul unei scrisori anonime, intitulată „Mafia Procurorilor”, menționând că are un sentiment de „deja vu”, după ce, în primăvara...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:47

Pe cine ai mereu în gânduri, în funcție de zodie

Pe cine ai mereu în gânduri, în funcție de zodie

Gândurile noastre aleargă întruna, dar anumite subiecte ocupă locul central în mintea noastră. Oricât am rătăci, în trecut sau în viitor, ne întoarcem mereu la anumite persoane sau preocupări, față de care avem sentimente profunde sau care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:37

Alarmant! Numărul violurilor şi al tâlhăriilor a crescut cu aproape 80%, în Capitală

Alarmant! Numărul violurilor şi al tâlhăriilor a crescut cu aproape 80%, în Capitală

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-septembrie 2019, numărul infracţiunilor înregistrate a constituit 7.552 cazuri şi s-a majorat cu 325 cazuri, în comparaţie cu ianuarie-septembrie 2018. Infracţiunile comise pe teritoriul municipiului Chişinău...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:31

Megaincendiu de mărimea unei metropole, scăpat de sub control în Australia. Pompierii sunt neputincioși

Megaincendiu de mărimea unei metropole, scăpat de sub control în Australia. Pompierii sunt neputincioși

Mai multe incendii de pădure din Australia au fuzionat şi au creat un singur „mega-focar”, care arde de acum într-o manieră necontrolată la nord de Sydney, au anunţat vineri autorităţile locale, care şi-au recunoscut neputinţa în faţa flăcărilor devastatoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:28

Descoperire neaşteptată: Alcoolul a salvat omenirea

Descoperire neaşteptată: Alcoolul a salvat omenirea

Strămoşii oamenilor ar fi fost salvaţi de la extincţie de consumul de alcool, cred oamenii de ştiinţă care au studiat obiceiurile alimentare ale primatelor de acum milioane de ani, relatează The Independent. Evoluţia capacităţii de a metaboliza alcoolul e posibil să îi fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:17

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Serviciile secrete americane în colaborare cu cele europene, semnalează o activitate tot mai intensă a GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, pe teritoriul statelor europene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:02

Ion Ceban: Am discutat cu primarul Kievului, Vitalii Kliciko, despre perspectivele de colaborare dintre capitalele noastre

Ion Ceban: Am discutat cu primarul Kievului, Vitalii Kliciko, despre perspectivele de colaborare dintre capitalele noastre

Acordul de cooperare dintre Chișinău și Kiev, care de mult timp nu mai este funcțional, va fi actualizat în curând. Primarul Capitalei Ion Ceban a făcut această declarație după o întrevedere cu primarul de Kiev, Vitali Kliciko. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)