Actualitate

Sumă record pentru Găgăuzia: Din bugetul de stat i-a revenit 31 de milioane pentru Fondul rutier

El a amintit că legislația Republicii Moldova în domeniul distribuirii fondului rutier a fost modificată. Astfel, pentru prima dată, în acest an, primăriile localităților în mod direct vor beneficia de resurse financiare pentru reabilitarea și întreținerea drumurilor locale.

Din cele 31 de milioane, direct primăriilor vor fi alocate 17 milioane de lei. Totodată, Vladimir Panfilov a subliniat că administrația orașelor și satelor va beneficia de aceste fonduri direct de la centru, iar autoritățile regionale sunt autorizate să distribuie mijloacele fondului rutier pentru întreținerea drumurilor intersatale.

În 2015, Găgăuzia trebuia să obțină doar 0,61 la sută din mijloacele din fondului rutier republican – circa trei milioane de lei. Cu toate acestea, chiar și aceste mijloace nu au fost obținute în anul 2015. În același timp, raionul vecin, Cimișlia, în același an a primit 21 de milioane de lei din fondul rutier al țării, a remarcat Vladimir Panfilov.

„Găgăuzia în 2017 a primit 31 de milioane de lei. Este destul de mult în comparație cu anii 2015-2016. Ce a dus la asta? Asupra acestui lucru a influențat munca coordonată a bașcanului, Comitetului Executiv și Adunării Populare de convocare precedentă. Aproape peste tot s-a ridicat chestiunea cu privire la lipsa de finanțare. La noi au venit numeroși oaspeți, inclusiv, ex-președintele, prim-miniștri. Ministrul transporturilor a venit de trei ori în ultimul an", a spus Panfilov.

De asemenea, el a dat citirii sumele de care vor beneficia direct primăriile localităților. Astfel, din cele 17 milioane de lei din fondul rutier, localitățile raionului Comrat vor primi 7 milioane 586 mii lei, Ceadîr-Lunga – 7 milioane 116 mii lei, Vulcănești – 2 milioane 734 mii lei.

„Primăriile și consiliile locale vor stabili prioritățile, vor organiza licitații și vor repara drumurile", a menționat Panfilov.

Ministrul a mai spus că la ultima ședință a Comitetului Executiv a fost aprobat programul de distribuție a fondului rutier pentru întreținerea drumurilor interstatale în sumă de 13 milioane 764 mii lei.

Dintre acestea, pentru reparația curentă a drumurilor sunt prevăzute 11 milioane de lei, pentru lucrările de asigurare a securității circulației rutiere − 670 mii lei, pentru întreținerea drumurilor în timpul iernii − 400 mii lei, pentru întreținerea instalațiilor artificiale − 425 mii lei, profilarea drumurilor − 485 mii lei, lucrări de proiectare − 500 mii lei, supravegherea tehnică – 130 mii lei.

gagauzinfo.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *