Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 07:36
Abonamente

Bună Dimineața 28 Iunie 2018, ora 07:26

Marime Font

Suntem din Basarabia

Cine nu a învățat din greșelile istoriei, riscă să le repete. S-au împlinit 78 de ani de la raptul teritorial din 28 iunie 1940, când Basarabia a fost ocupată de trupele sovietice. 

 
 
 

11 județe ale României, între care Ismail, Lăpușna, Cetatea Albă, Bălți, Cahul, Cernăuți, Hotin, Orhei, Soroca, Storojineț și Tighina au fost smulse din teritoriul Țării. Odiosul Protocol adițional secret la Pactul Ribbentrop-Molotov a marcat în mod tragic istoria românilor.  

La Ungheni, sute și mii de basarabeni veniți din părțile Bălțiului și Sorocii așteptau în gări trenul spre București sau Iași. Soți și soții, copii și părinți, elevi și bătrâni - și-au luat inima în dinți și au pornit spre Țară.Cei doi au luat trenul spre București. Amândoi tineri, amândoi cu familii îndurerate și case părăsite. La București erau așteptați de mii de persoane în gară, care își întâmpinau rudele sau, pur și simplu, au venit să-i întâlnească pe basarabenii refugiați. Momentul sosirii în gara de la București este unul de neuitat. Îmbrățișări și lacrimi, bucurie și mâhnire pretutindeni! Puțini se bucurau de revedere. Toți plângeau pentru pierderea Basarabiei!
El cu pălărie, ea cu un pardesiu roșu. El o ținea de mână, ea număra fiecare petricică de sub picioare. Erau la poarta bisericii. Blânzi, cuminți, tăcuți. De mai bine de un an îi admir în fiece duminică. Acum i-am cunoscut. „Suntem din Basarabia”, mi-au mărturisit ei de curând. Mi-au povestit cum a fost. Cum au venit rușii, cum n-au mai plecat, cum s-au refugiat în Țara Mamă, cum duc dorul Basarabiei.

N-au rezistat. S-au luat de mână și au venit aici, în 1944, în speranța că se vor întoarce într-o zi în Basarabia. Acea zi n-a mai venit.
Vă întreb, mă întreb, când va veni acea zi? Când se va întoarce Basarabia acasă?

P.S. 28 iunie 2018 este ziua susținerii tezei de disertație în fața profesorilor de la Universitatea din București. Am ales să vorbesc despre Republica Moldova, despre Uniunea Europeană, despre România și despre Unire. Atât la Chișinău, cât și la București e nevoie să vorbim despre singura cale pe care o are Republica Moldova – românească.

Să învățăm din greșelile istoriei.

Un articol de: Ana Gabor Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Septembrie 2018, ora: 07:25

Congresul local al nesimțiților

Congresul local al nesimțiților Din editia print

Cei care ieri își cereau scuze de la ucigașii neamului nostru, iar astăzi o fac pe mironosițele, ar trebui să țină minte că anume ei au contribuit la izgonirea peste hotare a familiilor noastre

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul