Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:58
Abonamente

Bună Dimineața 23 Martie 2017, ora 10:11    Din editia print

Marime Font

Suntem fericiți doar în topuri

Organizația Națiunilor Unite a publicat luni, 20 martie, clasamentul celor mai fericite țări. În acest top a intrat și Republica Moldova care s-a clasat pe locul 55, un loc bun, luând în considerare că el a inclus 155 de poziții.

Deci, cetățenii noștri sunt mai fericiți decât cetățenii altor o sută de state. Mai fericiți ca cei din România care s-a poziționat pe locul 57, ca cei din Grecia unde cetățenii noștri își petrec vacanțele de vis. Această țară a ocupat doar locul 87. Și mai jos s-a poziționat o altă destinație turistică tot mai râvnită de noi, Bulgaria, care a ocupat locul 105.

Raportul a fost elaborat după șase factori: grija faţă de cetăţeni, libertatea cetăţenilor, generozitatea, buna guvernare, onestitatea, sănătatea şi venitul cetăţenilor.Văzând acest clasament, am vrut să analizez mai detaliat, datorită căror merite Republica Moldova a aterizat pe locul 55, unul bun la prima vedere.

Grija față de cetățeni ne-a ajutat să urcăm pe locul 55?
Oare din marea grijă pentru noi, statul a mărit vârsta de pensionare, iar anual aceasta este în creștere cu șase luni. Probabil mamele noastre când vor ajunge la 60 de ani și vor mai fi nevoite să lucreze încă trei ani vor fi cele mai fericite. Unde mai pui - cu o pensie care nu acoperă nici minimul de consum.

Dacă nu acest criteriu ne-a clasat pe acest loc, poate libertatea cetățenilor a fost atât de înalt apreciată de către cei de la ONU?
Suntem noi atât de liberi în luarea deciziilor și realizarea dorințelor care poate ne-ar face fericiți? Cred că răspuns la cât de liberi suntem în realizarea visurilor ne pot spune tinerii care au dorit să își dezvolte o afacere. Însă nu au reușit din cauza birocrației de care nu mai putem scăpa, din cauza corupției și a piedicilor ce le pun funcționarii publici, care deloc nu se gândesc la fericirea noastră sau libertatea noastră.

Poate generozitatea ne-a poziționat astfel, dar nici acestui criteriu nu pot să îi dau laurii. Ne aducem aminte de această calitate doar de sărbători. Atunci sunt organizate campanii de caritate. În perioada dată vrem să fim mai buni, să facem bine. La noi în republică generozitatea este de moment, de parcă am avea un buton pe care-l apăsăm doar de sărbători, iar după uităm de el.

Criteriul cu numărul patru, „buna guvernare”, ne face să îl trecem cu vederea fără să îi dăm vreo șansă. Însă avem o guvernare mult „prea bună” că să nu fie luată în seamă. Datorită „bunei” conduceri, în fiecare zi, pleacă din Moldova 106 persoane. Patru cetățeni ai acestui stat bine guvernat părăsesc țara per oră. Oamenii aleg să plece dintr-o țară care în topuri este aparent fericită. De viață bună pleacă ei? Mai mult ca atât, statisticile ne arată că doi din acești patru oameni nu vor să se mai întoarcă în țară. Probabil e un stat prea fericit pentru ei.

Cât de onești suntem noi cu ceilalți dacă odată ajunși în funcții de conducere ne promovăm cumetrii și rudele? Generalizez, pentru că suntem renumiți prin aceasta.

Ultimii doi factori care ne-au poziționat pe locul 55 sunt sănătatea și venitul cetățenilor, dar la sigur nu ne definesc pe noi ca un popor fericit. Am ajuns la concluzia că moldovenii se tem de sistemul nostru medical. Este mai bine zis un storcător de banii și nervi. Iar la salariile pe care le avem nici nu ne permitem să fim bolnavi. Este un lux să treci controlul medical periodic fără ca să ai o necesitate ce nu mai poate fi amânată.

Totuși, trecând de aceste teze expuse mai sus, mă întreb de ce suntem fericiți doar în topuri?

Un articol de: Irina Tabaranu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md