Actualitate

„Suntem în Iad”. Medicii îi scriu disperaţi lui Putin şi îşi dau demisiile în masă

„Într-un videoclip foarte distribuit pe rețelele de socializare rusești, săptămâna trecută, se vede cum zeci de cadavre învelite în saci negri de plastic sunt rânduite pe lângă pereții unui subsol decrepit, într-un spital din Barnaul, capitala Republicii Altai, în Siberia”, scrie The Moscow Times, care face, pornind de aici, un tablou al realităţii necosmetizate din Rusia.

<<< „Pacienții decedați de Covid-19 erau depozitați în subsolul spitalului din cauza lipsei de patologi și a creșterii infecțiilor și deceselor cu coronavirus”, a transmis, joi, Ministerul Sănătății, confirmând astfel autenticitatea filmărilor incomode.

Rospotrebnadzor, o organizaţie care monitorizează sistemul de sănătate din Rusia, a lansat sâmbătă un alt semnal de alarmă, spunând că regiunea se apropie de un „scenariu italian”.

Republica Altai – la fel ca multe alte regiuni rusești – înregistrează o creștere record a cazurilor de Covid-19 și a numărului de decese, în contextul în care țara se confruntă cu al doilea val de coronavirus. Potrivit unor medici care au discutat cu Moscow Times, spre deosebire de primul val, mai puțin de 30% din toate cazurile de coronavirus se află la Moscova. Capitala a reușit până acum să evite lipsa de personal din spitale și a paturilor, cu care se confruntase o scurtă perioadă în primăvară.

Ei au subliniat faptul că autoritățile din capitală au rezervat recent cinci mari spitale din oraș pentru pacienții cu Covid-19, reducând presiunea asupra celorlalte.

„Nu suntem copleșiți. Se lucrează mult, dar lucrurile merg constant ”, a declarat Alexander Kupurin, medic la spitalul Kommunarka din Moscova. Situația din regiuni este foarte diferită, potrivit lui Vasili Vlassov, epidemiolog la Școala Superioară de Economie din Moscova.

Vlassov consideră că, deși creșterea infecțiilor poate fi parțial explicată prin îmbunătăţirea testării, există o creștere „incontestabilă” a numărului de bolnavi pe tot cuprinsul Rusiei. „Și așa cum se întâmplă de obicei, regiunile nu dispun de aceleași resurse ca Moscova și Sankt Petersburg. Și nu au luat niciodată o pauză de la virus, în timpul verii”.

Vlassov mai spune că țara plătește acum prețul pentru încheierea bruscă a carantinei, decisă de guvern în mai, dar și pentru retorica ulterioară care a „minimizat” riscurile.

În luna mai, Rusia a ridicat în cea mai mare parte a sa carantina, proclamând victoria asupra Covid-19. Criticii au afirmat atunci că restricțiile au fost ușurate pentru a stimula starea de spirit a populaţiei înainte de două evenimente politice importante care fuseseră reprogramate din cauza pandemiei: un referendum istoric privind modificările constituționale, care i-a permis președintelui Vladimir Putin să candideze pentru alte mandate, respectiv parada de la Moscova de Ziua Victoriei, pentru marcarea a 75 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial.

„Oamenilor li s-a spus în fiecare zi că virusul este învins și că viața revine la normal. Încet, dar sigur, s-a strecurat înapoi. De data aceasta, virusul are o acoperire mai largă, la toate vârstele și clasele sociale”, afirmă Vlassov, adăugând că, deși rușii se temeau de virus în primăvară, acum este mai greu să-i îndemnăm să ia măsuri de precauție.

Medicii care lucrează în spitalele din regiunile Rusiei au descris o penurie severă de paturi de spital și personal medical. Mulți și-au exprimat frustrarea că greșelile comise în prima fază a crizei, cea din primăvară, se repetă și că autoritățile nu au reușit să folosească răgazul de peste vară pentru a se pregăti în mod adecvat.

„Știam că va veni, dar oricum am fost prinşi cu garda jos”, declară Alexei, un chirurg care lucrează la Spitalul de Boli Infecțioase din Elista, capitala republicii Kalmîkia. El a refuzat să-și dea şi numele de familie.

Kalmîkia, o regiune săracă de lângă Marea Caspică, are în prezent cea mai mare rată de infecții pe cap de locuitor din Rusia.

Alexei spune că spitalul nu are suficiente paturi și este obligat să ţină departe pe pacienții care nu sunt încă critici. Un studiu al ziarului Kommersant a constatat că și regiunile Novosibirsk și Altai rămân fără paturi pentru pacienții cu Covid-19.

Așa cum s-a întâmplat în timpul primului val, spitalele au fost, de asemenea, forțate să aplice carantina sau să se închidă, deoarece medicii, care nu au echipament adecvat de protecție, au contractat virusul.

Pe 20 octombrie, personalul medical din cele patru spitale care tratează pacienții cu Covid-19 din regiunea Kurgan i-au trimis o scrisoare lui Vladimir Putin prin care cereau trimiterea medicilor ruși în regiune, „altfel oamenii vor începe să moară pe străzile noastre”. „Suntem în iad … În regiunea noastră este o uriașă epidemie necontrolată”, se arăta în scrisoarea respectivă, consultată de BBC Rusia.

În scrisoare, medicii spuneau că sistemul local de sănătate s-a „prăbușit” și că nu au suficient personal medical, deoarece mulți s-au îmbolnăvit.

În alte regiuni, lucrătorii medicali suprasolicitați au renunțat în masă, unii spunând că nu au primit bonusurile financiare promise pentru tratarea pacienților cu virus.

La Spitalul Clinic Central din Ekaterinburg, al patrulea oraș ca mărime din Rusia, aproximativ 80 de angajați au demisionat de la începutul crizei coronavirusului, a raportat Novaia Gazeta.

„Medicii sunt îngrijorați că ceea ce s-a întâmplat în Dagestan se va întâmpla aici”, afirmă Natalia, o asistentă de la spitalul regional Ust-Kansky, din Altai. „Abia suntem protejați”.

În luna mai, Republica Dagestan a fost una dintre cele mai afectate regiuni, iar cel puțin 40 de medici de acolo au decedat după ce s-au îmbolnăvit de Covid-19.

Cu toate acestea, nu doar orașele sunt lovite mai puternic decât Moscova de data aceasta. Oraşaele mai mici şi satele pentru care, în primul val, relativa izolare a acţionat ca un scut împotriva pandemiei, raportează acum și mai multe cazuri de coronavirus, potrivit presei locale. „Acesta este următorul pas logic al virusului, pe care l-am văzut în pandemiile anterioare. Mai întâi lovește orașele mari, apoi se îndreaptă spre comunități mai mici ”, a spus Vlassov.

Matematica proastă
În timp ce numărul oficial de decese a depăşit, în Rusia, 26.000, plasând-o pe locul 43 în lume la decese per cap de locuitor, demografii ruși și occidentali pun la îndoială aceste cifre.

Statisticile privind coronavirusul în Rusia au fost verificate încă de la apariţia focarului, când oficialii au declarat că testarea robustă stă la baza mortalităţii curios de mici din țară. Cu toate acestea, a devenit curând clar că metodologia folosită ar putea explica rata scăzută a mortalității. Rusia trece în statistici decesul pacienților cu Covid doar dacă patologii au confirmat că virusul a jucat un rol direct.

Statisticile recente lunare, publicate de agenția rusă de statistică Rosstat, indică numărul real de decese prin coronavirus la 45.663 între aprilie și august, ultima lună disponibilă, cu o rată a mortalității de 4,6% față de rata globală de 3-4%.

Într-un sondaj din iulie, 74% dintre medicii ruși au spus că nu au încredere în statistica oficială.

Tot mai multe dovezi neoficiale care apar, referitor la situaţia din regiuni, sugerează că numărul de decese este manipulat şi acum, în timpul celui de-al doilea val.

În săptămâna în care au circulat filmările cu cadavrele din spitalul Altai, oficialii au raportat doar 27 de decese cauzate de Covid-19, pentru întreaga regiune.

În altă parte, în sudul Rostov, mass-media locală a relatat că 13 pacienți cu coronavirus au murit într-un spital, pe 12 octombrie, după epuizarea rezervelor de oxigen. În timp ce oficialii locali au spus rapid că pacienții nu au murit din cauza unor erori medicale, aceștia au recunoscut că 13 pacienți au murit din cauza virusului în spital, în acea zi. În acea zi de 12 octombrie, oficial se raportaseră, pentru întreaga regiune Rostov, doar nouă decese.

DESCHIS
În ciuda numărului în creştere de infecții, Rusia a arătat până acum un apetit redus pntru reintroducerea blocării complete sau a altor măsuri de carantină. „În ceea ce privește măsurile restrictive totale complexe: nu intenționăm să facem acest lucru, iar guvernul nu intenționează să facă acest lucru”, a declarat preşedintele Vladimir Putin, miercurea trecută.

La Moscova, barurile și restaurantele sunt pline, pe fondul a ceea ce mulți au descris ca fiind „oboseală pandemică”, după ce orașul a fost închis în primăvară. Sute de mii de întreprinderi mici din Moscova susţin, de asemenea, că nu pot respecta restricţiile primarului Serghei Sobianin, care le impune angajatorilor din capitală să se asigure că cel puțin 30% din personal lor lucrează de la distanță.

În ton cu starea de spirit a orașului, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, și-a sărbătorit săptămâna trecută cei 53 de ani cu o petrecere în interiorul la care elita politică și culturală a țării a cântat şi dansat în absenţa vreunei măsuri vizibile împotriva virusului.

Întrucât Rusia nu dorește să intre într-un blocaj, oficialii se așteaptă ca infecțiile să rămână la un nivel ridicat în toată țara până în februarie, când se speră că va fi lansat programul de vaccinare în masă.

Până atunci, Alexei, medicul din Kalmîkia, se așteaptă ca regiunea sa să aibă parte de o „călătorie foarte dură”. Când a fost întrebat despre filmările apărute în public de la petrecerea de ziua lui Peskov, doctorul a oftat: „Ei dansează, iar noi suntem cei care trebuie să muncească și să lupte”. >>>

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *