Astăzi 18 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:18
Abonamente

Interviu 24 Septembrie 2016, ora 11:42    Din editia print

„Suntem oștenii lui Ștefan cel Mare”

Marime Font

Interviu cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Ludmila Sfîrloagă – Doamna care știe cel mai bine cum Prahova iubește Basarabia

- Doamnă Sfîrloagă, bine ați revenit de acasă acasă și bine v-am găsit la redacția ziarului TIMPUL. Multă lume vă cunoaște, aici, mai ales pentru proiectele culturale, dar și de finanțare, pe care le desfășurați în Basarabia. De unde vine sintagma „Prahova iubește Basarabia”?
- Expresia îmi aparține și vine de la Podul de Flori de la Ungheni, din 11 iulie 2015, atunci când Marșul pentru Unire a pornit de la Chișinău, iar noi, cei din Prahova, am mers să-i întâlnim acolo. Noi am pornit cu trei culori - roșu, galben și albastru și cu pancarte cu această idee „Prahova iubește Basarabia”.

- Când „v-ați îndrăgostit” de Basarabia?

- Total și definitiv pe 11 iulie 2015. Eu sunt moldoveancă de la Tecuci, iar bunicul meu, din partea mamei, e de la Cudalbi. Când eram mică, el ne povestea, mie și surorii mele, despre Ștefan cel Mare, atât de frumos și în detalii, încât eu am crezut că voievodul a fost prietenul lui ani buni. Toate amintirile astea legate de povestirile bunicului despre Ștefan cel Mare mi s-au declanșat pe 11 iulie la Podul de Flori de la Ungheni. Nu pot să zic că până atunci nu iubeam Basarabia, pentru că am participat la strângere de bani pentru medicamente, apă și alte lucruri, pe care le-am trimis aici, înainte de Marș. Când i-am văzut pe acei tineri cum au venit pe dedesubtul Podului, iar pe noi, cei care îi așteptam, abia de ne-au lăsat să-i vedem, și când au strigat „Suntem oștenii lui Ștefan cel Mare, ne primiți acasă?!”, am plâns și am fost extrem de emoționați.

- De unde a venit ideea organizării unui festival dedicat Basarabiei și cum a fost ediția din acest an?

- Trebuie să recunosc că Prahova duce lipsă de tradiții frumoase. De aceea, ne-am gândit să începem cu cea mai mare iubire a noastră, care este Basarabia și să organizăm un festival, care să dureze în timp. Bineînțeles, ne-am dorit să fie ceva special, inedit în România. Din mare dragoste pentru Basarabia și pentru oamenii de aici, am lansat expresia „Prahova iubește Basarabia”, care a devenit ulterior denumirea festivalului. Proiect amplu, din cadrul Programului Național România 100, Festivalul „Prahova iubește Basarabia” îşi propune ca principal obiectiv cunoaşterea, promovarea, valorificarea tezaurului etnocultural românesc. Anul trecut, la prima ediție, au fost mai puține ansambluri decât anul acesta. Acum a venit cu un număr impresionant de invitați și anume 200 din străinătate, 200 de-ai noștri, care au participat la Parada Portului Popular. În prima zi a fost deschiderea oficială a festivalului la care au participat ambasadorul R. Moldova la București, Mihai Gribincea, subprefectul Județului Prahova, Mădălina Lupea, vicepreședintele raionului Hâncești, Vera Pătrașcu-Tănase, Adrian Gribincea, primarul municipiului Ploiești, Adrian Dobre și președintele Societății Cultural Istorice ,,Mihai Viteazul”, Mircea Cosma. S-a început solemn cu intonarea Imnului de stat al Republicii Moldova și al României. A urmat evoluția pe scenă a ansamblurilor folclorice din diferite raioane ale Republicii Moldova, înfrăţite cu judeţul Prahova, dar și fanfare, orchestre populare din Prahova. Spectacolul s-a încheiat cu recitalul lui Tudor Ungureanu și al Ansamblului „Ștefan Vodă” din Republica Moldova și cu un program de muzică folk al artistului Viorel Burlacu. Nelipsită a fost tradiționala ,,Hora Unirii”, în care s-au prins toți, atât participanții, spectatorii, dar și oficialitățile. Cât s-a dansat pe scenă, atât s-a dansat și în piață, nicio diferență. A fost extraordinar. Sâmbătă, Parada Portului Popular a pornit pe traseul: Piața Mihai Viteazul – Bulevardul Republicii – Palatul Culturii, la care au participat sute de oameni, atât din R. Moldova, cât și din România.

- Ce presupune proiectul înfrățirilor localităților din R. Moldova cu cele din România?

- Legislația română e clară în această privință, investițiile se fac doar în baza înfrățirilor, astfel se înfrățesc județele din România cu raioanele din R. Moldova. În interiorul acestei înfrățiri, comunele din Prahova se înfrățesc cu localitățile din raioanele înfrățite deja. Datorită legislației, pe care o avem la ora aceasta în România, am reușit să facem foarte multe lucruri concrete, în baza acestor înfrățiri. În acest moment, sunt multe proiecte de investiții, pe care județul Prahova le-a implementat în cinci raioane. Mă refer la drumul de la Cazangic, Leova, grădinița de la Sipoteni, Călărași, Biblioteca Raională „Antonie Plămădeală” și Sala de Ședințe „Constantin Stere” a Consiliului Raional Hâncești, Scara Prahova, Cimișlia și Terenul de sport din orașul Călărași. Județul Prahova, investește, în aceste proiecte, cam 100 de mii de euro, în fiecare an.

- Basarabia iubește Prahova, indiscutabil. Acest fapt a fost demonstrat, vineri, 16 septembrie, la Chișinău.
- Într-adevăr, așa este, întrucât, am venit la Chișinău cu o ocazie specială. În calitate de responsabilă de relațiile internaționale în cadrul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, am fost decorată de președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu medalia Meritul Civic. Sunt deosebit de onorată pentru decoraţia primită şi promit să direcționez eforturile pentru ReUnirea celor două teritorii româneşti.


 

Un articol de: Ana Gabor Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 16:55

Indemnizaţia pentru copii a câte 200 de lei pe lună se amână. Deputaţii ACUM-PSRM nu au inclus proiectul pe ordinea de zi a Parlamentului. Fracţiunea PDM a propus, astăzi, în cadrul şedinţei Legislativului ca pe ordinea de zi să fie incluse mai multe proiecte de legi,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 15:52

Parlamentul a stabilit, în ședința de marţi, 18 iunie, data alegerilor locale generale. Scrutinul va avea loc la 20 octombrie 2019, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 15:51

Interimatul funcţiei de director al Centrului Național Anticorupție va fi asigurat de vicedirectorul instituţiei, Lidia Cherioglu. O decizie în acest sens a fost adoptată marţi, 18 iunie, de parlament, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 14:43

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a sosit marţi la Berlin, a pledat pentru aderarea Ucrainei la UE şi NATO în declaraţii făcute presei germane înaintea întâlnirii sale cu cancelarul Angela Merkel, potrivit dpa, informează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:47

Achitări la "un click" distanță. Taxele vamale vor putea fi plătite și online

Achitări la "un click" distanță. Taxele vamale vor putea fi plătite și online

În curând, toate taxele vamale vor putea fi achitate și online sau la terminalele cash-in. Serviciul Vamal introduce, în premieră, opțiunea de achitare a drepturilor de import-export inclusiv prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice MPay.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:34

Prognoza ONU: În 59 de ani, populația Rusiei va SCĂDEA sub 100 de milioane de locuitori

Prognoza ONU: În 59 de ani, populația Rusiei va SCĂDEA sub 100 de milioane de locuitori

Peste 59 de ani, numărul locuitorilor din Rusia va ajunge sub 100 de milioane de persoane, potrivit raportului demografic al ONU, calculat pana in 2100. Astfel, varianta pesimistă a previziunilor experților arata ca în loc de cele 145 de milioane de persoane cate exista in prezent,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:20

Usatîi se declară DERANJAT de declarațiile Maiei Sandu privind eliberarea sa

Usatîi se declară DERANJAT de declarațiile Maiei Sandu privind eliberarea sa

Politicianul spune că s-a arătat nedumerit de declarațiile Maiei Sandu, precum că anularea mandatului de arest pe numele său este o decizie îndoielnică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:16

Dodon și Ambasadorul SUA au discutat în limba rusă la Președinție / VIDEO

Dodon și Ambasadorul SUA au discutat în limba rusă la Președinție / VIDEO

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Dereck J. Hogan, iar discuția pe care au avut-o, a fost purtată în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 12:03

Reacție la scrisoarea lui Filat: erați ocupat de îngrășarea conturilor din bănci străine, nu de condițiile din pușcării

Reacție la scrisoarea lui Filat: erați ocupat de îngrășarea conturilor din bănci străine, nu de condițiile din pușcării

Condamnatul Vlad Filat, tot el milionar în dolari americani, a trimis o scrisoare poporului în care s-a plâns că, vezi Doamne, e nemulțumit de condițiile din pușcărie. Că nopțile în care plânge cu lacrimi cât bobul de mazăre nimeni nu-l vede și nu-l...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:42

ULTIMA ORĂ /// Michel Platini a fost ARESTAT în legătură cu desfășurarea Campionatului Mondial de fotbal în Qatar în 2022

ULTIMA ORĂ /// Michel Platini a fost ARESTAT în legătură cu desfășurarea Campionatului Mondial de fotbal în Qatar în 2022

Fostul internaţional francez şi preşedinte al UEFA, Michel Platini, a fost reţinut, marţi, pentru audieri în cadrul anchetei care vizează atribuirea organizării Cupei Mondiale de fotbal din 2022 Qatarului, relatează cotidianul francez LeMonde pe site-ul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:36

Un grup de procurori de la PA îi iau apărarea lui Viorel Morari

Un grup de procurori de la PA îi iau apărarea lui Viorel Morari

Un grup de procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție au trimis o scrisoare în adresa lui Eduard Harunjen, procurorul general al R. Moldova, dar și în adresa Angelei Motuzoc, președinta Consiliului Superior al Procurorilor prin care reclamă „administrarea defectuoasă a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:29

Deputații ACUM sunt împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă, așa cum a recunoscut chiar Igor Dodon

Deputații ACUM sunt împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă, așa cum a recunoscut chiar Igor Dodon

Deputații blocului ACUM s-au pronunțat astăzi împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă. Aceștia au votat împotriva unei inițiative a fracțiunii PDM, care a cerut o anchetă publică în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:13

SIS trece în subordinea lui Dodon. Deputații PAS și PPDA au ridicat mâna ca securitatea Moldovei să fie la cheremul Rusiei

SIS trece în subordinea lui Dodon. Deputații PAS și PPDA au ridicat mâna ca securitatea Moldovei să fie la cheremul Rusiei

Deputații blocului ACUM au votat astăzi pentru trecerea Servicului de Informații și Securitate în subordinea președintelui Igor Dodon, care reprezintă deschis interesele Federației Ruse în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 10:52

Parlamentul din RM îi face „cadou” lui Dodon Serviciul de Protecție și Pază de Stat

Parlamentul din RM îi face „cadou” lui Dodon Serviciul de Protecție și Pază de Stat

Parlamentul a reexaminat proiectul de lege care prevede trecerea Serviciului de Protecție și Pază de Stat din subordinea prim-ministrului în cea a președintelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 10:30

Un tânăr cu BMW a lovit mortal o femeie în fața Policlinicii Oncologice / FOTO

Un tânăr cu BMW a lovit mortal o femeie în fața Policlinicii Oncologice / FOTO

O femeie a murit, după ce a fost lovită de un automobil de marca BMW în timp ce traversa strada. Accidentul a avut loc în această dimineață, în jurul orei 08:11, în proximitatea Policlinicii Oncologice, de pe strada Grenoble, din cartierul Telecentru al capitalei

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 09:45

Circa 15 mii de candidați la Bac susțin proba la disciplina la alegere

Circa 15 mii de candidați la Bac susțin proba la disciplina la alegere

Circa 15 mii de candidați la bacalaureat susțin astăzi proba la disciplina la solicitare. Examenele au loc în 92 de centre create în liceele teoretice din țară, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 09:25

Parlamentul ar putea stabili, astăzi, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, astăzi, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 08:50

Ministrul apărării din Guvernul Maiei Sandu nu a DECIS dacă va cere retragerea armatei rusești de pe teritoriul R. Moldova

Ministrul apărării din Guvernul Maiei Sandu nu a DECIS dacă va cere retragerea armatei rusești de pe teritoriul R. Moldova

Noul ministru al apărării, socialistul Pavel Voicu, nu a decis încă dacă va cere retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre. Potrivit șefului pe apărare, pentru început trebuie să examineze cu atenție toate informațiile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 08:48

Dodon n-are de gând să-l amnistieze pe Vlad Filat

Dodon n-are de gând să-l amnistieze pe Vlad Filat

 Igor Dodon a declarat că nu va amnistia politicieni și că „judecătoriile trebuie să își facă treaba”. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Iunie 2019, ora: 08:45

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IUNIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IUNIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE

Horoscopul zilei de 18 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 07:57

Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu: Nimeni nu crede că acest guvern va avea o viaţă lungă

Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu: Nimeni nu crede că acest guvern va avea o viaţă lungă

Este evident că nimeni nu crede că acest Guvern va avea o viaţă foarte lungă. Nici cei care îl populează, nici cei care înţeleg cât de cât viaţa politică modovenească. Este opinia politologului român Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 07:38

Petru BOGATU // Cum și pentru cine l-a învins Putin pe Plahotniuc

Petru BOGATU // Cum și pentru cine l-a învins Putin pe Plahotniuc

După demisia Guvernului Filip, un funcționar ar fi fost surprins cum scoate din sediul Executivului un scaun sub pretextul că ar fi proprietatea sa. Acest episod arată cum nu se poate mai bine perplexitatea reprezentanților vechii puteri surprinși de năruirea bruscă a guvernării PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Iunie 2019, ora: 00:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 00:48

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră care îi vizează pe toi românii. Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou. Este vorba despre un nou program RABLA căruia i se va da startul chiar mâine.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)