Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:33
Abonamente

Interviu 24 Septembrie 2016, ora 11:42    Din editia print

„Suntem oștenii lui Ștefan cel Mare”

Marime Font

Interviu cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Ludmila Sfîrloagă – Doamna care știe cel mai bine cum Prahova iubește Basarabia

- Doamnă Sfîrloagă, bine ați revenit de acasă acasă și bine v-am găsit la redacția ziarului TIMPUL. Multă lume vă cunoaște, aici, mai ales pentru proiectele culturale, dar și de finanțare, pe care le desfășurați în Basarabia. De unde vine sintagma „Prahova iubește Basarabia”?
- Expresia îmi aparține și vine de la Podul de Flori de la Ungheni, din 11 iulie 2015, atunci când Marșul pentru Unire a pornit de la Chișinău, iar noi, cei din Prahova, am mers să-i întâlnim acolo. Noi am pornit cu trei culori - roșu, galben și albastru și cu pancarte cu această idee „Prahova iubește Basarabia”.

- Când „v-ați îndrăgostit” de Basarabia?

- Total și definitiv pe 11 iulie 2015. Eu sunt moldoveancă de la Tecuci, iar bunicul meu, din partea mamei, e de la Cudalbi. Când eram mică, el ne povestea, mie și surorii mele, despre Ștefan cel Mare, atât de frumos și în detalii, încât eu am crezut că voievodul a fost prietenul lui ani buni. Toate amintirile astea legate de povestirile bunicului despre Ștefan cel Mare mi s-au declanșat pe 11 iulie la Podul de Flori de la Ungheni. Nu pot să zic că până atunci nu iubeam Basarabia, pentru că am participat la strângere de bani pentru medicamente, apă și alte lucruri, pe care le-am trimis aici, înainte de Marș. Când i-am văzut pe acei tineri cum au venit pe dedesubtul Podului, iar pe noi, cei care îi așteptam, abia de ne-au lăsat să-i vedem, și când au strigat „Suntem oștenii lui Ștefan cel Mare, ne primiți acasă?!”, am plâns și am fost extrem de emoționați.

- De unde a venit ideea organizării unui festival dedicat Basarabiei și cum a fost ediția din acest an?

- Trebuie să recunosc că Prahova duce lipsă de tradiții frumoase. De aceea, ne-am gândit să începem cu cea mai mare iubire a noastră, care este Basarabia și să organizăm un festival, care să dureze în timp. Bineînțeles, ne-am dorit să fie ceva special, inedit în România. Din mare dragoste pentru Basarabia și pentru oamenii de aici, am lansat expresia „Prahova iubește Basarabia”, care a devenit ulterior denumirea festivalului. Proiect amplu, din cadrul Programului Național România 100, Festivalul „Prahova iubește Basarabia” îşi propune ca principal obiectiv cunoaşterea, promovarea, valorificarea tezaurului etnocultural românesc. Anul trecut, la prima ediție, au fost mai puține ansambluri decât anul acesta. Acum a venit cu un număr impresionant de invitați și anume 200 din străinătate, 200 de-ai noștri, care au participat la Parada Portului Popular. În prima zi a fost deschiderea oficială a festivalului la care au participat ambasadorul R. Moldova la București, Mihai Gribincea, subprefectul Județului Prahova, Mădălina Lupea, vicepreședintele raionului Hâncești, Vera Pătrașcu-Tănase, Adrian Gribincea, primarul municipiului Ploiești, Adrian Dobre și președintele Societății Cultural Istorice ,,Mihai Viteazul”, Mircea Cosma. S-a început solemn cu intonarea Imnului de stat al Republicii Moldova și al României. A urmat evoluția pe scenă a ansamblurilor folclorice din diferite raioane ale Republicii Moldova, înfrăţite cu judeţul Prahova, dar și fanfare, orchestre populare din Prahova. Spectacolul s-a încheiat cu recitalul lui Tudor Ungureanu și al Ansamblului „Ștefan Vodă” din Republica Moldova și cu un program de muzică folk al artistului Viorel Burlacu. Nelipsită a fost tradiționala ,,Hora Unirii”, în care s-au prins toți, atât participanții, spectatorii, dar și oficialitățile. Cât s-a dansat pe scenă, atât s-a dansat și în piață, nicio diferență. A fost extraordinar. Sâmbătă, Parada Portului Popular a pornit pe traseul: Piața Mihai Viteazul – Bulevardul Republicii – Palatul Culturii, la care au participat sute de oameni, atât din R. Moldova, cât și din România.

- Ce presupune proiectul înfrățirilor localităților din R. Moldova cu cele din România?

- Legislația română e clară în această privință, investițiile se fac doar în baza înfrățirilor, astfel se înfrățesc județele din România cu raioanele din R. Moldova. În interiorul acestei înfrățiri, comunele din Prahova se înfrățesc cu localitățile din raioanele înfrățite deja. Datorită legislației, pe care o avem la ora aceasta în România, am reușit să facem foarte multe lucruri concrete, în baza acestor înfrățiri. În acest moment, sunt multe proiecte de investiții, pe care județul Prahova le-a implementat în cinci raioane. Mă refer la drumul de la Cazangic, Leova, grădinița de la Sipoteni, Călărași, Biblioteca Raională „Antonie Plămădeală” și Sala de Ședințe „Constantin Stere” a Consiliului Raional Hâncești, Scara Prahova, Cimișlia și Terenul de sport din orașul Călărași. Județul Prahova, investește, în aceste proiecte, cam 100 de mii de euro, în fiecare an.

- Basarabia iubește Prahova, indiscutabil. Acest fapt a fost demonstrat, vineri, 16 septembrie, la Chișinău.
- Într-adevăr, așa este, întrucât, am venit la Chișinău cu o ocazie specială. În calitate de responsabilă de relațiile internaționale în cadrul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, am fost decorată de președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu medalia Meritul Civic. Sunt deosebit de onorată pentru decoraţia primită şi promit să direcționez eforturile pentru ReUnirea celor două teritorii româneşti.


 

Un articol de: Ana Gabor Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md