Moldova

Suparat pe conducerea din Moldova, un refugiat din Africa a protestat in fata Guvernului

Africanul John Onoje se afla de 11 ani in Moldova, timp in care nu a calatorit niciodata in afara tarii. De vina este lipsa documentelor de calatorie, pe care nu le poate elibera biroul de Migratiune si Azil din cadrul MAI. Apeland la experienta in domeniul protestelor a asociatiei „Hyde Park”, John Onoje a decis sa protesteze astazi in fata Guvernului.

Sase membri ai asociatiei „Hyde Park” si refugiatul de origine africana, John Onoje au protestat astazi, timp doua ore in fata Guvernului. „Opriti azi discriminarea” si „SOS-ne sufocam fara drepturi” au fost lozincele protestatarilor, prin care au incercat sa atraga atentia guvernantilor.

Desi refugiatul african a depus de nenumarate ori solicitari de acordare a documentelor de calatorie la Biroul de Migratie si Azi, de fiecare data i se spune ca MAI va initia eliberarea actelor in momentul in care vor fi disponibile. Astazi, John Onoje, a iesit pentru prima data la proteste, in speranta de a obtine actele mult dorite. Originar din Sierra Leone, nu vrea sa plece in Africa, pentru ca nu are la cine. Ar vrea sa obtina acte de calatorie pentru a pleca in tarile invecinate cu Moldova, cum ar fi, de exemplu, Romania.

Deocamdata Biroul Migratie si Azil nu are bani sa emita asemenea acte. Pe langa macheta documentului, care trebuie elaborata, mai este nevoie si de bani. Costul de producere a unui singur exemplar ar fi de 284 mii de euro, si asta cu conditia ca actele vor fi tiparite in Cehia.

Banii pentru elaborarea documentelor de calatorie ar trebuie sa le ofere, in mod normal, Guvernul R. Moldova. Desi exista o Hotarare a Curtei Supreme de Justitie (CSJ), care obliga Guvernul sa asigure cu documente de calatorii persoanele cu statut de refugiat, aceasta nu indica si termenul de executare.

Africanul John Onoje a ajuns in Moldova prin intermediul organizatiei umanitare „Medici fara frontiera” si isi castiga banii pentru existenta din vanzarea ziarelor in autogara centrala din Chisinau.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *