Timpul Liber

Superstiţiile

Despre pisică în anul pisicii, sau mâţa blândă…

Americanilor nu le place să vadă o pisică dimineaţa, căci este semnul unei zile proaste. În China, dimpotrivă, se crede că prezenţa unei pisici în casă este obligatorie, fiindcă ea alunga nu numai şoarecii, dar şi spiritele rele. În Cambodgia, apariţia unei pisici străine semnifică ploaia după o perioadă de secetă. Africanii consideră pisica singurul animal ce nu s-a înfrăţit cu răul. În Anglia, imaginea unei pisici imprimate pe un obiect de îmbrăcăminte aduce noroc.
În Egipt, pisica a fost şi este considerată un animal sacru, zeiţa Basthet. Cenuşa unei pisici incinerate imediat după moartea acesteia ucidea, în concepţia vechilor egipteni, spiritele malefice dintr-un anumit loc. Pentru a fi feriţi de pericole, copiii purtau la gat un medalion reprezentând o pisică.
În Occident, însă, pisica simbolizează şi astăzi ipocrizia şi viclenia. Dar, simbol al libertăţii, imaginea sa se regăseşte ca atare pe stemele heraldice. Dacă o pisică neagră îţi taie calea, ai parte de ghinioane, este credinţa celor din lumea arabă, din Franţa, dar şi a românilor, şi a altor popoare balcanice. În Turcia, vederea unei pisici străine prevesteşte o dispută serioasă.

Usturoiul alungă spiritele rele şi vârcolacii

Usturoiul a simbolizat întotdeauna vitalitatea. Grecii şi romanii purtau asupra lor nişte căţei de usturoi în lupte sau când practicau sportul. În vechiul Babilon, usturoiul era utilizat pentru a îmbuna spiritele rele. Egiptenii îl foloseau în alimentaţia copiilor pentru a-i vindeca de bolile intestinale. În Franţa medievală exista credinţa că usturoiul dă o rezistenţă neobişnuită la alcool, dacă era utilizat sub formă de cataplasmă. În îndepărtata Japonie, oamenii cred şi astăzi că usturoiul protejează organismul de bolile de plămâni.

Pâinea… indicator meteo

În Anglia, pâinile care se lipesc într-un cuptor se consideră că anunţă un mariaj. În Ţara Galilor, găurile din miezul pâinii prevestesc naşterea unui copil. Puţin mai la nord, în Scoţia, este interzis să se cânte în timp ce pâinea se coace. Peste Ocean, dacă nu mai este pâine, se anunţă timp frumos. În Portugalia, o bucată de pâine având simbolul unui sfânt favorizează norocul. Dincolo de Strâmtoarea Gibraltar, mai precis,în Maroc, mâncatul pâinii sub acelaşi acoperiş simbolizează o prietenie veşnică între comeseni (celebrul salut „Nahnu malehem!”), care nicicând nu vor mai putea ridica cuţitul unul asupra altuia.

Sarea în patul conjugal este semn de conflict

În Evul Mediu, sarea era considerată un „ingredient” pentru farmece. Dacă cineva turna unui vecin sare în cele patru colţuri ale casei, ghinionul cel mai mare se lipea de acea casă şi toate necazurile se abăteau asupra ei. Pentru danezi, presărarea sării pe masă, după un dejun îmbelşugat, se consideră că aduce noroc. În Spania, sarea găsită în patul conjugal este semn de conflict. Pentru a cunoaşte sexul viitorului copil, presăraţi-vă sare pe piept. Dacă aceasta se topeşte, veţi avea o fată, în caz contrar, veţi avea un băiat. Dacă rămâneţi fără sare, nu cereţi la vecini, este un gest care poate atrage asupra dumneavoastră mari necazuri, consideră tot spaniolii.

Foarfecele alungă musafirii nedoriţi

Dacă primiţi o pereche de foarfece fără să daţi în schimb un alt obiect, veţi fi implicat într-o ceartă. De asemenea, dacă sunteţi înţepat cu foarfecele, aceasta distruge prietenia cu persoana care v-a înţepat. Foarfecele deschise pe masă atrag violenţa, dar te pot ajuta, în acelaşi timp, să-ţi găseşti un obiect pierdut. Englezii ascund foarfecele sub pernă, pentru a-i alunga din preajma caselor lor pe musafirii nedoriţi. În zona nordică a Mediteranei, foarfecele se pun sub patul copiilor, pentru a-i proteja pe aceştia de acţiunea spiritelor malefice. Dacă sunteţi însărcinată şi vreţi să aduceţi pe lume o fetiţă, tot ceea ce aveţi a face este să lăsaţi să se înfigă în pământ o pereche de foarfece.

Matura te lasă… impotent

Maturatul în fata curţii împiedică spiritele rele să pătrundă în casă. Dar nu trebuie să faci niciodată această activitate după apusul soarelui, căci aduce ghinion. În China, atunci când moare cineva, toate măturile din casă sunt ascunse, pentru ca mortul să nu se transforme în strigoi. Americanii nu aşază niciodată acest obiect în pat, de teamă că mătura atrage după sine un deces. Scoţienii spun că atingerea cu o matură a cuiva aduce noroc. La noi, dacă cineva este „maturat”, se crede că va rămâne necăsătorit, iar dacă o femeie însărcinată stă pe mătură, sigur va naşte fată. Africanii au credinţa că, dacă loveşti pe cineva, chiar şi în glumă, cu o mătură, acesta devine impotent.

Oul, un cuvânt tabu pe mare

În Grecia, să arunci un ou în foc îţi da posibilitatea de a prezice viitorul. Pentru ca odraslele lor să nu se îmbolnăvească de guturai, arabii agăţau un ou de tavanul din camera acestora. Englezii refuză să pronunţe acest cuvânt când se află pe mare, considerând că poartă ghinion. În Statele Unite, primul sau ultimul ou pe care o găină îl scoate în fiecare anotimp se sparge, pentru că acest gest aduce fericire. Să îngropi un ou înseamnă să fii protejat tot anul de fulgere, cred francezii.

Sursa: revista „Magazin”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *