Actualitate

Suprafaţa de livezi şi vii va creşte în următorii 7 ani

Suprafeţele de vii noi vor creşte de la 1719 hectare la 12,3 mii, iar de sere noi de la 157 hectare la 1541 hectare. Estimările sunt prezentate în Strategia de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural în Republica Moldova pentru anii 2014-2020, propusă pentru dezbateri publice, transmite IPN.

„Actualmente peste 80% din suprafaţa cultivată în Republica Moldova este acoperită de culturi cu valoare scăzută, inclusiv 50% cerealiere, în timp ce fructele şi legumele, care sunt considerate culturi cu valoare înaltă, ocupă mai puţin de 20%”, a remarcat viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Viorel Guţu.

Totuşi, potrivit oficialului, au fost descoperite unele sectoare, precum producerea nucilor şi a mierii, care aduc venituri bune şi asupra lor urmează de atras atenţia. „În ultimii 10 ani aceste două produse au acces pe pieţele ţărilor UE şi sunt exportate cu succes în Uniunea Europeană, dar şi pe alte pieţe”, a spus viceministrul.

Un alt factor de sporire a rentabilităţii sectorului agrar, potrivit strategiei, este schimbarea structurii exporturilor de produse agroalimentare, din preponderent materii prime în produse procesate.
 
IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *