Actualitate

Sute de mii de euro din buget pentru dosarele pierdute la CEDO

În anul 2016, Curtea a emis 23 de hotărâri în privința Republicii Moldova, pentru care statul a fost obligat să achite despăgubiri în valoare de aproape 190 de mii de euro. În același timp, Guvernul a acordat despăgubiri de aproape 50 de mii de euro în cazul a 10 decizii, în urma încheierii tranzacțiilor amiabile cu reclamanții, scrie BIZLAW.

La fel, anul trecut, 41 de mii de euro au fost alocate din bugetul Primăriei Capitalei, pentru acoperirea prejudiciilor suportate de reclamanți. Datele au fost prezentate de Asociaţia obştească „Juriştii pentru Drepturile Omului”.

Hotărârile emise de CtEDO, în 2016, au constatat încălcarea mai multor articole din Convenție, cum ar fi dreptul la libertate și siguranță, dreptul la un proces echitabil, dreptul la respectarea vieții private și de familie sau libertatea de gândire, de conștiință și de religie. Totodată, în 2016 Curtea Europeană a făcut publice 25 de decizii, șapte dintre care au fost scoase de pe rol în urma înțelegerilor dintre Guvern și reclamanți și, trei în urma recunoașterii din partea Curții a declarațiilor unilaterale ale Guvernului.
În 2015, Curtea a emis 19 hotărâri împotriva Republicii Moldova, prin care statul a fost obligat să achite despăgubiri în valoare de peste 210 mii euro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *