Una dintre cele mai frecvente acuzaţii la adresa apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană este reprezentată de pierderea suveranităţii naţionale.
Propaganda antieuropeană – indiferent de originea ei din largul spectru politic de la Chişinău – susţine vehement o teză care la prima vedere pare logică: R. Moldova abia şi-a recâştigat suveranitatea şi urmează să şi-o piardă de bună voie. Corolarul acestei teze este un simplu şi toxic: Uniunea Europeană este o Uniune Sovietică „pe invers”.
În primul rând ar trebui să vedem despre ce suveranitate vorbim, pentru că la fel ca în alte foarte multe cazuri este vorba în realitate de o confuzie creată şi întreţinută conştient. Suveranitatea atât de deplânsă de antieuropenii de la Chişinău este de fapt suveranitatea dinaintea celor două războaie mondiale; suveranitatea statelor aşa cum se manifesta în perioada în care nu existau organisme şi instituţii internaţionale. Este „vechea suveranitate” care permitea guvernelor să acţioneze după bunul plac atunci când era vorba de politici interne sau externe. Şi chiar şi atunci, în secolul al XIX-lea, suveranitatea statelor era flexibilă, era supusă conferinţelor periodice prin care se încerca detensionarea situaţiilor ce puteau duce la război. Doar din punct de vedere teoretic suveranitatea statelor prezintă trăsăturile de inviolabilitate, exclusivitate, indivizibilitate şi exerciţiu plenar. Practic, aceste trăsături au fost dintotdeauna negociate – în timpurile mai vechi prin intermediul războiului, în zilele noastre încercându-se crearea de mecanisme supra şi inter-statale care să negocieze exercitarea acestor trăsături.
Prin suveranitatea R. Moldova mulţi anti-europeni înţeleg dreptul de a declara război, dreptul de a avea o guvernare chiar împotriva sistemului internaţional, un mecanism economic propriu lipsit de influenţe externe. Oricum am privi suveranitatea actuală a Republicii Moldova nu o putem vedea decât ciobită grav. În primul rând este vorba de staţionarea unor trupe străine pe teritoriul său – probabil cea mai gravă formă de încălcare a suveranităţii naţionale. Dacă stăm strâmb şi judecăm drept, în realitate R. Moldova nu îşi poate exercita în prezent suveranitatea asupra unei mari părţi a teritoriului său. Cât despre posibilitatea – fie şi teoretică! - de a purta un război, R. Moldova este în aceeaşi situaţie tristă. Cu o economie orientată aproape exclusiv către producţia agricolă şi – aici găsindu-se adevărata problemă! - cu exporturile direcţionate într-o singură direcţie, R. Moldova nici nu poate să se gândească la suveranitate economică. La o analiză oricât de sumară, suveranitatea R. Moldova din prezent iese zdrenţuită şi dependentă de Moscova.
În realitate, anti-europenii care vorbesc despre pierderea sau cedarea suveranităţii prin apropierea de Uniunea Europeană sunt nişte ipocriţi. Ei ştiu foarte bine că suveranitatea Chişinăului este flenduri – mesajul lor este altul: vrem să ajungem la guvernare şi să fim noi cei care administrează această suveranitate sfâşiată. Toate guvernările anterioare de la Chişinău au dovedit că nu au putut face mai mult decât să administreze în folos propriu această faţadă de suveranitate. Iar dacă ar fi să vorbim cinstit despre suveranitate în Uniunea Europeană trebuie să spunem că nu există o „cedare de suveranitate” - expresia corectă este cedarea exerciţiului suveranităţii. Pe anumite segmente, fiecare stat cedează o parte din suveranitatea sa, însă nu o încredinţează unui străin (venit cu tancurile) ci participă direct la luarea deciziilor pentru acel segment de suveranitate. Din această cauză Uniunea Europeană nu este o Uniunea Sovietică pe invers.
|
Un minor de 16 ani, lovit de un troleibuz în sectorul Botanica. La fața locului s-a deplasat poliția și ambulanța.
( ) Citeşte tot articolulDupă ce s-a aflat în comă timp de 10 zile, tânărul de 25 de ani, care a fost bătut cu bestialitate într-o staţie PECO din raionul Floreşti, a murit marţi seara pe patul de spital. Informaţia a fost confirmată pentru Publika TV de vicedirectorul...
( ) Citeşte tot articolulFamilia acestora, dar și oamenii din localitate, sunt șocați. Ei spun că nu pot crede că nunta însângerată avea să însemne moartea celor doi consăteni, pentru care au doar cuvinte de laudă. Fratele și sora au vorbit în exclusivitate pentru noi despre...
( ) Citeşte tot articolulUn bărbat și o femeie au fost răniți într-o deflagrație puternică, produsă marți seara într-o locuință din orașul Sângerei. Corpul neînsuflețit al unui alt bărbat a fost găsit sub dărâmături după mai bine de două ore de căutări,...
( ) Citeşte tot articolulEste mare sărbătoare în ziua aceasta pentru toți creștinii, fiindcă are loc pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. Iată ce trebuie să știe credincioșii despre această sărbătoare.
( ) Citeşte tot articolulMiniştrii de Externe din G7 au cerut, ieri, Rusiei să îi elibereze pe protestatarii reţinuţi sâmbătă, după arestarea lui politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi, transmite Reuters.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de -2..-5 grade în nordul țării, -1..-4 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la -3 grade Celsius.
( ) Citeşte tot articolul"Poporul evreu a învățat lecția Holocaustului: că nu putem ignora amenințările cu distrugerea, că trebuie să le facem față când sunt încă mici. Și, mai presus de toate, deși apreciem foarte mult ajutorul prietenilor, trebuie să ne apărăm singuri", a...
( ) Citeşte tot articolulBanii se numără printre nevoile primordiale ale omului. Ne ajută să ne îndeplinim dorințele, să ne satisfacem necesitățile și, de ce nu, să trăim în lux. La fel de importantă este și gestionarea finanțelor, însă uneori deciziile legate de bani pot deveni stresante...
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul Brexit, românii vor mai putea intra în Marea Britanie cu buletinul doar până la 30 septembrie 2021. Ambasada României la Londra a precizat că cetățenii români care intenționează să călătorească în această țară vor avea...
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolulLa Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.
( ) Citeşte tot articolulReapare periodic trăznaia cu boierul de la Iași care în 1859 ar fi spus ”Eu sunt boier moldovan, român e țăranul”. Și o văd la oameni de la care am pretenții, nu doar la tot soiul de adunați de prin gloata moldovenistă de la Chișinău.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulB. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)
( ) Citeşte tot articolul