Astăzi 25 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 24 Iunie 2019
Abonamente

IT&C 12 August 2015, ora 07:08    Din editia print

Tabăra de vară GirlsGoIT

Marime Font

La sfârșitul acestei veri, 36 de tinere din comunitățile Republicii Moldova, cu vârsta cuprinsă între 16 și 20 de ani, vor participa la prima tabără de vară în domeniul IT. 

În perioada 17-30 august, fetele vor deprinde abilități din domeniu, vor învăța limbajul web și vor crea o platformă pentru proiectele proprii alături de profesioniști din domeniu.

În cadrul taberei de vară GirlsGoIT, tinerele vor studia componentele necesare pentru crearea și dezvoltarea unei platforme web. De asemenea, participantele vor interacționa cu ingineri IT din țară cât și de peste hotare. La fel, trainerii de succes vor împărtăși din experiența și cunoștințele lor de programare cu ajutorul unui program de studiu inovativ. Acestea vor avea oportunitatea să-și descopere potențialul de antreprenoare și de stăpânire a tehnologiilor moderne.


În timpul perioadei de aplicare pentru tabără, organizatorii au anunțat că au primit 235 de aplicații de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Dintre acestea au fost selectate 36 de fete din 15 raioane. „Criteriile de selectare s-au bazat în primul rând pe problema care vor să o soluționeze tinerele în comunitate. Un alt criteriu a fost experiența sau unele cunoștințe legate de domeniul IT și activitățile extrașcolare ca să vedem cât de implicată și activă este tânăra”, a declarat Ana Efros, coordonatorul de comunicare al proiectului.

La tabăra din luna august au fost selectate fete din mai multe regiuni ale țării: Drochia, Sângerei, Ungheni, Soroca, Bălți și Chișinău.

Proiect de mediu

Maria Toma va participa la tabăra de vară cu un proiect în domeniul mediului. Ea își dorește să construiască o platformă dedicată îngrijirii plantelor din localitate. „Profesorul nostru de biologie, care ne-a predat anul trecut și obiectul „Omul și mediul”, ne-a transmis un mesaj foarte important precum că trebuie să îngrijim de natură. În primăvara acestui an, împreună cu colegii, am reamenajat parcul din sat care era destul de bătrân și era nevoie să îl reîmprospătăm”, ne spune tânăra din Ștefănești, raionul Florești. Astfel, elevii au plantat în jur de 30 de copaci, iar acum Maria Toma își dorește să facă cunoscută ideea de îngrijire a mediului prin mobilizarea oamenilor pentru a păstra natura.

Un alt proiect care va fi pe larg dezvoltat la tabăra de vară aparține unei tinere din capitală, Diana Marusic. Eleva clasei a 12-a își propune să construiască un site ce va conține informație utilă pentru toți elevii din țară. „Am văzut acest fel de proiecte în afara țării, care erau de un ajutor imens pentru elevi în procesul de educație. Această platformă va conține informații despre anumite teme, olimpiade și multe altele, de care ar avea nevoie un elev. Mai mult ca atât, astfel vom putea comunica indirect cu elevii din zonele rurale”, ne spune tânăra entuziasmată. Diana deja lucrează și la conținutul site-ului împreună cu o echipă de elevi dornici de a se implica în proiect.

Vizite la marile companii IT

Primele zile din cadrul taberei vor fi dedicate comunicării și introducerii în acest domeniu, iar programarea propriu-zisă va începe în a treia zi. Organizatorii ne-au dezvăluit că, în cadrul taberei, participantele vor face vizite la diverse companii din țară din domeniul IT, printre care Endava, Moldcell, Pentalog, Adobe pentru a cunoaște mai de aproape procesul de muncă în IT. „Participantele vor avea și posibilitatea de a vizita sediul companiei Endava, pentru a vedea cum se lucrează într-o companie IT și care sunt oportunitățile de învățare și dezvoltare profesională. Sperăm că va fi o experiență plăcută pentru ele, încât pe viitor să participe în programul nostru de internship sau să aplice la un job permanent în echipa noastră”, a declarat Natalia Belicova, coordonatoarea departamentului Recruitment & People Development în cadrul companiei.

„Ne bucurăm să susținem GirlsGoIT ca unul din partenerii cheie ai taberei, oferind infrastructura necesară pentru activitățile desfășurate, dar și sesiuni de instruire pentru tinerele participante. În compania noastră avem multe povești de succes care să demonstreze că atât tinerii, cât și tinerele care aleg acest domeniu se pot realiza profesional. Endava angajează femei în diverse roluri în diverse discipline tehnice și la diferite niveluri de senioritate”, a declarat Kumail Jetha, general manager al companiei.

Aici femeile muncesc la activitățile din departamentele de testare, dezvoltare software, analiză de business și management de proiect. Astfel, 50 la sută dintre managerii de proiect din companie sunt femei, coordonând proiecte pentru soluții complexe pentru clienții internaționali și fiind responsabile cu toate aspectele care pot avea un impact asupra proiectului, respectiv de managementul echipei și comunicarea cu clientul. „Ne așteptăm ca această tabăra de vară să contribuie în interesul tinerelor participante legat de oportunitățile pe care le pot avea în domeniul IT și să acționeze ca și catalizator pentru ca tot mai multe dintre ele să aibă încredere să urmeze această opțiune de carieră IT care vine cu permanente provocări”, a afirmat Kumail Jetha.

Organizatorii taberei de vară deja au creat câteva schițe pentru continuitatea planului de activitate pentru anul 2016. „Programul este planificat pentru anii 2015 și 2016. După ce se termină tabăra de anul acesta urmează ca fetele să deschidă cluburile locale GirlsGoIT. Iar pentru aceasta în toamnă va avea loc un workshop unde tinerele vor învăța să scrie un plan de acțiuni”, a afirmat Ana Efros. Tinerelor le vor fi puse la dispoziție instrumente și mentori care vor ajuta fetele ca să activeze cluburile locale într-un regim productiv.

„Până la tabără au rămas mai puțin de două săptămâni, iar multe dintre tinere sunt entuziasmate că vor avea un proiect propriu pe lângă faptul că vor învăța programarea web. Sunt lucruri destul de noi și captivante. Mai ales că programul a fost dezvoltat într-un fel aparte, încât să le ofere cât mai multe posibil și se bucură de susținerea Ministerului Educației și Ministerului Tineretului și Sportului”, a declarat coordonatorul de comunicare al proiectului.

Vom reveni cu detalii direct de la tabăra de vară GirlsGoIT pentru a vă face cunoscute experiențele și motivațiile fetelor din Republica Moldova, dornice de a deprinde experiență în domeniul IT.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 18:26

Publicație din Franța: După afacerea Skripal, afacerea Dodon marchează un alt EȘEC al serviciilor speciale rusești?

Publicație din Franța: După afacerea Skripal, afacerea Dodon marchează un alt EȘEC al serviciilor speciale rusești?

După dezvăluirea implicării directe a Direcției Generale de Informații (GRU) a Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei în încercarea de asasinare a lui Serghei Skripal, Rusia pare să fi suferit o altă înfrângere. De data aceasta în Moldova, după ce...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 18:08

Dosarul Filat 1: Cererea de recuzare a doi judecători a fost RESPINSĂ

Dosarul Filat 1: Cererea de recuzare a doi judecători a fost RESPINSĂ

Magistrații Judecătoriei Buiucani au respins azi cererea avocaților lui Vlad Filat de recuzare a doi judecători, care au participat la examinarea primului său dosar și l-au condamnat la nouă ani de închisoare. Solicitarea de recuzare a apărării i-a vizat pe judecătorii Serghei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 14:36

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” are PROPRIETARI noi

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” are PROPRIETARI noi

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” – „Gările Auto Moderne” – și-a schimbat proprietarii la începutul lunii iunie, scrie Mold-street.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:17

Cât de ieftină este viața în România, comparativ cu țările UE. Românii plătesc printre cele mai mici prețuri la alimente, locuințe, transpoturi și comunicații

Cât de ieftină este viața în România, comparativ cu țările UE. Românii plătesc printre cele mai mici prețuri la alimente, locuințe, transpoturi și comunicații

România avea anul trecut cele mai reduse preţuri la alimente dintre ţările Uniunii Europene, cu 34,6% mai scăzute decât media UE, iar la recreaţie şi cultură cu 41,6% sub medie, arată datele publicate luni de Eurostat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:15

Se poate repeta dezastrul de la Cernobîl la Centrala Nucleară de la Cernavodă?

Se poate repeta dezastrul de la Cernobîl la Centrala Nucleară de la Cernavodă?

Şeful Nuclearelectrica: În cazul Cernobîl era un singur sistem de oprire, cu bare, şi 10 secunde timp de acţiune. Noi avem 4 sisteme de oprire, două dintre ele total independente de sistemul central, şi timp de acţiune de 2 secunde

( ) Citeşte tot articolul

Auto 24 Iunie 2019, ora: 13:12

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele pentru anul viitor și e, poate, o veste bună, în cazul în care te-ai plictisit de actualele modele care primesc doar mici modificări de design. Printre noile modele s-ar putea număra și Logan electric, deci n-ar fi deloc rău pentru compania...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 24 Iunie 2019, ora: 13:11

Bill Gates dezvăluie cea mai mare greșeală pe care a făcut-o în carieră

Bill Gates dezvăluie cea mai mare greșeală pe care a făcut-o în carieră

Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, se uită la cariera lui și dezvăluie greșeala, pe care o consideră ca fiind cea mai mare din întreaga sa carieră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:06

PREDICȚII „INCREDIBILE” /// În 2020 în Rusia va avea loc o REVOLUȚIE. Putin va ABDICA în 2022

PREDICȚII „INCREDIBILE” /// În 2020 în Rusia va avea loc o REVOLUȚIE. Putin va ABDICA în 2022

Cunoscutul politolog rus, doctorul in stiinte istorice, Valery Solovei, care a părăsit din motive politice postul de șef al departamentului de relații publice al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse (MGIMO_, a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:01

CIFRA ZILEI /// Iurie Ciocan are un salariu lunar de 70 de mii de lei

CIFRA ZILEI /// Iurie Ciocan are un salariu lunar de 70 de mii de lei

Directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, ridică lunar un salariu de 70 de mii de lei, în timp ce angajații altor instituții publice au salarii mizere. Prim-ministra Maia Sandu a prezentat astăzi la ședința Guvernului o fișă cu informații despre salariul lui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 12:58

Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al CNAS

Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al CNAS

Valentina Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări Sociale. Despre aceasta a anunţat premierul Maia Sandu în debutul şedinţei de Guvern. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 11:41

Dodon va avea o întrevedere cu Kozak /// Oficialul rus va fi întâmpinat cu PROTESTE

Dodon va avea o întrevedere cu Kozak /// Oficialul rus va fi întâmpinat cu PROTESTE

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Kozak, este aşteptat, astăzi, la Chişinău. Programul vizitei oficialului rus în ţara noastră nu a fost însă făcut public. Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că urmează să aibă o întrevedere cu acesta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 11:30

„Rusia – ocupant!”, – la Tbilisi continuă protestele

„Rusia – ocupant!”, – la Tbilisi continuă protestele

Mii de protestatari anti-ruși s-au adunat a patra zi la rând în centrul orsaului Tbilisi, cerând demisii și pedepsirea celor vinovați de folosirea violenței asupra protestatarilor din 20 iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Iunie 2019, ora: 11:18

Motivul REAL pentru care Moscova a forțat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Motivul REAL pentru care Moscova a forțat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Războiul total, declanșat de Rusia împotriva fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, este unul fără precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:26

ATENȚIE /// Codul Galben de CANICULĂ a fost prelungit până pe 26 iunie

ATENȚIE /// Codul Galben de CANICULĂ a fost prelungit până pe 26 iunie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit până miercuri, 26 iunie, Codul Galben de caniculă, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:19

Ministru nou la Justiție /// Cum explică Pavlovschi demisia sa: „Am identificat mai multe incompatibilități de caracter personal care fac imposibilă activitatea mea”

Ministru nou la Justiție /// Cum explică Pavlovschi demisia sa: „Am identificat mai multe incompatibilități de caracter personal care fac imposibilă activitatea mea”

Într-o postare pe Facebook, Stanislav Pavlovschi menționează că a primit propunerea de a deveni ministru al justiției de la conducerea Blocului ACUM ca pe o mare onoare. Și a considerat că va fi capabil să schimbe în bine multe lucruri în acest domeniu. Însă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:10

Olesea Stamate a depus jurământul în calitate de ministru al Justiţiei

Olesea Stamate a depus jurământul în calitate de ministru al Justiţiei

 Noul ministru al Justiţiei, Olesea Stamate, a depus jurământul de învestire în funcţie, luni, 24 iunie, în faţa prim-ministrului Maia Sandu şi a preşedintelui Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:07

Toți procurorii și judecătorii ar putea trece printr-o EVALUARE extraordinară. Ce indicatori vor fi analizați

Toți procurorii și judecătorii ar putea trece printr-o EVALUARE extraordinară. Ce indicatori vor fi analizați

Judecătorii și procurorii din Republica Moldova urmează să treacă printr-o procedură de evaluare a extraordinară a integrității și profesionalismului, inclusiv sub aspectul emiterii actelor ilegale. De asemenea, vor fi verificate averilor acestora în raport cu veniturile oficiale....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:06

Șefa Oficiului BERD în R.Moldova a avut o întrevedere cu ministrul Economiei și Infrastructurii

Șefa Oficiului BERD în R.Moldova a avut o întrevedere cu ministrul Economiei și Infrastructurii

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a avut o întrevedere cu Angela Sax, șefa Oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:46

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:33

Băsescu sare în ajutorul PSD. Scenariu-bombă! Cine poate să îl înfrângă pe Iohannis

Băsescu sare în ajutorul PSD. Scenariu-bombă! Cine poate să îl înfrângă pe Iohannis

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a făcut un portret al candidatului PSD care ar avea cele mai mari șanse de a oține un scor bun la alegerile prezidențiale din această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:22

BREAKING NEWS! Vlad Plahotniuc pleacă din funcția de președinte al PD /// „Timpul va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă”

BREAKING NEWS! Vlad Plahotniuc pleacă din funcția de președinte al PD /// „Timpul va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă”

Vlad Plahotniuc, cu puține clipe în urmă, a anunțat că își depune mandatul de președinte al Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:12

Orientarea europeană a Moldovei stabilită prin Constituție trebuie menținută!

Orientarea europeană a Moldovei stabilită prin Constituție trebuie menținută!

 Ieri (la 21 iunie), Comisia de la Veneția a adoptat Avizul privind criza constituțională din Moldova, și anume dizolvarea Parlamentului (vezi referința de mai jos). Mai exact, a fost unul dintre cazurile rare în care Comisia a evaluat în mod direct și critic actele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:08

VIDEO. Sute de mii de cehi au ieşit în stradă. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului

VIDEO. Sute de mii de cehi au ieşit în stradă. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului

Un sfert de milion de cehi au ieşit în stradă la Praga pentru a cere demisia guvernului. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului, în 1989.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 08:59

Cutremur în Italia. S-a resimțit puternic la Roma. Au fost semnalate clădiri avariate în Colonna

Cutremur în Italia. S-a resimțit puternic la Roma. Au fost semnalate clădiri avariate în Colonna

Un cutremur cu magnitudinea de 3.7 grade pe scara Richter s-a produs duminică seara, la ora locală 20:43 (19:43 GMT), la 30 de km de Roma, unde a fost resimţit de o parte din locuitori, a anunţat Institutul italian de geofizică, informează dpa şi AFP preluate de agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Iunie 2019, ora: 08:51

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 IUNIE 2019. CAPRICORNII PRIMESC AVANSURI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 IUNIE 2019. CAPRICORNII PRIMESC AVANSURI

Horoscopul zilei de 24 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)