Astăzi 21 Septembrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 11:18
Abonamente

IT&C 12 August 2015, ora 07:08    Din editia print

Tabăra de vară GirlsGoIT

Marime Font

La sfârșitul acestei veri, 36 de tinere din comunitățile Republicii Moldova, cu vârsta cuprinsă între 16 și 20 de ani, vor participa la prima tabără de vară în domeniul IT. 

În perioada 17-30 august, fetele vor deprinde abilități din domeniu, vor învăța limbajul web și vor crea o platformă pentru proiectele proprii alături de profesioniști din domeniu.

În cadrul taberei de vară GirlsGoIT, tinerele vor studia componentele necesare pentru crearea și dezvoltarea unei platforme web. De asemenea, participantele vor interacționa cu ingineri IT din țară cât și de peste hotare. La fel, trainerii de succes vor împărtăși din experiența și cunoștințele lor de programare cu ajutorul unui program de studiu inovativ. Acestea vor avea oportunitatea să-și descopere potențialul de antreprenoare și de stăpânire a tehnologiilor moderne.


În timpul perioadei de aplicare pentru tabără, organizatorii au anunțat că au primit 235 de aplicații de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Dintre acestea au fost selectate 36 de fete din 15 raioane. „Criteriile de selectare s-au bazat în primul rând pe problema care vor să o soluționeze tinerele în comunitate. Un alt criteriu a fost experiența sau unele cunoștințe legate de domeniul IT și activitățile extrașcolare ca să vedem cât de implicată și activă este tânăra”, a declarat Ana Efros, coordonatorul de comunicare al proiectului.

La tabăra din luna august au fost selectate fete din mai multe regiuni ale țării: Drochia, Sângerei, Ungheni, Soroca, Bălți și Chișinău.

Proiect de mediu

Maria Toma va participa la tabăra de vară cu un proiect în domeniul mediului. Ea își dorește să construiască o platformă dedicată îngrijirii plantelor din localitate. „Profesorul nostru de biologie, care ne-a predat anul trecut și obiectul „Omul și mediul”, ne-a transmis un mesaj foarte important precum că trebuie să îngrijim de natură. În primăvara acestui an, împreună cu colegii, am reamenajat parcul din sat care era destul de bătrân și era nevoie să îl reîmprospătăm”, ne spune tânăra din Ștefănești, raionul Florești. Astfel, elevii au plantat în jur de 30 de copaci, iar acum Maria Toma își dorește să facă cunoscută ideea de îngrijire a mediului prin mobilizarea oamenilor pentru a păstra natura.

Un alt proiect care va fi pe larg dezvoltat la tabăra de vară aparține unei tinere din capitală, Diana Marusic. Eleva clasei a 12-a își propune să construiască un site ce va conține informație utilă pentru toți elevii din țară. „Am văzut acest fel de proiecte în afara țării, care erau de un ajutor imens pentru elevi în procesul de educație. Această platformă va conține informații despre anumite teme, olimpiade și multe altele, de care ar avea nevoie un elev. Mai mult ca atât, astfel vom putea comunica indirect cu elevii din zonele rurale”, ne spune tânăra entuziasmată. Diana deja lucrează și la conținutul site-ului împreună cu o echipă de elevi dornici de a se implica în proiect.

Vizite la marile companii IT

Primele zile din cadrul taberei vor fi dedicate comunicării și introducerii în acest domeniu, iar programarea propriu-zisă va începe în a treia zi. Organizatorii ne-au dezvăluit că, în cadrul taberei, participantele vor face vizite la diverse companii din țară din domeniul IT, printre care Endava, Moldcell, Pentalog, Adobe pentru a cunoaște mai de aproape procesul de muncă în IT. „Participantele vor avea și posibilitatea de a vizita sediul companiei Endava, pentru a vedea cum se lucrează într-o companie IT și care sunt oportunitățile de învățare și dezvoltare profesională. Sperăm că va fi o experiență plăcută pentru ele, încât pe viitor să participe în programul nostru de internship sau să aplice la un job permanent în echipa noastră”, a declarat Natalia Belicova, coordonatoarea departamentului Recruitment & People Development în cadrul companiei.

„Ne bucurăm să susținem GirlsGoIT ca unul din partenerii cheie ai taberei, oferind infrastructura necesară pentru activitățile desfășurate, dar și sesiuni de instruire pentru tinerele participante. În compania noastră avem multe povești de succes care să demonstreze că atât tinerii, cât și tinerele care aleg acest domeniu se pot realiza profesional. Endava angajează femei în diverse roluri în diverse discipline tehnice și la diferite niveluri de senioritate”, a declarat Kumail Jetha, general manager al companiei.

Aici femeile muncesc la activitățile din departamentele de testare, dezvoltare software, analiză de business și management de proiect. Astfel, 50 la sută dintre managerii de proiect din companie sunt femei, coordonând proiecte pentru soluții complexe pentru clienții internaționali și fiind responsabile cu toate aspectele care pot avea un impact asupra proiectului, respectiv de managementul echipei și comunicarea cu clientul. „Ne așteptăm ca această tabăra de vară să contribuie în interesul tinerelor participante legat de oportunitățile pe care le pot avea în domeniul IT și să acționeze ca și catalizator pentru ca tot mai multe dintre ele să aibă încredere să urmeze această opțiune de carieră IT care vine cu permanente provocări”, a afirmat Kumail Jetha.

Organizatorii taberei de vară deja au creat câteva schițe pentru continuitatea planului de activitate pentru anul 2016. „Programul este planificat pentru anii 2015 și 2016. După ce se termină tabăra de anul acesta urmează ca fetele să deschidă cluburile locale GirlsGoIT. Iar pentru aceasta în toamnă va avea loc un workshop unde tinerele vor învăța să scrie un plan de acțiuni”, a afirmat Ana Efros. Tinerelor le vor fi puse la dispoziție instrumente și mentori care vor ajuta fetele ca să activeze cluburile locale într-un regim productiv.

„Până la tabără au rămas mai puțin de două săptămâni, iar multe dintre tinere sunt entuziasmate că vor avea un proiect propriu pe lângă faptul că vor învăța programarea web. Sunt lucruri destul de noi și captivante. Mai ales că programul a fost dezvoltat într-un fel aparte, încât să le ofere cât mai multe posibil și se bucură de susținerea Ministerului Educației și Ministerului Tineretului și Sportului”, a declarat coordonatorul de comunicare al proiectului.

Vom reveni cu detalii direct de la tabăra de vară GirlsGoIT pentru a vă face cunoscute experiențele și motivațiile fetelor din Republica Moldova, dornice de a deprinde experiență în domeniul IT.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:52

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Precursorul Partidului Popular Românesc, PLR, închiria sediul de la Serafim Urechean. E o clădire frumoasa, impozanta, puțin mai la vale de Filarmonica, pe strada Mihai Eminescu, scrie liderul PPR Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:22

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

 Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat vineri că şapte companii româneşti de specialitate au depus oferte în cadrul licitaţiilor publice, organizate de companie, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de staţii de cale ferată, incluse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:16

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 Modul Chinei de a riposta la protestele anti-chinezești din Hong Kong duce Occidentul, după cum vom vedea, în pragul a două întrebări fundamentale pentru economia lumii. Pentru că discutăm despre modul cum SUA și alte state vor trata de acum înainte, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:52

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu Din editia print

Maia Sandu susține că deputatul Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile din 20 octombrie în Chișinău, face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din capitală. Astfel a comentat premierul decizia parlamentarului de a părăsi fracțiunea PPDA din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:47

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

 Dacă socialiștii și-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiștilor nu-și dorește acest lucru. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, lider...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:37

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi recomandă Maiei Sandu să nu aibă încredere în Igor Dodon. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:30

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

Nastase are privirea aplecata, iar internautii n-au ezitat sa faca gluma la acest subiect. “Andrei, nu strange mana prea tare si ridica ochii in sus!”, “Domnu vice-ministru se holbeaza la t**ele doamnei Trump?”, “Ce face Andrei Nastase, cauta cu ochii daca are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:17

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Șeful departamentului de dezvoltare al gigantului german Daimler a anunțat o decizie majoră: concernul auto abandonează investițiile în motoarele pe benzină și motorină și se concentrează pe dezvoltarea automobilelor electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:16

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Septembrie 2019, ora: 09:15

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 08:19

Asigurată de a deveni primul șef al Parchetului european, magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 07:56

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul viceprimar al Capitalei Nistor Grozavu a fost reţinut în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de şeful Procuraturii Municipale, Ştefan Şaptefraţi. Acesta a declarat că Grozavu este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:57

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Igor Bukato, președintele grupului de companii Vozrojdenie din Sankt Petersburg, Rusia ar fi să construiască oi șosea de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:17

Delegația Guvernului va cheltui aproape 270 de mii de lei pentru vizita la New York / Nu se știe cât ne va costa și „turismul” lui Dodon în America

Delegația Guvernului va cheltui aproape 270 de mii de lei pentru vizita la New York / Nu se știe cât ne va costa și „turismul” lui Dodon în America Foto: Sediul ONU

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicolae Popescu, alături de diplomații Tatiana Molcean și Galina Nipomici, vor merge la New York pentru a participa la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generală a ONU. Costul total al deplasării celor trei diplomați, care vor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)