Eveniment

Tablete pentru asanarea limbii noastre

Obiectivul a fost atins, însă, ce m-a întristat, urmărind telemaratonul? Felul nostru, al moldovenilor, de a răspunde la întrebări, de a comenta evenimentul respectiv. Puţine progrese am făcut noi în însuşirea culturii vorbirii, puţini s-au exprimat frumos în faţa microfonului, deşi de la decretarea limbii de stat în republică şi revenirea ei la veşmântul firesc, grafia latină, au trecut 25 de ani! La întrebările Andreei Marin adresate într-o dulce românească, spre regret, unii se fereau intimidaţi de microfon, alţii, acceptând să fie intervievaţi, vorbeau defectuos, folosind cuvinte cu sens impropriu, ca să nu mai amintesc de fel de fel de bâlbâieli şi de exprimări într-un limbaj de lemn, cu greu înţelegându-se ce au vrut să spună.

Acel care posedă româna literară, lucru ştiut, este lipsit de complexe, perseverează în cariera profesională şi în viaţa publică. De aceea dna Irina Condrea, doctor habilitat în filologie, şef de catedră la Universitatea de Stat din Moldova, vicepreşedinte al Comisiei de experţi în lingvistică a CNAA, ne spune nouă, tuturor: „E timpul să vorbim corect”.

Această adresare către cititor – simplă, pe înţeles şi care nimereşte-n ţintă – a fost scoasă de autoare în titlul recentei sale cărţi: „E timpul să vorbim corect”.

„Bogăţia şi frumuseţea limbii române este o adevărată zestre spirituală a neamului nostru, pe care avem datoria să o păstrăm, să o protejăm şi să o dezvoltăm în permanenţă”, ne aminteşte în Cuvânt-înainte dna Irina Condrea. Limba este strâns legată de cultură, în general, iar la nivel individual ea este cartea de vizită a oricărei persoane, de aceea toţi cei interesaţi de o comunicare eficientă trebuie să-şi diversifice şi să-şi cizeleze mijloacele de exprimare, precizează dna profesoară.

Mai mult, autoarea nu doar a spus trebuie, dar, ca cititor şi observator atent, a selectat o serie de greşeli din mass-media, limbajul unor persoane oficiale sau erori generalizate din exprimarea mai multor categorii de vorbitori, în baza cărora a întocmit nişte tablete inspirate de toată frumuseţea. Aceste lucrări de mici dimensiuni, cu accente pamfletare, au fost sistematizate în volum în trei părţi: Coerenţa lexico-stilistică; Calchieri şi influenţe inoportune; Dificultăţi gramaticale.

În tableta de la urmă, sunt analizate două cuvinte, de origine ţigănească, devenite la modă, baftă şi mişto, ce au intrat în vorbire din domeniul argoului. În prezent, bunăoară, nu are loc nici o festivitate, la care nu s-ar dori baftă jubiliarului, tinerilor căsătoriţi, părinţilor noului născut sau celui care trebuie să susţină examenul la bac etc. Irina Condrea ne explică faptul că acest cuvânt, în afară de faptul că înseamnă şansă, noroc, mai are şi o uşoară nuanţă de trişare, adică ai baftă atunci când îţi merge cam de-a oarba, ori când recurgi la nişte şmecherii mărunte. Cât priveşte al doilea ţigănism mişto – în mare vogă acum, înseamnă foarte bun, foarte frumos. Autoarea tabletei explică cititorilor că în limba română sunt destule alte cuvinte ori expresii care redau acest sens.

În acelaşi fel, lingvista Irina Condrea abordează în carte calchierile şi influenţele străine. E foarte actuală în spaţiul nostru mioritic şi lucrarea „De sub Moscova – direct la Italia” ce ia în zeflemea utilizarea incorectă a prepoziţiilor. După o analiză detaliată a subiectului respectiv, autoarea îl încheie la fel de inspirată, formulând de fapt tema pentru acasă şi rezolvarea ei: „Bine ar fi să nu scăpăm de sub control prepoziţiile, chiar şi atunci când plecăm în Italia sau ne aflăm la Paris, ori rămânem acasă, la Chişinău”.

Tabletele Irinei Condrea, în cazul nostru, al vorbitorilor din Republica Moldova, nu sunt doar lucrări ce ţin de genul publicistic cu accente ironice sau pamfletare. Metaforic vorbind, ele ne pot servi şi ca preparate medicamentoase pentru asanarea limbii române vorbite la noi, ca vitamine care ne-ar revigora graiul. Simţul umorului, prezent în abordarea unor subiecte serioase, accesibilizează asimilarea tabletelor mult stimatei profesoare, lingviste, expert şi publiciste cu har, doamnei Irina Condrea. Volumul este binevenit şi cu prilejul frumoasei aniversări a autoarei.

La mulţi ani şi noi frumoase realizări!

Tatiana Rotaru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *