Actualitate

Talibanii ameninţă America: Afganistanul va deveni un CIMITIR pentru SUA

"Daca SUA nu isi retrag trupele din Afganistan, (tara) va deveni in curand un nou cimitir pentru aceasta superputere a secolului al XXI-lea. Liderii americani trebuie sa stie acest lucru", se spune intr-un comunicat al talibanilor, citat de AFP.

Ei adauga ca SUA ar trebui sa se gandeasca "mai degraba la o strategie de retragere, decat sa continue razboiul".

"Atat timp cand va fi macar un singur soldat pe pamantul nostru si cat ei vor continua sa ne impuna razboiul, vom continua jihadul nostru", continua comunicatul, semnat de Zabiullah Mujahid, un purtator de cuvant al talibanilor afgani.

De altfel, talibanii au revendicat marti un tir de racheta care a vizat ambasada americana de la Kabul la cateva minute dupa discursul lui Trump. Racheta a aterizat pe un teren din cartierul diplomatic, aparent fara a face raniti.

Donald Trump a deschis luni usa trimiterii suplimentare de soldati americani in Afganistan, accentuand in acelasi timp presiunea asupra Pakistanului acuzat ca este un refugiu pentru "agenti ai haosului" si vorbind despre un posibil dialog intre Kabul si talibani.

Intr-un discurs pe un ton solemn, presedintele american nu a oferit nicio cifra sau scadenta, considerand ca ar fi "contraproductiv", dar a subliniat convingerea sa ca o retragere rapida din Afganistan ar crea un vid de care ar profita "teroristii", atat cei din Al-Qaida, cat si din gruparea Stat Islamic (SI).

Inainte de a ajunge la Casa Alba, Donald Trump si-a exprimat in repetate randuri preferinta pentru retragerea din tara respectiva. "Sa parasim Afganistanul", a scris el pe Twitter in ianuarie 2013.

In prezent, in Afganistan sunt desfasurati aproape 8.400 de soldati americani in cadrul unei forte internationale cu un efectiv total de 13.500 militari. Aproape 2.400 de soldati americani au murit in Afganistan cu incepere din 2001, iar peste 20.000 au fost raniti acolo. In 16 ani, Statele Unite au platit peste 110 miliarde de dolari ajutor pentru reconstructie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *