Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente

Constantin Tănase 12 Noiembrie 2015, ora 06:07    Din editia print

Marime Font

Tancurile generalului Prini

Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014  

 
 
 

Cu diferite ocazii am recunoscut că sunt un jurnalist de croială veche și modelele mele de jurnalism sunt marii ziariști români ai sec. al XIX-lea și primele decenii ale sec. al XX-lea – M. Eminescu, B.P. Hasdeu, Nae Ionescu, Pamfil Șeicaru… Iată de ce, m-am bucurat nespus când spre finele anului 2013 a fost încheiată editarea operelor lui B.P. Hasdeu în 16 volume. În cadrul lansării acesteia la Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu” am declarat că ediția respectivă este o victorie strălucită a „generalului” Gheorghe Prini, directorul Editurii „Știința”. Am utilizat acest termen militar nu întâmplător: să realizezi o asemenea performanță e similar cu a câștiga un război. În cazul dat e vorba de un război de două secole pentru păstrarea ființei naționale a românilor basarabeni. E o victorie istorică într-un război cultural de excepție. Aceste 16 volume sunt de fapt 16 tancuri care au intrat în dotarea Armatei noastre naționale care luptă pentru apărarea ființei noastre românești.

… Unii intelectuali de rasă au insomnii din cauza scheletului lui Eminescu din debara. Tipul de intelectuali care l-au urât pe Eminescu în timpul vieții nu a dispărut, ci a supraviețuit și s-a înmulțit. Uitați-vă la televizor, nu-l „vezi acolo pe urâciunea fără suflet, fără cuget, cu privirea-mpăroșată și la fălci umflat și buget” care ne vorbește de patrie, valori și principii, statalitate moldovenească?! Aceștia îi declară pe Eminescu și pe un Hasdeu naționaliști. Apropo, ați observat că politicienii noștri de rasă, centriști și proeuropeni, când sunt rugați la diferite manifestări dedicate lui Eminescu să recite ceva, știu doar prima strofă din „Somnoroase păsărele”?Iată de ce am salutat cu multă căldură victoria „generalului” Prini!  

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul