Actualitate

Tarifele nediscriminatorii în asigurări vor fi aplicate din 2018

Potrivit proiectului de lege, va fi interzis să fie utilizat criteriul de sex la calcularea primelor, tarifelor și beneficiilor în cadrul asigurărilor. La fel, se interzice discriminarea persoanei asigurate pe criteriu de sex, prin stabilirea diferențiată a primelor, tarifelor și beneficiilor. Modificările legislative sunt propuse pentru a acorda un timp suficient asiguratorilor pentru modificarea condițiilor de asigurare, a programelor informaționale, inclusiv pentru revizuirea informațiilor statistice și unificarea tabelelor de mortalitate pentru femei și bărbați.

Anterior, mediul de afaceri a cerut amânarea implementării tarifelor nediscriminatorii, motivând că privarea sectorului de asigurări de o perioadă ”de acomodare” produce efecte negative la nivel de solvabilitate şi stabilitate financiară a asigurătorilor. De asemenea, se transmit semnale negative pe piața asigurărilor de viață, privind suspendarea încheierii contractelor de asigurare pentru o perioadă nedeterminată.

Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham) a precizat atunci că este nevoie de un termen de tranziție pentru a culege, prelucra şi sistematiza datele statistice pe diferite categorii de vârste, dar și pentru a calcula tarifele unice pentru bărbaţi şi femei, pe diferite categorii de vârste, durate de asigurare și produse de asigurare. De asemenea, trebuie efectuate modificări în sistemul informațional, în domeniul juridic, dar și la capitolul marketing şi informare a partenerilor de intermediere şi a forţei proprii de vânzări.

La sfârșitul anului trecut, pentru ajustarea cadrului legislativ național la aquis-ul comunitar pe dimensiunea asigurării egalității de șanse între femei și bărbați, inclusiv în ceea ce privește accesul la bunuri și servicii, au fost modificate mai multe legi. Mai exact, au fost modificate Legea sindicatelor, Legea cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați, Legea cu privire la asigurări și Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public. 

Sursa: bizlaw.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *