Ultima oră

Taxa de stat pentru cererile de judecată a fost susţinută de Parlament

În conformitate cu propunerea Ministrului Justiţiei Alexandru Tănase, cuantumul taxei de stat nu va putea depăşi suma de 25 mii lei în cazul persoanelor fizice şi 50 mii lei în cazul persoanelor juridice.

În prezent, în conformitate cu prevederile Legii privind taxa de stat, la înaintarea cererii de judecată se percepe o taxă de stat în cuantum de 3 % din valoare acţiunii cu caracter patrimonial sau din suma încasată, cuantumul maxim nefiind însă limitat. Astfel, în unele cazuri, cota procentuală de 3% din valoarea acţiunii poate constitui sume excesive.

Pornind de la faptul că, în esenţă, scopul principal al achitării taxei de stat în cadrul procesului civil este de a compensa parţial statului cheltuielile pentru asigurarea activităţii instanţelor judecătoreşti şi având în vedere faptul că sumele excesive ale taxei de stat ar putea afecta exercitarea dreptului de acces la justiţie, precum şi pentru a evita încălcarea Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, Ministrul Justiţiei Alexandru Tănase a propus plafonarea taxei de stat.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege pentru modificarea Legii privind taxa de stat urmează a fi adoptat în a doua lectură de către Parlament şi publicat în Monitorul Oficial.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *