Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Constantin Tănase 25 Septembrie 2015, ora 07:01    Din editia print

Marime Font

Taxe pentru buna funcționare a statului de drept

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000 
 

 
 
 

În 1999, „taxa” pentru un examen de bacalaureat a variat între 100 și 200 de dolari. Am discutat cu mulți părinți care au dat mită, fiindcă n-au putut să nu dea, precum și cu părinți care n-au dat, întrucât n-au avut de unde da. Am discutat și cu cei care n-au dat din principiu, conștienți că tocmai din cauza acestei principialități, copiii lor au luat o notă mai mică decât meritau. Partea „amuzantă” a acestei situații e că în multe cazuri au dat mită acei care, în mod normal, n-ar fi trebuit s-o facă, întrucât copiii lor aveau o suficient de bună pregătire și ar fi putut lua o notă bună și fără a plăti „taxa de bacalaureat”. De ce au plătit? Foarte simplu: dacă nu ar fi plătit, nu ar fi avut nicio siguranță că odraslele lor s-ar fi ales cu o notă obiectivă. Astfel, s-a plătit nu numai pentru a majora nota, ci și pentru a nu încasa o notă mai mică decât cea meritată. Cu această ocazie îmi amintesc de o observație genială a unui om purtat prin judecăți: „Doamne, voi plăti judecătorilor cât nu face, numai să aplice corect legea...”

Așadar, astăzi se plătește nu atât pentru încălcarea legii, cât pentru respectarea și aplicarea ei corectă. Și aceasta se întâmplă nu numai în învățământ sau prin judecăți; astăzi se plătește peste tot. Dacă ar fi să calculăm cu creionul în mână pentru toate câte plătește azi cetățeanul simplu, ne convingem că numărul „taxelor” neformate este cu mult mai mare decât al celor formate, oficiale. Dacă aceste plăți s-ar duce în Buget, ar dispărea cu desăvârșire restanțele bănești ale statului față de cetățenii lui. Astăzi se plătește peste tot: pentru o adeverință, pentru o licență, pentru o semnătură, pentru o notă, pentru o injecție... dacă nu plătești, nu ți se dă adeverința la timp, nu ți se eliberează licența pe care o meriți, nu-ți este semnată hârtia de care ai nevoie, nu ți se dă nota pe care o meriți, nu ți se face injecția care-ți trebuie și unde trebuie... astfel, racketul criminal practicat de cei care se află în afara legii este dublat de racketul „necriminal”, practicat la toate nivelurile de oamenii legii. La acest nivel se iau nu numai taxe bănești, dar se acceptă și cele în natură: o găină, o damigeană cu vin bun, o sticlă de șampanie, o cutie de bomboane, un sac de grâu – totul merge. Depinde cui și de ce importanță e problema ce trebuie „rezolvată”. Dacă te uiți dintr-o parte, societatea apare ca un imens câmp de luptă unde s-au încleștat, disperate, două armate: pe de o parte – cetățenii umiliți și lipsiți de apărare, iar pe de altă parte – armata funcționarilor și a factorilor de decizie. De ani de zile, învingătoare iese ultima armată...Această luptă a devenit atât de firească, atât de necesară, încât am impresia că dacă de mâine, printr-o minune, nu s-ar mai da mită și nu s-ar mai plăti aceste taxe neformale, cetățeanul ar simți un imens disconfort. Cetățeanul nostru nu-și mai poate concepe viața în afara acestor taxe. Oare nu de atâta toți plătesc și tac? Nu dispun de date statistice, dar sunt convins că astăzi nimeni nu mai sesizează organele competente în privința situației date. De ce? Bănuiesc că și pentru faptul că și cei care trebuie să vegheze la respectarea legii și a bunurilor moravuri iau taxe. Din câte aud, lucrurile stau anume așa: taxele de rigoare se încasează de sus până jos. Atunci, să se mai plângă bietul cetățean? De atâta mi s-a părut genială concluzia cetățeanului purtat prin judecăți care e gata să plătească cât nu face, numai ca judecătorii să-l judece după lege.

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md