Astăzi 12 August 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 11 August 2020
Abonamente

Social 8 Aprilie 2016, ora 08:38    Din editia print

Taxele de colectare a banilor în școli: între transparență și standarde

Marime Font

De peste 15 ani în instituțiile de învățământ din țară se colectează bani pentru fondul clasei sau al școlii. Taxele neoficiale percepute de la părinți au creat întotdeauna frustrări.

Dilema mare a părinților constă în faptul că în unele instituții din banii colectați se cumpără tehnică de ultimă generație, iar în altele nu sunt acoperite necesitățile elevilor.

În urma cercetărilor efectuate de Institutul de Politici Publice s-a constatat că sumele de bani oferite instituțiilor de învățământ de către părinți sunt diverse, aceștia nefiind implicați în acțiunea de urmărire a utilizării eficiente a banilor. Indiferent de scopul cheltuielilor, în tot acest proces sunt implicați elevii, care de multe ori suferă direct fiindcă părinții nu susțin aceste fonduri.

Loading...


Părinților le sunt impuse anumite reguli de joc, chiar dacă regulamentele și legile interzic colectarea banilor. Pentru binele și comoditatea copiilor, aceștia continuă vărsarea de bani în așa-numitele asociații. Sumele colectate sunt diferite la toate instituțiile din țară.

Fondul școlii vs. fondul clasei

Din discuțiile cu mai mulți părinți și elevi am concluzionat că în unele licee există doar un fond al clasei, iar taxele colectate sunt investite într-o sală. În alte instituții se colectează bani pentru fondul școlii, iar banii sunt repartizați în funcție de necesitate și cheltuieli. Diferite sunt și formele de colectare. Unii părinți spun că transferă banii în conturile bancare ale asociației, alții dau acești bani în mână.

Bani pentru apă potabilă

În Capitală taxele pentru fondurile clasei sunt diferite de la caz la caz. Ecaterina achită o taxă de 150 de lei la școala unde învață fiica sa în clasa a doua. „Din acești bani sunt cumpărate butelii cu apă potabilă în clasă și hârtie igienică. Așa ni se spune la adunarea de părinți”, afirmă femeia. Ecaterina se consideră norocoasă, fiindcă nu achită o sumă mare de bani și nici alte taxe neprevăzute.

O altă mămică care își duce copilul la un liceu din sectorul Ciocana din Capitală este nemulțumită de taxele care sunt percepute de asociație. Lunar ea achită 175 de lei pentru fondul clasei, dintre care 30 se duc în fondul școlii. „Anual mai plătim și 1500 de lei pentru reparații. Anul trecut, am cumpărat un televizor în clasă, am făcut reparație și am schimbat jaluzelele”, menționează femeia. Părinții spun că nu le sunt prezentate rapoartele pentru ce s-au cheltuit acești bani, astfel dispare transparența dintre părinți și asociație care colectează banii. „Părinții au nevoie de curaj să ceară aceste raportări. Ni se spune la început de an că dacă vrem condiții comode pentru copiii noștri, trebuie să investim. Noi suntem gata să alocăm bani, dar să fie o transparență și un rezultat”, conchide Veronica.

În acest sens, membrii Centrului pentru Analiză și Evaluare a Reformelor (CAER), care implementează proiectul „Școli transparente - comunități prospere”, vor lucra împreună cu asociațiile de părinți, cadrele didactice și administrația instituțiilor de învățământ, precum și cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Național pentru ca acest proces să fie transparent.

Elevul nu este consultat de ce are nevoie

Centrul urmează să conlucreze cu zece licee, atât din Capitală, cât și din țară. Urmează să fie organizate câteva întâlniri în școli unde prin intermediul chestionarelor pentru copii și părinți se va afla despre procesul de colectare a plăților și cum se dorește gestionarea lor. „Ne-am propus să ne stabilim anumite standarde care urmează să fie aplicate la toți la fel, procese transparente de bună guvernare, care implică părintele și elevul. De cele mai multe ori, elevii nu sunt consultați de ce au nevoie, ci sunt transformați în instrumente de asigurare a tranzacției financiare. În urma acestor consultări publice vrem să aducem claritate în sistem, prin introducerea unui mecanism care să aducă transparență și standarde în procesul administrării plăților în folosul școlii și să asigure principiul de bună guvernare în relația Președinții Asociațiilor de Părinți cu administrația școlii”, a declarat Ionela Costachi, manager Proiect, Centrul pentru Analiză și Evaluare a Reformelor.

Codul de Etică: Se interzice colectarea banilor de la părinți

Pe 18 martie, anul curent, a fost publicat în Monitorul Oficial Codul de Etică al Cadrelor Didactice, care interzice colectarea banilor de la părinți, de altfel, ca alte legi sau regulamente ce vizează sistemul de educație, care au fost implementate până acum. Conform noului Cod de Etică se prevede interzicerea oricăror activităţi care generează corupţie sau acte conexe corupției cum ar fi primirea sau solicitarea de la elevi, părinţi, asociaţiile părintești (sau orice altă formă de organizare a părinților) a unor foloase materiale și alte avantaje necuvenite (sume de bani, cadouri sau servicii), indiferent de destinaţia declarată a acestora. Totodată, în Codul de Etică este stipulat că iniţierea sau organizarea proceselor de colectare de la elevi, părinţi sau asociaţii ale părinţilor (orice altă formă de organizare a părinților) a unor foloase materiale și alte avantaje necuvenite la fel este interzisă.

Anatol Gremalschi, unul dintre autorii acestui cod de etică susține că atât Codul de Etică, cât și acest proiect nu au drept scop prinderea cuiva că ia bani și nici nu își propun să întrerupă canalele de ajutorare a școlii de către părinți. „Acest proiect are drept scop eliminarea conflictelor de interes care pot apărea, precum și utilizarea eficientă a modestelor mijloace financiare care pot fi acumulate. Codul de Etică, pe de altă parte, urmărește poziționarea cadrului didactic într-o lumină favorabilă. În implementarea Codului de Etică și în interacțiunea instituțiilor de învățământ cu asociațiile de părinți este important să fie respectate anumite reguli”, a spus Anatol Gremalschi, director de programe, Institutul de Politici Publice.

Cinci lei pentru fondul școlii

Dacă în Capitală sunt colectate sume enorme în cadrul asociațiilor, în zonele rurale și alte orașe din țară situația este diferită.
Liuba Pleșca, directorul Liceului „Meșterul Manole” din satul Sălcuța, raionul Căușeni spune că acum cinci ani, instituția a renunțat la asociația de părinți. „Ne descurcăm cu ce avem, cu acei bani care ne sunt transferați de la raion. Chiar dacă întâmpinăm greutăți în gestionarea fondurilor. În perioada când exista asociația, de la un elev erau colectați câte cinci lei lunar pentru fondul școlii”, a declarat managerul instituției pentru ziarul TIMPUL. Directoarea susține că din acești bani erau cumpărate diplome, pe care le primeau elevii la sfârșit de an, sau erau acoperite anumite cheltuieli de drum pentru copiii care plecau la concursuri sau dezbateri. Liuba Pleșca a mai adăugat că se dorește să revină la asociațiile de părinți. „Urmează să trimitem un grup de elevi în Turcia pentru participarea la un concurs internațional. Am căutat sponsori și nu găsesc pe cineva să dea bani. Dar urmează să ne adunăm cu părinții și să hotărâm ce sumă va fi colectată”, susține managerul instituției.

Liceul „Mihai Eminescu” din Bălți era printre primele instituții din țară care a fondat asociațiile obștești. Leonid Amoașii, directorul instituției, spune că de cele mai multe ori aceste sume colectate sunt investite în reparația liceului. Anul trecut instituția a primit 60 de mii de lei de la autorități, la care au fost adăugați 25 de mii de lei de la organizația obștească, astfel încât s-a reușit acoperirea a 250 de metri pătrați cu laminat, pe unul din etajele liceului. „ Când nu putem să acoperim anumite cheltuieli, apelăm la organizația obștească, iar părinții, dacă doresc, trebuie să achite 40 de lei în fondul școlii”, susține directorul liceului.

Cum își doresc elevii să fie valorificați acești bani?

Adriana este elevă în clasa a zecea a unui liceu din sectorul Râșcani al Capitalei. Ea susține că în fiecare lună părinții ei achită câte 55 de lei, dintre care cinci lei sunt alocați pentru curățenie. „Niciodată, noi, elevii, nu am fost întrebați dacă avem nevoie de ceva anume. Dar mi-ar plăcea ca fiecare elev să aibă câte un dulăpior personal. Sau să fie săpun în aparatele de la baie”, spune tânăra de 19 ani.

Petru, un tânăr care anul acesta va absolvi liceul, spune că și-ar dori din banii colectați să fie cumpărat un xerox, unde elevii ar putea să facă gratis copii.

Vlada și-a făcut studiile la Liceul „Dante Alighieri” din Capitală, unde părinții achitau câte o sută de lei în fondul școlii. Absolventa spune că pe an ce trecea această taxă creștea și adițional se mai colectau bani și pentru alte cheltuieli neprevăzute. „Mi-aș fi dorit ca din acești bani să fie create condiții bune pentru elevi. Spre exemplu, în toalete nu era hârtie igienică sau săpun. Cantina în care luam masa a arătat la fel pentru toată perioada cât am învățat, era un dezastru total”, susține studenta.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 August 2020, ora: 15:47

Presa italiană: „Moldovenii pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni”

Presa italiană: „Moldovenii pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni”

„România infectează Italia cu basarabeni”, acesta este mesajul mai multor ziare importante din Italia, care au publicat, la începutul lunii august curent, mai multe articole despre corupția de la frontiera moldo-română, unde cetățenii R. Moldova ar fi lăsați...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 14:48

SCANDALOS. Mesajul Svetlanei Tikhanovskaya pare a fi făcut SUB AMENINȚĂRI: „Nu vreau sânge și violență.”

SCANDALOS. Mesajul Svetlanei Tikhanovskaya pare a fi făcut SUB AMENINȚĂRI: „Nu vreau sânge și violență.” Foto: simbol

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, a înregistrat un mesaj video în care a cerut susținătorilor să oprească protestele din mai multe orașe din țară.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 14:05

Putin anunță că una dintre fiicele sale s-a VACCINAT / Declarații - Rusia a dezvoltat „primul” vaccin contra coronavirusului.

Putin anunță că una dintre fiicele sale s-a VACCINAT / Declarații - Rusia a dezvoltat „primul” vaccin contra coronavirusului.

Rusia a dezvoltat "primul" vaccin contra coronavirusului, a afirmat, marţi, preşedintele rus Vladimir Putin, într-o videoconferinţă cu membrii Guvernului, retransmisă la televiziune, notează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 13:33

PROTEST în fața Ambasadei Republicii Belarus la Chișinău

PROTEST în fața Ambasadei Republicii Belarus la Chișinău

Mai mulți tineri din Platforma DA și din Partidul Acțiune și Solidaritate au pichetat, ieri, Ambasada Republicii Belarus de la Chișinău, manifestând împotriva reprimării protestelor cu mii de oameni, în mare majoritate tineri, arestați la Minsk, Brest, Gomel și Grodno...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 13:31

Haos în Chișinău după ce Primaria a blocat o stradă fără a oferi alternative șoferilor. Botanica şi Centru sunt paralizate

Haos în Chișinău după ce Primaria a blocat o stradă fără a oferi alternative șoferilor. Botanica şi Centru sunt paralizate

Mai mulți șoferi s-au plîns pe o rețea desocializare că nu pot ajunge la muncă din cauza traficului îngreunat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 11:18

FOTO.VIDEO /// Proteste nocturne în Belarus - Sângerosul dictator Lukașenko a trimis mascații să tragă în protestatari (+18)

FOTO.VIDEO /// Proteste nocturne în Belarus - Sângerosul dictator Lukașenko a trimis mascații să tragă în protestatari (+18)

Confruntarea dintre populația nemulțumită de rezultatul alegerilor și miliția lui Lukașenko a continuat și în noapte de 10 august.

( ) Citeşte tot articolul

Auto 11 August 2020, ora: 10:28

Hyundai vrea sa devină cel mai mare producător de mașini electrice din lume

Hyundai vrea sa devină cel mai mare producător de mașini electrice din lume

Grupul Hyundai-KIA a anuntat ca marca Hyundai sa devina una preponderent electrica.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 09:27

Chicu și Dodon vor ca Republica Moldova să împrumute bani de la Banca Mondială

Chicu și Dodon vor ca Republica Moldova să împrumute bani de la Banca Mondială

Deputaţii PDM şi PSRM s-au întrunit, ieri-seara, la şedinţa coaliţiei de guvernare, cu participarea Premierului şi Preşedintelui ţării,.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 09:04

Belarus: nimic nu va mai fi la fel în această țară (Le Monde)

Belarus: nimic nu va mai fi la fel în această țară (Le Monde)

Ultimul dictator din Europa și-a anunțat victoria la alegerile prezidențiale de duminică, 9 august. Deoarece mii de manifestanți din Belarus contestă rezultatul electoral, UE trebuie să facă totul pentru a ajuta societatea civilă să își decidă destinul .

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 11 August 2020, ora: 08:32

OASIS APARTMENTS - FINALIZAREA FAȚADEI PE ULTIMA SUTĂ DE METRI

OASIS APARTMENTS - FINALIZAREA FAȚADEI PE ULTIMA SUTĂ DE METRI

Dezvoltatorul Complexului Oasis Apartments anunță finalizarea fațadei! Anunțul a fost făcut într-un filmuleț pe facebook. Din imagini puteți observa finisajele exclusiviste, dar și terasele din sticlă. Lucrările executate impecabil sunt un nou motiv de mândrie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 August 2020, ora: 08:04

VIDEO: Incident armat lângă Casa Albă: Donald Trump a părăsit brusc conferinţa de presă

VIDEO: Incident armat lângă Casa Albă: Donald Trump a părăsit brusc conferinţa de presă

 Un incident armat lângă Casa Albă l-a făcut pe preşedintele Statelor Unite Donald Trump să părăsească brusc conferinţa de presă la doar trei minute după ce o începuse luni, relatează marţi dpa, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 11 August 2020, ora: 07:34

Belarus, o ţară săracă şi mică condusă de un dictator la care UE nu poate rămâne indiferentă: ce se întâmplă acolo are impact asupra geopoliticii locale, puterii din Rusia şi importurilor de petrol şi gaze naturale

Belarus, o ţară săracă şi mică condusă de un dictator la care UE nu poate rămâne indiferentă: ce se întâmplă acolo are impact asupra geopoliticii locale, puterii din Rusia şi importurilor de petrol şi gaze naturale Foto: simbol

Pandemia şi alegerile prezidenţiale din Bielorusia au reamintit europenilor că această ţară există. Dincolo de amu­za­mentul provocat de remarcile preşedin­telui reales Aleksandr Lukaşenko, ultimul dictator al Europei, despre coronavirus, cum că acesta poate fi ţinut la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 07:32

Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo

Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo

Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo, în timp ce ciocnirile dintre poliţie şi protestatari au continuat luni, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 11 August 2020, ora: 04:42

Iohannis a promulgat legea! Se schimbă buletinele de identitate. Ce se întâmplă dacă refuzi

Iohannis a promulgat legea! Se schimbă buletinele de identitate. Ce se întâmplă dacă refuzi

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români. Această lege introduce de asemenea și posibilitatea eliberării unei cărți de identitate simplă sau cărți electronice de identitate pentru copiii sub 14 ani...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 11 August 2020, ora: 02:48

De ce ar trebui să bei apă cu lămâie. 11 beneficii de care nu știai

De ce ar trebui să bei apă cu lămâie. 11 beneficii de care nu știai

 Ați auzit, desigur, de minunile pe care le face in corpul tau “banala” apa cu lamaie. Dincolo de faptul ca te hidratezi, adaugand totodata savoare paharului cu apa, apa cu lamaie are multiple beneficii asupra organismului vostru.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 August 2020, ora: 01:39

De ce a renunțat Rusia la Crimeea acum 60 de ani?

De ce a renunțat Rusia la Crimeea acum 60 de ani?

Peninsula Crimeea a făcut parte din Rusia începând cu anul 1783, când imperiul țarist o anexează în urma înfrângerii forțelor otomane, până în 1954, când guvernul sovietic decide transferarea Crimeii de sub autoritatea Republicii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 00:57

opinie Sever Voinescu: Despre următoarea dictatură

Sever Voinescu: Despre următoarea dictatură

 Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)