Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Ianuarie 2020
Abonamente

Social 8 Aprilie 2016, ora 08:38    Din editia print

Taxele de colectare a banilor în școli: între transparență și standarde

Marime Font

De peste 15 ani în instituțiile de învățământ din țară se colectează bani pentru fondul clasei sau al școlii. Taxele neoficiale percepute de la părinți au creat întotdeauna frustrări.

Dilema mare a părinților constă în faptul că în unele instituții din banii colectați se cumpără tehnică de ultimă generație, iar în altele nu sunt acoperite necesitățile elevilor.

În urma cercetărilor efectuate de Institutul de Politici Publice s-a constatat că sumele de bani oferite instituțiilor de învățământ de către părinți sunt diverse, aceștia nefiind implicați în acțiunea de urmărire a utilizării eficiente a banilor. Indiferent de scopul cheltuielilor, în tot acest proces sunt implicați elevii, care de multe ori suferă direct fiindcă părinții nu susțin aceste fonduri.


Părinților le sunt impuse anumite reguli de joc, chiar dacă regulamentele și legile interzic colectarea banilor. Pentru binele și comoditatea copiilor, aceștia continuă vărsarea de bani în așa-numitele asociații. Sumele colectate sunt diferite la toate instituțiile din țară.

Fondul școlii vs. fondul clasei

Din discuțiile cu mai mulți părinți și elevi am concluzionat că în unele licee există doar un fond al clasei, iar taxele colectate sunt investite într-o sală. În alte instituții se colectează bani pentru fondul școlii, iar banii sunt repartizați în funcție de necesitate și cheltuieli. Diferite sunt și formele de colectare. Unii părinți spun că transferă banii în conturile bancare ale asociației, alții dau acești bani în mână.

Bani pentru apă potabilă

În Capitală taxele pentru fondurile clasei sunt diferite de la caz la caz. Ecaterina achită o taxă de 150 de lei la școala unde învață fiica sa în clasa a doua. „Din acești bani sunt cumpărate butelii cu apă potabilă în clasă și hârtie igienică. Așa ni se spune la adunarea de părinți”, afirmă femeia. Ecaterina se consideră norocoasă, fiindcă nu achită o sumă mare de bani și nici alte taxe neprevăzute.

O altă mămică care își duce copilul la un liceu din sectorul Ciocana din Capitală este nemulțumită de taxele care sunt percepute de asociație. Lunar ea achită 175 de lei pentru fondul clasei, dintre care 30 se duc în fondul școlii. „Anual mai plătim și 1500 de lei pentru reparații. Anul trecut, am cumpărat un televizor în clasă, am făcut reparație și am schimbat jaluzelele”, menționează femeia. Părinții spun că nu le sunt prezentate rapoartele pentru ce s-au cheltuit acești bani, astfel dispare transparența dintre părinți și asociație care colectează banii. „Părinții au nevoie de curaj să ceară aceste raportări. Ni se spune la început de an că dacă vrem condiții comode pentru copiii noștri, trebuie să investim. Noi suntem gata să alocăm bani, dar să fie o transparență și un rezultat”, conchide Veronica.

În acest sens, membrii Centrului pentru Analiză și Evaluare a Reformelor (CAER), care implementează proiectul „Școli transparente - comunități prospere”, vor lucra împreună cu asociațiile de părinți, cadrele didactice și administrația instituțiilor de învățământ, precum și cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Național pentru ca acest proces să fie transparent.

Elevul nu este consultat de ce are nevoie

Centrul urmează să conlucreze cu zece licee, atât din Capitală, cât și din țară. Urmează să fie organizate câteva întâlniri în școli unde prin intermediul chestionarelor pentru copii și părinți se va afla despre procesul de colectare a plăților și cum se dorește gestionarea lor. „Ne-am propus să ne stabilim anumite standarde care urmează să fie aplicate la toți la fel, procese transparente de bună guvernare, care implică părintele și elevul. De cele mai multe ori, elevii nu sunt consultați de ce au nevoie, ci sunt transformați în instrumente de asigurare a tranzacției financiare. În urma acestor consultări publice vrem să aducem claritate în sistem, prin introducerea unui mecanism care să aducă transparență și standarde în procesul administrării plăților în folosul școlii și să asigure principiul de bună guvernare în relația Președinții Asociațiilor de Părinți cu administrația școlii”, a declarat Ionela Costachi, manager Proiect, Centrul pentru Analiză și Evaluare a Reformelor.

Codul de Etică: Se interzice colectarea banilor de la părinți

Pe 18 martie, anul curent, a fost publicat în Monitorul Oficial Codul de Etică al Cadrelor Didactice, care interzice colectarea banilor de la părinți, de altfel, ca alte legi sau regulamente ce vizează sistemul de educație, care au fost implementate până acum. Conform noului Cod de Etică se prevede interzicerea oricăror activităţi care generează corupţie sau acte conexe corupției cum ar fi primirea sau solicitarea de la elevi, părinţi, asociaţiile părintești (sau orice altă formă de organizare a părinților) a unor foloase materiale și alte avantaje necuvenite (sume de bani, cadouri sau servicii), indiferent de destinaţia declarată a acestora. Totodată, în Codul de Etică este stipulat că iniţierea sau organizarea proceselor de colectare de la elevi, părinţi sau asociaţii ale părinţilor (orice altă formă de organizare a părinților) a unor foloase materiale și alte avantaje necuvenite la fel este interzisă.

Anatol Gremalschi, unul dintre autorii acestui cod de etică susține că atât Codul de Etică, cât și acest proiect nu au drept scop prinderea cuiva că ia bani și nici nu își propun să întrerupă canalele de ajutorare a școlii de către părinți. „Acest proiect are drept scop eliminarea conflictelor de interes care pot apărea, precum și utilizarea eficientă a modestelor mijloace financiare care pot fi acumulate. Codul de Etică, pe de altă parte, urmărește poziționarea cadrului didactic într-o lumină favorabilă. În implementarea Codului de Etică și în interacțiunea instituțiilor de învățământ cu asociațiile de părinți este important să fie respectate anumite reguli”, a spus Anatol Gremalschi, director de programe, Institutul de Politici Publice.

Cinci lei pentru fondul școlii

Dacă în Capitală sunt colectate sume enorme în cadrul asociațiilor, în zonele rurale și alte orașe din țară situația este diferită.
Liuba Pleșca, directorul Liceului „Meșterul Manole” din satul Sălcuța, raionul Căușeni spune că acum cinci ani, instituția a renunțat la asociația de părinți. „Ne descurcăm cu ce avem, cu acei bani care ne sunt transferați de la raion. Chiar dacă întâmpinăm greutăți în gestionarea fondurilor. În perioada când exista asociația, de la un elev erau colectați câte cinci lei lunar pentru fondul școlii”, a declarat managerul instituției pentru ziarul TIMPUL. Directoarea susține că din acești bani erau cumpărate diplome, pe care le primeau elevii la sfârșit de an, sau erau acoperite anumite cheltuieli de drum pentru copiii care plecau la concursuri sau dezbateri. Liuba Pleșca a mai adăugat că se dorește să revină la asociațiile de părinți. „Urmează să trimitem un grup de elevi în Turcia pentru participarea la un concurs internațional. Am căutat sponsori și nu găsesc pe cineva să dea bani. Dar urmează să ne adunăm cu părinții și să hotărâm ce sumă va fi colectată”, susține managerul instituției.

Liceul „Mihai Eminescu” din Bălți era printre primele instituții din țară care a fondat asociațiile obștești. Leonid Amoașii, directorul instituției, spune că de cele mai multe ori aceste sume colectate sunt investite în reparația liceului. Anul trecut instituția a primit 60 de mii de lei de la autorități, la care au fost adăugați 25 de mii de lei de la organizația obștească, astfel încât s-a reușit acoperirea a 250 de metri pătrați cu laminat, pe unul din etajele liceului. „ Când nu putem să acoperim anumite cheltuieli, apelăm la organizația obștească, iar părinții, dacă doresc, trebuie să achite 40 de lei în fondul școlii”, susține directorul liceului.

Cum își doresc elevii să fie valorificați acești bani?

Adriana este elevă în clasa a zecea a unui liceu din sectorul Râșcani al Capitalei. Ea susține că în fiecare lună părinții ei achită câte 55 de lei, dintre care cinci lei sunt alocați pentru curățenie. „Niciodată, noi, elevii, nu am fost întrebați dacă avem nevoie de ceva anume. Dar mi-ar plăcea ca fiecare elev să aibă câte un dulăpior personal. Sau să fie săpun în aparatele de la baie”, spune tânăra de 19 ani.

Petru, un tânăr care anul acesta va absolvi liceul, spune că și-ar dori din banii colectați să fie cumpărat un xerox, unde elevii ar putea să facă gratis copii.

Vlada și-a făcut studiile la Liceul „Dante Alighieri” din Capitală, unde părinții achitau câte o sută de lei în fondul școlii. Absolventa spune că pe an ce trecea această taxă creștea și adițional se mai colectau bani și pentru alte cheltuieli neprevăzute. „Mi-aș fi dorit ca din acești bani să fie create condiții bune pentru elevi. Spre exemplu, în toalete nu era hârtie igienică sau săpun. Cantina în care luam masa a arătat la fel pentru toată perioada cât am învățat, era un dezastru total”, susține studenta.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:11

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

În orașul Donețk a fost asasinat adjunctul comandantului regimentului forțelor speciale al așa-numitei „Republici Populare Donețk” (”DNR”) Alexei Krivulia, cunoscut printre separatiști drept „Grin”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:04

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Noul premier rus Mihail Mișustin a afirmat marți, odată cu prezentarea noului guvern, că dorește accelerarea planului de investiții anunțat de Vladimir Putin la începutul lui 2018, un program fără precedent, care urmărește modernizarea unei Rusii a cărei economie se confruntă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 21:43

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

Problemele sociale şi conflictele, nu schimbările climatice, sunt cele mai mari temeri ale generaţiei care s-a născut la sfârşitul mileniului trecut, aşa-zişii „millennials”, arată un studiu întocmit de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) şi prezentat...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Ianuarie 2020, ora: 21:36 de Mihaela Culcinschi

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)