Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente
 
 
 

Spectacole 18 Septembrie 2015, ora 11:11

Teatru „Mihai Eminescu” a început stagiunea cu un spectacol moldo-polonez

Marime Font

La Teatrul Naţional "M. Eminescu" s-a jucat, în premieră, ieri seară spectacolul-dramă "Casa de pe graniţă" de dramaturgul polonez Slawomir Mrozek. 

Cu această piesă, Naţionalul de la Chişinău şi-a inaugurat stagiunea teatrală 2015-2016 şi Festivalul "Reuniunea teatrelor naţionale". 

Petru Hadîrcă, director general al teatrului a precizat jurnaliştilor înainte de spectacol că piesa reprezintă un proiect moldo-polonez. Regia "Casei de pe graniţă" este semnată de Agnieszka Korytkowska-Mazur, scenografia de Pawel Dobrzycki, iar mişcarea scenică şi selecţia muzicală de Maciej Zakliczynski din Polonia. În spectacol joacă actorii Petru Hadîrcă, Silvia Luca, Petru Oistric, Lilia Bojemschi, Iurie Negoiţă, Ninela Caranfil, Ion Mocanu, Ana Tkacenko, Doriana Mărginean şi alţii.Hadîrcă a menţionat că piesa s-a jucat în mod special în data de 17 septembrie, pentru că în această zi, în anul 1939, URSS a ocupat Polonia.

Agnieszka Korytkowska-Mazur, regizoarea spectacolului, a spus că piesa "Casa de pe graniţă" este un text mai vechi, scris de Slawomir Mrozek în anul 1967, dar care arată "o părticică din istoria Poloniei". E vorba de o familie, compusă din şase persoane, care locuieşte într-o casă de la frontieră. Într-o noapte, mai mulţi responsabili construiesc graniţa chiar în mijlocul sufrageriei din această casă. "Cine suntem noi, unde ne aflăm, care e visul nostru - iată doar câteva întrebări la care încearcă să răspundă conţinutul piesei", a adăugat regizoarea spectacolului.

Spectacolul-dramă "Casa de pe graniţă" a fost montat la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", cu susţinerea financiară a Ambasadei Poloniei în Republica Moldova. Piesa se va juca şi în zilele de 3 şi 4 octombrie. Un alt spectacol, "În largul mării", montat tot după dramaturgia lui Slawomir Mrozek, în regia lui Petru Hadîrcă, a fost prezentat în premieră la Teatrul "M. Eminescu" în data de 11 mai.  

Sursa: Moldpres

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md