Timpul Local

Teatrul „Luceafărul”, la 50 de ani

În debutul seratei, în holul teatrului a fost lansată cartea Dinei Haşcu-Ghimpu „Amintiri în alb şi negru”, care, aşa cum menţionează autoarea în prefaţă, conţine eseuri, cronici teatrale şi dialoguri, realizate pe parcursul a două decenii, începând cu anul 1990.

În discursul său, ministrul Culturii, Boris Foşca, a menţionat că aceasta este o carte profundă care cuprinde toată istoria Teatrului „Luceafărul”, autoarea vizionând toate spectacolele şi lucrând ani de-a rândul în arhiva instituţiei. La rândul său, scriitorul Andrei Strâmbeanu a spus că această carte este o mică enciclopedie a tot ceea ce a fost şi este Teatrul „Luceafărul” de la început până în prezent. Academicianul Gheorghe Duca a fost de părere că lucrarea este un studiu istoric, care conţine o abordare absolut ştiinţifică, o monografie care va servi drept obiect de cercetare pentru studenţi, profesori, critici de teatru şi elevi.

Apoi, a fost prezentat minispectacolul cu acelaşi titlu, „Amintiri în alb şi negru”, în cadrul căruia a fost trecută în revistă istoria teatrului de la începuturi până în prezent, de la generaţia de aur a anilor şaizeci, până la cea de astăzi. Au vorbit ministrul Culturii, Boris Focşa, viceprim-ministrul Ion Negrei, Stela Focşa, directoarea teatrului, actriţa Paulina Zavtoni, preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, Sandu Gecu, directorii de teatru Titus Jucov, Petru Vutcărău, Sandu Vasilache, Tudor Ţărnă ş.a. În final, cei prezenţi au fost anunţaţi că, prin decret prezidenţial, unui grup de artişti şi de veterani ai teatrului le-au fost conferite distincţii de stat, acestea urmând să le fie înmânate imediat după alegeri. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *