Timpul Local

Teatrul Satiricus I. L. Caragiale in Italia

La sfarsitul lunii iunie, Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale” a intreprins un turneu in Italia cu spectacolul „Made in Moldova”, montat dupa piesa cunoscutului dramaturg basarabean Constantin Cheianu. Acest turneu constituie o valorificare la scara internationala a proiectului teatral de promovare a dramaturgiei nationale, finalizat in cadrul stagiunii 2008-2009 prin desfasurarea unui festival-gala a celor opt spectacole montate.

Trupa „Satiricus I. L. Caragiale” a evoluat mai intai la Venetia, pe 26 iunie, bucurandu-se de un public receptiv la problemele dureroase, deosebit de actuale, abordate artistic in spectacolul „Made in Moldova”. Sala Teatrului „Momo” din strada Dante, 81, s-a dovedit a fi neincapatoare pentru numerosii spectatori veniti la reprezentatie nu doar din Venetia, dar si din alte orase, situate la departare de zeci si sute de kilometri, inchiriind in acest scop microbuze sau deplasandu-se cu masinile proprii. Mai mult de o suta de doritori de a vedea spectacolul au ramas afara, deoarece administratia teatrului venetian, in speta – serviciul antiincendiar, nu a permis supraaglomerarea spatiului. Dupa spectacol, membrii trupei au avut o intalnire emotionanta cu conationalii lor aflati la munca in Italia, unii dintre artisti descoperindu-si printre spectatori rude, consateni, cunoscuti.
Reprezentatia de la Roma s-a dat la „Teatro delle Emozioni”, pe 29 iunie, intr-o zi de luni. Nici ploaia torentiala ce s-a abatut in acel moment asupra Cetatii Eterne, spre care duc toate drumurile lumii, n-a fost o piedica pentru iubitorii de arta, care erau nerabdatori sa vizioneze un spectacol in limba materna despre realitatile de acasa, sa se intalneasca cu actorii de la „Satiricus I. L. Caragiale”.

Intalnirile de suflet cu conationalii lor, membri ai Asociatiei moldovenilor din Italia, excursiile organizate prin locurile istorice remarcabile, vizitarea renumitelor monumente de arta ce i-au adus Romei numele de Oras al lumii le-au prilejuit profunde impresii actorilor chisinauieni.

Dar proiectul nu se incheie cu acest turneu-fulger in Italia. La sfarsitul lunii iulie, „Satiricus I. L. Caragiale” va evolua deja in Portugalia, prezentand acelasi spectacol in patru orase ale acestei tari, foarte ospitaliera, inclusiv pentru gastarbeiterii nostri. Ultima reprezentatie din cele patru va avea loc la Lisabona.
In cadrul aceluiasi proiect-program, trupa va evolua pe 28 august la Bruxelles, iar la 30 august – in patria marelui Shakespeare, la Londra.

Victoria CAZACU
pentru Timpul

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *