Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Moldova 10 Iunie 2013, ora 06:32    Din editia print

Ștefan Roșca, halterofil: „În Moldova e dificil să te pregătești pentru competiții”

Marime Font

Foto: stiripozitive.eu

 
 

Recent, halterofilul Ștefan Roșca s-a întors cu o medalie de argint de la Campionatul European de Haltere din Alexin, Rusia, reușind să ridice 185 kg.  

Ștefan Roșca este un exemplu de curaj și bărbăție care stârnește un sincer respect. A început să practice sportul la 14 ani. Făcea box și a înregistrat performanțe foarte bune pe ring, devenind campion al R. Moldova. Atrăsese chiar atenția unor antrenori din România. Însă un tragic accident i-a schimbat în totalitate planurile. Într-o zi de august, a încercat să salveze un cocostârc agățat de un stâlp electric și a fost grav electrocutat. În urma accidentului, tânărul a rămas fără picioare. Totuși, băiatul nu a disperat. După o perioadă de reabilitare, susținut de familie și prieteni, Ștefan Roșca s-a întors la singura sa pasiune: sportul. Boxul a rămas desigur un capitol încheiat, dar existau multe alte genuri care puteau fi practicate în cărucior. A încercat să joace tenis de masă și tenis de câmp. Apoi a descoperit halterele și a înțeles că poate să obțină succese la competițiile internaționale.

„Înainte de a ridica haltera spun o rugăciune”

Ștefan Roșca recunoaște că ales halterele pentru că i-a plăcut mereu sportul care necesită mult efort fizic. A fost o testare a propriilor posibilități. „Mi-a plăcut să depun mult efort și putere pentru a demonstra bărbăția adevărată. Pe lângă asta, corpul meu robust și brațele puternice sunt potrivite pentru a ridica greutăți”, spune sportivul. Rezultatele nu au întârziat să apară. L-am putut vedea la Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012. Atunci, înainte fiecărei smuncituri de kilograme de la piept, se așterneau câteva clipe de liniște în fața arbitrilor. Ștefan Roșca își închidea ochii și se ruga. „Spun o rugăciune ca să mă păzească Dumnezeu de traume și ca să particip frumos. Îmi dau seama că la un turneu internațional concurența e foarte mare, de aceea pentru mine contează să particip destoinic”, a spus Ștefan. Acum, sportivul se pregătește de Campionatul Mondial la Haltere din Dubai (2014) și Olimpiada din Rio de Janeiro (2016).

„Am avut oferte de peste hotare”

Ștefan Roșca locuiește împreună cu fratele său și alți doi amici într-o cameră de cămin. În fiecare zi, drumul spre universitate ori spre sala de antrenament este o adevărată încercare pentru el, ca pentru orice persoană care se deplasează cu ajutorul căruciorului. „Când mă deplasez prin Chișinău, am nevoie de ajutor, deoarece trebuie să cobor sau să urc multe scări, iar clădirile din oraș nu sunt dotate cu rampe”, spune tânărul. Acum o lună, Ștefan Roșca a fost la un cantonament în Rusia. Avusese mari probleme cu rinichiul drept, motiv pentru care nu s-a antrenat trei săptămâni. Ca să se recupereze pentru un Campionat European la Haltere din orașul Alexin (22-26 mai) trebuia să facă cantonament pe cont propriu la complexul sportiv din localitate, deoarece în Republica Moldova nu sunt condiții de antrenament. „M-a costat 1500 euro, dar am fost nevoit să plec, deoarece, dacă nu plecam, nu obțineam medalia de argint, în condițiile care sunt în Moldova. Acolo sportivii au toate condițiile necesare, sunt supuși controlului medical, orice micro-traumă este tratată. În schimb, la noi în țară, nu este nimic. Mă antrenez trei ani de zile, dar nimeni nu a venit să verifice cum funcționează organismul meu”, susține halterofilul. El recunoaște că a primit deja oferte să evolueze în altă țară, dar deocamdată nu luat nicio hotărâre. „Acum nu știu ce să fac. Mi-e drag să reprezint R. Moldova în străinătate, dar nu am posibilitățile necesare. Mulți sportivi de ai noștri au plecat, pentru că au comparat condițiile de antrenament de la noi și cele din afară și au văzut diferența”, a recunoscut Ștefan Roșca.

Fișa personală:Ștefan Roșca s-a născut pe 6 august 1990, în satul Sadaclia, r-nul Basarabeasca. A absolvit Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cimișlia. Și-a încheiat studiile la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității de Stat Moldova cu lucrarea de licență întitulată „Pregătirea fizică a copiilor cu vârsta de până la 13 ani”. Student în anul II la Facultatea de Drept (USM). Campion național și european la haltere. Evoluează în două categorii: 80 kg și, uneori, 88 kg. Record personal la ridicarea halterei de la piept: 200 kg (înregistrat pe 23 martie 2013).

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md