Astăzi 20 Iunie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:34
Abonamente

Editorial 6 Martie 2018, ora 10:35

Marime Font

Telefonul deștept în mâinile copiilor

Înainte de a critica anumite aspecte ce țin de tehnologia din ziua de azi, vreau să fie foarte limpede că nu critic avantajele pe care ea le oferă, ci obsesia pe care o poate crea.
 

a

 
 
 

Telefoanele deștepte – cum se traduce smartphone din engleză – știu aproape orice mai bine decât noi. Mai puțin să simtă. Ele au aplicații pentru orice: dacă îți place un cântec și nu știi cine e artistul, dacă vrei să știi câți pași faci prin oraș, dacă te gândești că nu bei destulă apă. Există aplicații care îți fac viața mult mai ușoară. Aplicații care îți cheamă un taxi, care îți comandă de mâncare, care te învață cum să te tunzi.

Ne uităm ca mâțele în calendar și spunem că e altă generație, că pe noi ne depășește. Însă nu ne întrebăm de ce. De ce credem că suntem altă generație de vreme ce suntem vii și avem telefoane sau simțim nevoia de a bea apă?Pentru că nu învățăm să căutăm aceste aplicații. Sau fiindcă nu avem nevoie de ele. Sau nu am cumpărat un abonament cu conexiune la internet. Sunt o mie de motive, dar și o mie de oameni de-o vârstă cu noi care fac lejer parte din generația smartphone. Știu ce caută și ce găsesc.

Întrebarea mea de astăzi e cât știu copiii? Au ei discernământ în folosirea telefoanelor, în instalarea diferitor aplicații? Dincolo de faptul că în curând nimeni nu se va mai descurca într-un oraș fără o aplicație cu GPS, nici măcar harta orașului nu va mai fi suficientă.

Nu ne mai observăm unii pe alții, nu vedem nimic din ce se întâmplă în jurul nostru dacă nu e filtrat de ecranul de 8 centimetri al celui mai recent telefon. Prieteniile se stabilesc acolo, standardele de frumusețe, numărul de aprecieri. O lume nu doar virtuală, dar și periculoasă pentru cei mici.
Noi suntem la o altă vârstă, până la urmă ne privește ce facem cu timpul nostru, cu realitatea noastră, dar la cei mici ar trebui să fim mai atenți. Pentru că îi schimbăm din dorința de a îi ține ocupați. Și nu în bine.

În troleibuz toți cei sub 30 de ani au căștile în urechi și ochii în telefoane. Nu văd când intră un bătrân, nu aud când sunt rugați să facă loc unui bolnav. Și acestea sunt cele mai mici neajunsuri. Cele mari ies din când în când în evidență, ca atunci când un minor e abuzat sau când un altul e îndemnat să comită fapte reprobabile.

Există o vârstă pentru a înmâna copilului primul telefon? Există un timp limitat pentru accesarea internetului de către cei mici? Am încercat să-i ajutăm să își rezolve micile întrebări fără ajutorul aplicațiilor?

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziOpinii & Editoriale 20 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Păcate mari și mici

Am vorbit despre păcate veniale, de moarte, strigătoare la cer, capitale - despre toate posibilele clasificări ale lor, însă există o clasificare, din punctul meu de vedere, mai importantă decât toate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Simona Halep, un model pentru românii de pretutindeni

Inițial, tentația redactării titlului ar fi făcut ca acesta să apară sub forma: Simona Halep, un model pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, însă nu ar fi fost suficient de relevant pentru mesajul acestui editorial, căci așa cum, probabil, e ușor de dedus, Halep este un model pentru...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Iunie 2018, de Constantin Tănase

De câte ori ascult Imnul de Stat, mi se face rușine

(Cuvântarea președintelui N. Timofti pe care (nu) știm cine i-a interzis să o rostească la Televiziune. Am intrat în posesia textului alocuțiunii președintelui R. Moldova, N. Timofti, pe care urma să o rostească la televiziune săptămâna viitoare, între 29 aprilie și 2 mai)

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Sport pentru trup sau sport pentru minte

Obișnuim să spunem că lectura este sportul minții. Din această sintagmă înțelegem că sportul e un lucru bun, sănătos, recomandabil. Care sunt însă părerile noastre despre sportul de performanță?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de George Simion

Cine nu are bătrâni să își cumpere

Mare panică, mare, pe scena politică din Republica Moldova. Nu cumva să se întâmple ceva și să se trezească peste noapte fără graniță la Prut.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Cum arătăm din afară

A trecut și duminica în care Chișinăul și-a susținut direcția aleasă deja de mulți ani. Evident că m-am bucurat. Atâta vreme cât rămânem în vest, mai sunt speranțe. Când și Chișinăul, în care locuiește o treime din populația țării, va ceda propagandei...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Constantin Tănase

Ce fel de școală vor rușii din Moldova

În contextul ultimelor evoluții politice de la Moscova minoritatea rusă din Moldova devine tot mai agresivă, având, de altfel, toate șansele să redevină ceea ce a fost: un frate mai mare, arogant și privilegiat, o castă elitară cu apucături șovine, neintegrată cultural și lingvistic în...

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Locul nostru în biserică

În continuarea (la fel de concentrată) a ceea ce spuneam săptămâna trecută, trebuie să analizăm seriozitatea noastră față de Biserică. Cuvântul biserică vine de la basilia, care în greacă înseamnă împărăție. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Alegerile de la Chișinău și statul captiv

Am citit câteva articole scrise în presa moldovenească, în care se vehicula ideea că victoria lui Andrei Năstase la alegerile pentru Primăria Chișinăului este o dovadă certă a faptului că R. Moldova nu este un stat captiv. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Dan Nicu

Socialiștii au pierdut încă o dată Capitala

La prima vedere, ceea ce s-a întâmplat duminică, 3 iunie, la Chişinău, pare a fi o victorie a forţelor proeuropene în faţa celor proruse.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 7 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Un bun creștin

De-a lungul anilor am scris despre dogme, morală, spiritualitate, patristică, evanghelii, liturgică - despre câte ar trebui, în primul rând, să cunoască un creștin. Aproape că am putea spune că am făcut rezumate ale anilor de studiu în facultate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 6 Iunie 2018, de Dan Nicu

Războiul ruso-ucrainean al atentatelor

De peste patru ani, Ucraina se confruntă cu agresiunea militară a Rusiei în regiunile din estul ţării, după ce trupele ruse au ocupat peninsula Crimeea.

() Citeşte tot articolul


 

 


Cele mai citite articole Timpul.md