Astăzi 23 Martie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 08:52
Abonamente

Editorial 6 Martie 2018, ora 10:35

Marime Font

Telefonul deștept în mâinile copiilor

Înainte de a critica anumite aspecte ce țin de tehnologia din ziua de azi, vreau să fie foarte limpede că nu critic avantajele pe care ea le oferă, ci obsesia pe care o poate crea.
 

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Telefoanele deștepte – cum se traduce smartphone din engleză – știu aproape orice mai bine decât noi. Mai puțin să simtă. Ele au aplicații pentru orice: dacă îți place un cântec și nu știi cine e artistul, dacă vrei să știi câți pași faci prin oraș, dacă te gândești că nu bei destulă apă. Există aplicații care îți fac viața mult mai ușoară. Aplicații care îți cheamă un taxi, care îți comandă de mâncare, care te învață cum să te tunzi.

Ne uităm ca mâțele în calendar și spunem că e altă generație, că pe noi ne depășește. Însă nu ne întrebăm de ce. De ce credem că suntem altă generație de vreme ce suntem vii și avem telefoane sau simțim nevoia de a bea apă?Pentru că nu învățăm să căutăm aceste aplicații. Sau fiindcă nu avem nevoie de ele. Sau nu am cumpărat un abonament cu conexiune la internet. Sunt o mie de motive, dar și o mie de oameni de-o vârstă cu noi care fac lejer parte din generația smartphone. Știu ce caută și ce găsesc.

Întrebarea mea de astăzi e cât știu copiii? Au ei discernământ în folosirea telefoanelor, în instalarea diferitor aplicații? Dincolo de faptul că în curând nimeni nu se va mai descurca într-un oraș fără o aplicație cu GPS, nici măcar harta orașului nu va mai fi suficientă.

Nu ne mai observăm unii pe alții, nu vedem nimic din ce se întâmplă în jurul nostru dacă nu e filtrat de ecranul de 8 centimetri al celui mai recent telefon. Prieteniile se stabilesc acolo, standardele de frumusețe, numărul de aprecieri. O lume nu doar virtuală, dar și periculoasă pentru cei mici.
Noi suntem la o altă vârstă, până la urmă ne privește ce facem cu timpul nostru, cu realitatea noastră, dar la cei mici ar trebui să fim mai atenți. Pentru că îi schimbăm din dorința de a îi ține ocupați. Și nu în bine.

În troleibuz toți cei sub 30 de ani au căștile în urechi și ochii în telefoane. Nu văd când intră un bătrân, nu aud când sunt rugați să facă loc unui bolnav. Și acestea sunt cele mai mici neajunsuri. Cele mari ies din când în când în evidență, ca atunci când un minor e abuzat sau când un altul e îndemnat să comită fapte reprobabile.

Există o vârstă pentru a înmâna copilului primul telefon? Există un timp limitat pentru accesarea internetului de către cei mici? Am încercat să-i ajutăm să își rezolve micile întrebări fără ajutorul aplicațiilor?

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Martie 2018, ora: 17:29

Investigație Impact TV / Afacerea de milioane a lui Caramalac! Oamenii săi sustrăgeau sume impunătoare de bani din bancomatele mai multor bănci din lume

Investigație Impact TV / Afacerea de milioane a lui Caramalac! Oamenii săi sustrăgeau sume impunătoare de bani din bancomatele mai multor bănci din lume

Autoritățile române au deconspirat recent o grupare criminală specializată în sustragerea banilor din bancomate, din care făceau parte și moldoveni. O investigație realizată de IMPACT TV arată că în spatele grupării, care activa cu succes în mai multe țări ale...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 22 Martie 2018, de Moni Stănilă

Se apropie ziua

27 martie bate la ușă. Încă nu știm cum va fi marcată această zi de diferite instituții, dar, cu siguranță, televiziunile de știri nu se vor plânge de lipsa subiectelor. Mai interesant va fi să vedem ce știri vor transmite televiziunile lui Dodon. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Martie 2018, de Moni Stănilă

Departe de liniște

E foarte greu în ziua de astăzi, trăind în Moldova, să lăsăm toate la o parte și să ne îngrijim de suflet. Vedem câte lucruri ne tulbură: alegerile parcă neîntrerupte, calomnierea oamenilor, Rusia – care nu încetează să ne respire în ceafă prin toate...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Martie 2018, de Constantin Tănase

Moldova a renunțat la propriul ei act de naștere?

Noi am abdicat de la principiile Declarației de Independență; moldovenii, care mai rămân pe aceste principii sunt în minoritate și sunt numiți „radicali”, „extremiști”, „naționaliști”, „xenofobi”, „legionari”, „naziști”,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Martie 2018, de Moni Stănilă

Program de reunificare

Când Uniunea Scriitorilor a ieșit cu o declarație de unificare, s-au găsit destui care să vină cu reproșuri, că e prea târziu sau prea aliniat la ce se întâmplă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Martie 2018, de Pavel Păduraru

Luni, când se vor trezi rușii din somn…

Duminică, cel mai mare stat din lume, Federația Rusă, care nu-și poate întreține toți cetățenii și unde există și astăzi oameni care mor de sărăcie, a făcut o risipă colosală de bani.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul

 

 Cele mai citite articole Timpul.md