CSI / Rusia

Televiziunea de stat din China a refuzat să transmită parada de la Moscova deşi printre invitaţi era preşedintele chinez

În schimb, chinezilor le-au fost arătate câteva imagini cu veterani de război şi două sau trei transmisiuni în direct. În acelaşi timp, cu câteva zile înainte de paradă, pe canalele de stat erau rulate promouri privind viitoarea transmisiune în direct din Piaţă Roşie.

De ce totuşi televiziunea publică chineză s-a răzgândit? Postul de ştiri CCTV-13 nu a difuzat Paradă Victoriei de la Moscova, deşi a făcut acest lucru cu un an inaine. Interesant este că anul trecut China nu a avut reprezentant la cel mai înalt nivel în Piaţă Roşie, în schimb, la ediţia din 2015, la Moscova, era prezent preşedintele chinez Xi Jinping şi garda de onoare a Armatei Populare de Eliberare, care a luat parte la paradă.

China nu vrea să sărbătorească „în compania unor bandiţi”

A două zi după paradă de la Moscova, principalul ziar al armatei – „Tsefansiungpao” – a publicat un articol care afirmă că China nu trebuia să participe la paradă de la Moscova „în compania unor bandiţi”. Ziarul nu precizează cine sunt ”infractorii” a căror companie trebuie evitată, însă cert este că forţele care se opun apropierii celor două ţări sunt în continuare influenţe.

În plus, ziarul armatei afirmă că, în loc să se dea atâta importantă paradei din Piaţă Roşie, ar fi mai bine că China să se concentreze pe lupta împotriva Statelor Unite, de unde „vine principala ameninţare” privind revoluţiile colorate şi separatismul în Tibet, Xinjiang, Taiwan şi Hong Kong.

În ultimii ani, societatea chineză a fost permanent intoxicată de conducerea partidului că principalul duşman al Chinei este Japonia, astfel încât propagandă anti-rusă se află pe planul doi. Cu toate acestea, localnicii încă îşi amintesc teritoriilor pierdute, distrugerea satelor de către armata URSS şi despre concurenţă din cadrul lagărului socialist.

Expertul rus Igor Denisov afirmă că „conducerea chineză a considerat o pierdere de timp şi aer de emisie transmiterea în direct a paradei armatei ruse”. ”D​a, susţinem Rusia, avem memoria comună a războiului, efectuăm exerciţii militare comune, dar despre o alianţa militaro-politică nu se poate vorbi, iar trasnmiterea paradei pentru noi nu este atât de important încât s-o difuzăm în întregime „- a sugerat Denisov atitudinea oficialilor chinezi. Tot el observă că ziarele centrale chineze nu au dat nicio imagine cu militari ruşi de la paradă, cu ”supertancul” Armata” sau cu complexele C 400.

O altă versiune ar fi că Beijingul este îngrijorat de atitudinea militaristă a Rusiei şi a menţiunii privind „fascismul de la Kiev” din discursul preşedintelui rus Vladimir Puţin în timpul paradei de Ziua Victoriei. Potrivit lui Denisov, China nu a vrut că paradă să devină „exclusiv o demonstraţie a puterii militare” şi a decis să n-o difuzeze pe televiziunile naţionale.

În România, DIGI TV a fost singură televiziune care a transmis în direct şi integral paradă militară de a Moscova de pe 9 mai.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *