Internațional

Tensiuni EXPLOZIVE în “Ţara dimineţilor liniştite”. Începe războiul din COREEA?

La 4 august, doi soldaţi sud-coreeni, care patrulau în zona demilitarizată care separă cele două state, au fost răniţi de explozia unei mine antipersonal. Incidentul, primul de acest tip în ultimii 48 de ani, a fost atribuit de guvernul de la Seul agenţilor provocatori din Coreea de Nord, care s-ar fi infiltrat în zona demilitarizată pentru a planta mine.

Coreea de Sud şi-a repus imediat în funcţiune megafoanele instalate de-a lungul frontierei, difuzând din nou, după 11 ani de pauză, mesaje audio de propagandă împotriva regimului de la Phenian.

Coreea de Nord a ripostat lansând una sau două rachete spre o tabără a armatei sud-coreene, amplasată în apropierea frontierei. Drept urmare, Ministerul Apărării de la Seul a anunţat că a tras “zeci de obuze de calibrul 155 de milimetri”, asupra teritoriului Coreii de Nord.

Coreea de Nord a ameninţat că va executa noi atacuri, în cazul în care Coreea de Sud nu-şi demontează megafoanele. Dar Coreea de Sud a respins această cerere şi a ridicat la nivel maxim gradul de alertă al armatei sale.

În sfârşit, vineri, şi liderul de la Phenian, Kim Jong-un, a ordonat trupelor din Coreea de Nord să intre "în stare de război".

Oricât de curajoase ar fi declaraţiile ambelor state coreene, declanşarea unui război este puţin probabilă. Coreea de Nord este susţinută, în mod tradiţional, de Rusia, iar Coreea de Sud are pe teritoriul ei trupe americane. Cu alte cuvinte, raportul de forţe, per ansamblu, este de egalitate, iar decizia declanşării unui război în Peninsula Coreeană nu se va lua nici la Phenian, nici la Seul.

Între SUA şi Rusia tensiunile sunt oricum în creştere, în urma crizei din Ucraina.

Dar ca şi în Europa, şi în Extremul Orient, cele două mari puteri vor prefera să menţină echilibrul de forţe, decât să rişte declanşarea unui război cu potenţial nuclear.

Un comentariu difuzat de CNN descrie situaţia actuală din Peninsula Coreeană drept “un conflict teatral”.

Jamie Metzl, un expert în probleme ale Asiei, citat de CNN, consideră că “regimul de la Phenian are mai mult de câştigat dintr-un conflict teatral, decât dintr-un război real, care ar demonstra rapid slăbiciunea tradiţională a acestui regim”.

Potrivit CNN, Coreea de Sud rămâne “un aliat cheie al Statelor Unite, având 28.000 de militari americani pe teritoriul ei”. De altfel, Pentagonul “urmăreşte îndeaproape situaţia”, a precizat comandorul William Urban, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării.

Oricum, evenimentele din prezent nu reprezintă ceva nou în Peninsula Coreeană. Imediat după retragerea ocupaţiei japoneze, în 1945, teritoriul coreean s-a împărţit în două zone – cea de nord susţinută de URSS, cea de sud susţinută de SUA. Războiul rece dintre cele două regiuni a „erupt” în anul 1950 într-un conflict nimicitor, care a făcut două milioane de victime. Conflictul s-a stins în anul 1953, printr-un armistiţiu, nu printr-un tratat de pace. Drept urmare, “din punct de vedere tehnic, cele două state coreene sunt încă în război”, notează CNN.

Spre deosebire de CNN, grupul de analiză STRATFOR se declară îngrijorat de modul cum poate evolua situaţia din Peninsula Coreeană. “În confruntarea de la graniţă, Coreea de Sud adoptă o poziţie mai agresivă”, titrează STRATFOR. Conform acestei surse, guvernul de la Seul a transmis armatei sale indicativul „Jindogae 1”, care semnifică o criză de cel mai înalt nivel – un pericol imediat sau un atac iminent. Deşi niciunul dintre statele coreene nu doreşte în mod real un război, în Peninsulă apar situaţii periculoase, cu risc semnificativ, susţine STRATFOR.

Analiştii acesteia consideră că actuala criză a fost generată de “acţiunile provocatoare” ale Coreii de Nord, care ar reprezenta o formă de represalii a Phenianului faţă de organizarea unui nou exerciţiu militar în Coreea de Sud. La exerciţiul denumit Ulchi Freedom Guardian participă, în luna august, 50.000 de militari sud-coreeni şi 30.000 din SUA. Phenianul susţine că un exerciţiu de asemenea amploare pregăteşte, de fapt, o invazie în Coreea de Nord.

“Conflictul coreean este încă nerezolvat, iar Peninsula trece periodic prin momente de mare tensiune, care produc uneori şi pierderi de vieţi omeneşti. Cu milioane de soldaţi de ambele părţi ale zonei demilitarizate, riscul escaladării conflictului este permanent”, notează STRATFOR.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *