Actualitate

Tensiuni în Peninsula Coreea: Phenianul cere extrădarea directorului spionajului sud-coreean

Săptămâna trecută, puternicul Minister al Securității Statului nord-coreean a afirmat că a dejucat un "complot vicios" privind asasinarea nr.1 de la Phenian cu ajutorul unei arme biochimice. Coreea de Nord a lansat aceste acuzații în momentul unor tensiuni puternice în peninsulă din cauza programelor nuclear și balistic nord-coreene. Washingtonul a indicat că este pe cale de a studia oportunitatea de a repune Coreea de Nord pe lista sa cu state care susțin "terorismul". Anterior, în februarie, fratele vitreg aflat în dizgrație al liderului nord-coreean, Kim Jong-Nam, a fost asasinat la Kuala Lumpur cu ajutorul VX, un agent neurotoxic puternic. Coreea de Sud a imputat această crimă regimului de la Phenian.

Biroul central al procurorilor din Coreea de Nord a anunțat deschiderea de urmăriri penale împotriva celor pe care îi numește responsabili de "terorism de stat" și care ar fi complotat pentru asasinarea lui Kim Jong-Un. Acesta îi menționează pe directorul Serviciului național de informații al Coreii de Sud (NIS), Lee Byung-Ho, pe șeful unei echipe a NIS desemnat prin numele său de familie Han, pe Jo Ki-Chol, agent al aceluiași serviciu, pe omul de afaceri chinez Xu Guanghai și pe agenți ai CIA care s-ar afla la originea proiectului, dar fără a li se preciza numele.

Noul președinte sud-coreean Moon Jae-In tocmai a numit un nou șef al NIS, Suh Hoon, dar acesta încă nu și-a preluat atribuțiile.

"Invităm autoritățile pertinente să-i localizeze imediat, să-i aresteze și să-i predea" pe indivizii în cauză, "ținte ale unor grele pedepse meritate", declară procurorii nord-coreeni într-un comunicat publicat de presa oficială. "Niciunul dintre autorii brutali ai acestui hidos terorism de stat care urmărește îndepărtarea conducătorului suprem al Coreii de Nord nu poate supraviețui pe această planetă", se mai spune în text.

Coreea de Nord este teoretic în continuare în război cu Coreea de Sud și nu întreține nicio relație diplomatică cu Washingtonul. China în schimb este principalul său aliat.

Cetățeanul chinez este prezentat ca fiind directorul general al întreprinderii NAZCA Trade Co din Qingdao. Cercetări efectuate de AFP în baze de date chineze arată că o societate cu acest nume a fost creată în 7 martie, avându-l pe Xu drept reprezentant legal.

NIS nu are nicio informație despre un presupus plan al asasinării lui Kim Jong-Un, potrivit unui purtător de cuvânt al instituției.

Coreea de Nord a mai făcut cunoscut că un nord-coreean prezentat doar cu numele Kim a primit mită pentru a executa atacul.

O astfel de operațiune ar fi însă extrem de greu să reușească, date fiind măsurile de securitate draconice care îl înconjoară pe liderul nord-coreean și nivelul extrem de supraveghere la care este supusă populația, notează AFP.

AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *