Nemulțumirile iau amploare în interiorul PSD iar presiunea este tot mai mare asupra liderului PSD, care se confruntă în momentul de față cu mai multe probleme. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că din ce în ce mai mulți social-democrați dezaprobă modul în care Liviu Dragnea conduce partidul și vor să-i ceară acestuia să facă un pas în spate. O altă problemă arzătoare cu care se confruntă Dragnea și care nu mai poate fi amânată este ordonanța privind amnistia și grațierea.
Mai mulți lideri PSD intenționează să-i ceară lui Dragnea, în viitoarea ședință a Comitetului Executiv, să facă un pas în spate iar partidul să aibă o conducere colectivă. Sursele citate susțin că Paul Stănescu, Mihai Bădălău și Mihai Tudose sunt cei care poartă discuții cu liderii din teritoriu pentru a creea o opoziție puternică în interiorul partidului. Aceștia s-ar baza pe susținerea, până în prezent, a 15 organizații județene printre care se numără: Olt, Argeș, Giurgiu, Brăila, Ilfov, Dâmbovița, Prahova, Vrancea, Vaslui, Buzău, Constanţa, Caraş Severin și Timiș.
De precizat că Liviu Dragnea are în prezent sprijinul organizațiilor județene Dolj, Gorj, Teleorman, Vâlcea, Ialomița, Neamţ, Bacău, Maramureş, Satu Mare, Sibiu, Cluj, Braşov, Covasna, Harghita, Alba, Arad şi două organizaţii de Sector din Bucureşti (sector 5 Daniel Florea și sector 6 Gabriel Mutu).
Reamintim că la întâlnirea informală a pesediștiilor de la Neptun care s-a desfășurat în urma cu o săptămâna Paul Stănescu, Niculae Bădălu, Mihai Tudose și Marian Oprișan i-au reproșat lui Dragnea că partidul a scăzut drastic în sondaje și că există nemulțumiri ale oamenilor din teritoriu pentru modul cum acesta ia deciziile.
Tensiunile au escaladat în ședința CEX unde Gabriela Firea a cerut retragerea sprijinului politic pentru ministrul de Interne, Carmen Dan, pentru modul în care a gestionat activitatea Jandarmeriei la mitingul din 10 august. Propunerea lui Firea nu a avut ecou în ședința CEX, liderii județeni evitând atunci un conflict deschis cu Dragnea. Firea a iesit public cu acuzații la adresa liderului PSD și a încercat să se erijeze în liderul nemulțumiților din PSD însă social-democrații nu doresc să o susțină pe aceasta în războiul cu președintele partidului.
Conflictul cu Firea aruncă în aer majoritatea parlamentară
O a doua problemă este conflictul cu vicepreședintele PSD și primarul Capitalei, Gabriela Firea. "Conflictul aruncă în aer majoritatea parlamentară și așa fragilă pe care o avem", au declarat pentru Hotnews.ro, surse din interiorul PSD.
În prezent PSD și ALDE au împreună 250 de mandate (220 - PSD și 30 ALDE) iar majoritatea este 233. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că și la nivel parlamentar există nemulțumiți și există o serie de deputații și senatorii dispuși să demisioneze din grupul PSD pentru a bloca activitatea și proiectele de lege și pentru a boicota în acest fel actuala conducere PSD.
De altfel, atacurile repetate ale Gabrielei Firea la adresa lui Dragnea au scindat organizația PSD București. Până acum un deputat PSD de București, 3 deputați de Ilfov și 2 din Botoșani și-a anuntat susținerea față de Firea. În prezent PSD București are 14 deputați și, susțin sursele citate, în următoarele zile alți trei parlamentari ar putea să-și anunțe demisiile. De altfel în spatele lui Firea se află organizația PSD București și trei organizaţii de sector ( Rodica Nassar sector 2, Robert Negoiță sector 3 și sector 1 Dan Tudorache ).
Totodată sursele citate susțin că și gruparea Stănescu-Bădălu-Tudose controlează o serie de deputați și senatori care, la nevoie ar putea boicota activitatea parlamentară.
O majoritatea fragilă blochează multe proiecte legislative anunțate Liviu Dragnea ca prioritare în sesiunea de toamnă. Printre acestea se numără legea offshore aflată în reexaminare la Senat, Codurile Penale, legile justiției, legea privind desecretizarea protocoalelor SRI, legile siguranței naționale - toate pe agenda prioritară a PSD-ului.
A treia problemă pe care Dragnea trebuie să o rezolve curând - ordonanța privind amnistia și grațierea
În interiorul PSD există o tensiune pe acest subiect având în vedere că mulți lideri social-democrați așteaptă actul normativ. Modul de asumare al acestuia este o reală problemă iar conducerea PSD caută soluții.
Presiunea asupra liderului PSD, Liviu Dragnea, crește iar atacurile publice la adresa acestuia au devenit frecvente. De altfel, Gabriela Firea speculează problema și a declarat public că orice invenție juridică privind grațierea și amnistia ar putea duce PSD în haos și este nevoie să se respecte legile. Vezi aici mai multe detalii.
De partea cealaltă, Liviu Dragnea încearcă să contracareze atacurile adversarilor. Surse social democrate susțin că Marian Neacșu și Darius Vâlcov negociază cu fiecare organizație în parte susținerea președintelui PSD. "Se promit fonduri prin PNDL, se promit funcții, se promite orice în bătălia pentru controlul organizaților și menținerea puterii", au declarat sursele citate.
Pentru șefia organizației PSD București au apărut neoficial deja primele propuneri. În interiorul PSD se vehiculează numele senatorului Șerban Nicolae, dar și al primarului sectorului 5, Daniel Florea.
Confruntarea taberelor din interiorul PSD va avea loc cel mai probabil în ședința CEX programată peste două săptămâni. Se așteaptă un contra-atac dur din partea lui Liviu Dragnea, dar și o poziționare puternică din partea liderilor nemulțumiți de acesta.
hotnews.ro
|
Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan
( ) Citeşte tot articolulRusia a luat ”o pauză” până la sfârșitul alegerilor prezidențiale din Ucraina și nu vrea să participe la negocierile pentru a rezolva conflictul din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pe marginea conferinței de securitate...
( ) Citeşte tot articolulO curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul...
( ) Citeşte tot articolulAproximativ 40 de curți ale blocurilor multietajate din municipiul Orhei au fost modernizate și reparate „de la zero” în cadrul proiectului „Operațiunea Curtea”, lansat de administrația localității în primăvara anului trecut.
( ) Citeşte tot articolulGuvernarea PDM va continua să investească în fiecare treaptă a sistemului de învățământ. Declarația aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută în cadrul unei întâliric cu colectivul grădiniței „Povestea”...
( ) Citeşte tot articolulPreocuparea PSRM și a liderului informal al acestora, Igor Dodon, pentru investigarea fraudei bancare sunt doar praf în ochii alegătorilor. Acest lucru este confrmat și de faptul că socialiștii promovează pe circumscripția uninominală Anenii Noi un candidat care a fost implicat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul de la Condrița, Igor Dodon împlinește azi, 18 februarie, 44 de ani! Serviciul de presă „a dezvăluit” că șeful statului deja a primit primele felicitări din partea oficialilor, făcându-le publice pe cele ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin,...
( ) Citeşte tot articolulGuvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc.
( ) Citeşte tot articolulMinistrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, promite că, în ciuda tuturor piedicilor, Germania va majora bugetul apărării la un nivel de 2% din PIB. Delcaratia a fost facuta de ministrul german la Conferința de Securitate de la München, scrie „Adevărul european”.
( ) Citeşte tot articolulGerhard Schroeder, fost cancelar al Germaniei: Dacă noi, ca europeni, vrem să supravieţuim politic între superputeri ca SUA şi China, nu o putem face fără potenţialul Rusiei. Avem nevoie de piaţa acestei ţări şi, mai presus de toate, de resursele ei.
( ) Citeşte tot articolulLa propunerea redacției acestei reviste am acceptat să prezint, într-o manieră accesibilă unui public larg, istoria sau povestea cuvintelor românești. S-ar cuveni să încep cu formula inițială a oricărei istorioare sau povești.
( ) Citeşte tot articolulDouă cutremure s-au produs în cursul zilei de duminică, 17 februarie, informează Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP). Cele două seisme s-au produs la adâncimi mari, în două zone diferite ale României.
( ) Citeşte tot articolulCreditorul rus Gazprombank a decis să înghețe conturile companiei petroliere de stat venezuelene PDVSA, informează, duminică, site-ului agenției de știri Reuters preluat de mediafax.
( ) Citeşte tot articolulDupă mai multe zile cu temperaturi de primavără, iarna se întoarce în forţă. Potrivit meteorologilor ANM, de sâmbătă, 23 februarie, revin ninsorile şi viscolul, urmând ca temperaturile să scadă dramatic, cu până la 20 de grade Celsius.
( ) Citeşte tot articolulHoroscop 18 februarie 2019. Ziua va începe cu veşti bune atât în sfera emoţională, cât şi în cea profesională. Mulţi nativi vor avea parte de noroc în carieră şi şanse mari de a obţine laude şi apreciere din partea superiorilor. În dragoste,...
( ) Citeşte tot articolulRomânia și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...
( ) Citeşte tot articolulAcum 3,5 miliarde de ani, pe Pământ exista viaţă, dar aceasta abia supravieţuia sau înflorea? Un nou studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători condusă de ELSI (Earth-Life Science Institute) din cadrul Tokyo Institute of Technology vine cu noi răspunsuri la...
( ) Citeşte tot articolulOlga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor
( ) Citeşte tot articolul"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...
( ) Citeşte tot articolulIgor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.
( ) Citeşte tot articolulIpocrizie în două cu obraznicie. Nu obosesc să critice România, dar îi justifică pe fruntașii PSRM din Parlament care dețin cetățenia țării vecine. Candidatul socialist din circumscripția nr.8 Florești, Sergiu Groza, a inventat încă o scuză – deputații...
( ) Citeşte tot articolulEliminarea schemelor de corupție de la Vamă și Fisc a permis creșterea semnificativă a veniturilor la buget. Aceste măsuri, alături de politicile pro-business promovate, au făcut posibilă reparația drumurilor, creșterea salariilor, pensiilor, alocațiilor și dezvoltarea unor programe...
( ) Citeşte tot articolulCancelarul german Angela Merkel a apărat sâmbătă cu putere relaţiile economice şi politice ale ţării sale cu Rusia, îndemnându-i pe liderii prezenţi la conferinţa de securitate de la Munchen să coopereze în abordarea problemelor globale, transmite Reuters.
( ) Citeşte tot articolulLegislaţia Republicii Moldova prevede că cetăţenii pot vota doar cu acte de identitate valabile. Această prevedere trebuie să fie valabilă inclusiv pentru moldovenii stabiliţi în afara ţării. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost făcută...
( ) Citeşte tot articolulPartidul Democrat din Moldova a ajuns cea mai eficientă formațiune din țară. Iar acest lucru a fost posibil datorită echipei profesioniste de care dispune. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, la Ialoveni. Șeful democraților a mai spus că partidul a...
( ) Citeşte tot articolul