Astăzi 18 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 12:35
Abonamente

Istorie 15 Martie 2011, ora 18:45

Tentativă de demolare a unui monument chiar sub nasul Primăriei

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Acoperişul edificiului de str. Vlaicu Pârcălab 71 a fost distrus. Directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, Ion Ştefăniţă, spune că astfel proprietarii hotelului Leogrand, cei care au cumpărat terenul, vor să accelereze demolarea monumentului. 

"Prima tentativă de demolare a avut loc în 2008. Sub presiunea mass-media, primăria a retras toate autorizaţiile de construcţie şi demolare. Au trecut trei ani de zile, subiectul a fost îngheţat, şi iată pe furiş au demontat acoperişul. Se va întâmpla aşa cum s-a întâmplat la casa de pe str. Bucureşti 62. Fără acoperiş se accelerează procesul de ruinare a monumentului", a avertizat Ion Ştefăniţă, care a chemat poliţia ca să oprească demontarea acoperişului. Între timp însă lucrătorii s-au făcut nevăzuţi. Totodată, el a precizat că nu a primit răspuns de la Primăria Chişinău privind legalitatea acestor acţiuni. 

Potrivti directorului Agenţiei de restaurare a monumentelor, compania Leogrand, care a arendat terenul pe 99 de ani,  intenţionează să construiască un buissnes centru cu 7 nivele, plus parcare subterană de 2 nivele în ciclul zero, la fundament. 


"Leogrand trebuie să înţeleagă că monumentul trebuie pus în valoare, dar nu demolat", a conchis I. Ştefăniţă.

Construcţia de pe str. Vlaicu Pârcălab 71, aflat la câţiva paşi de Primăria Chişinăului, este un moment de arhitectură de importanţă naţională. Edificiul a fost construit la începutul secolului al XX-lea în stil eclectic. Proiectul original al clădirii a fost conceput pentru desfăşurarea operaţiunilor bancare şi de amanet. 


Amintim că pe 21 februarie, Primăria mun. Chişinău  a suspendat eliberarea autorizaţiilor de demolare şi construcţie în centrul istoric al capitalei până la sfârşitul verii. 


Placa unde era scris ca edificiul avariat este monument de arhitectură de importanţă
naţională a fost demontată

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md