Istorie

Tentativă de demolare a unui monument chiar sub nasul Primăriei

"Prima tentativă de demolare a avut loc în 2008. Sub presiunea mass-media, primăria a retras toate autorizaţiile de construcţie şi demolare. Au trecut trei ani de zile, subiectul a fost îngheţat, şi iată pe furiş au demontat acoperişul. Se va întâmpla aşa cum s-a întâmplat la casa de pe str. Bucureşti 62. Fără acoperiş se accelerează procesul de ruinare a monumentului", a avertizat Ion Ştefăniţă, care a chemat poliţia ca să oprească demontarea acoperişului. Între timp însă lucrătorii s-au făcut nevăzuţi. Totodată, el a precizat că nu a primit răspuns de la Primăria Chişinău privind legalitatea acestor acţiuni. 

Potrivti directorului Agenţiei de restaurare a monumentelor, compania Leogrand, care a arendat terenul pe 99 de ani,  intenţionează să construiască un buissnes centru cu 7 nivele, plus parcare subterană de 2 nivele în ciclul zero, la fundament. 

"Leogrand trebuie să înţeleagă că monumentul trebuie pus în valoare, dar nu demolat", a conchis I. Ştefăniţă.

Construcţia de pe str. Vlaicu Pârcălab 71, aflat la câţiva paşi de Primăria Chişinăului, este un moment de arhitectură de importanţă naţională. Edificiul a fost construit la începutul secolului al XX-lea în stil eclectic. Proiectul original al clădirii a fost conceput pentru desfăşurarea operaţiunilor bancare şi de amanet. 

Amintim că pe 21 februarie, Primăria mun. Chişinău  a suspendat eliberarea autorizaţiilor de demolare şi construcţie în centrul istoric al capitalei până la sfârşitul verii. 


Placa unde era scris ca edificiul avariat este monument de arhitectură de importanţă
naţională a fost demontată

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *