Afaceri

Termocom revine in forta cu 2 mlrd. lei datorii

Printr-o decizie a Curtii Supreme de Justitie, SA „Termocom” a trecut in gestiunea autoritatilor locale ale Chisinaului, astfel incetand si procedura de insolvabilitate a intreprinderii, care a durat opt ani. Insa aceasta capatuiala a municipalitatii se poate transforma intr-un bat cu doua capete deoarece, in orice moment, creditorii ar putea solicita blocarea conturilor primariei.

Dorin Chirtoaca a solicitat ca, in termen de doua saptamani, sa fie incheiate toate procedurile legale pentru preluarea controlului asupra SA „Termocom”. In timpul apropiat urmeaza sa fie desemnati reprezentantii in consiliul de administratie al intreprinderii si ales directorul executiv.

Insa nu toata lumea agreeaza „revenirea” „Termocom”-ului. De exemplu, consilierul Oleg Cernei considera ca aceasta nicidecum nu este o victorie a primariei. „Autoritatea publica locala nu este in stare acum sa duca pe propriii umeri o datorie atat de mare. In orice moment, creditorii pot pune sechestru pe conturile primariei. Vor fi santajati si consumatorii. Primaria a dorit sa detina controlul asupra „Termocom”-ului, dar despre ce fel de control putem vorbi cand intreprinderea vine cu datorii atat de mari?”, se intreaba Cernei. De aceeasi parere sunt si alti reprezentanti ai administratiei publice locale, care considera ca primaria nu este gata sa preia „Termocom”-ul.

Tudor Soitu, expert la IDIS „Viitorul”, sustine ca datoriile imense pe care le are astazi furnizorul de agent termic nu au aparut doar din cauza ca tariful nu a fost ajustat la cheltuielile reale de producere, ci si pentru ca timp de mai multi ani nimeni nu a verificat activitatea intreprinderii.

Victor Parlicov, director ANRE, ne-a asigurat ca, chiar daca „Termocom” a trecut in gestiunea primariei, acest lucru nu afecteaza, deocamdata, actualul tarif pentru energia termica. Parlicov considera ca o eventuala majorare ar putea avea loc in cazul in care Guvernul, „Gazprom”, „Moldova-Gaz”, cele doua CET-uri, „Termocom” si Consiliul municipal vor decide ca datoriile sa fie reesalonate si incluse in tarif. „Dar stabilirea tarifului va ramane si in continuare prerogativa ANRE-ului. Acest lucru va fi consfintit si printr-o lege speciala, Legea cu privire la termie, la care se lucreaza in prezent”, ne-a spus Victor Parlicov.
Odata cu intreprinderea, primaria va prelua si datoriile care se cifreaza la 2 mlrd. lei.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *