Actualitate

Termocom-ul, instrument de aspirat bani municipali

In urmatoarele doua luni, Primaria Chisinau nu va putea achita datoriile pe care le are fata de SA „Termocom”. Acest lucru se intampla din cauza ca au scazut cu 20% acumularile la buget, a declarat, ieri, in timpul sedintei operative de la primarie, Maria Caraus, sefa Directiei generale finante.

In campania electorala din primavara aceasta, din cauza datoriilor pe care le are primaria fata de „Termocom”, Ministerul Justitiei a blocat conturile administratiei publice locale. Acestea au fost deblocate in urma tratativelor duse atunci de catre primarul interimar, Vlad Cotet, si administratia „Termocom”, care au convenit asupra elaborarii unui grafic de reesalonare a datoriilor. In prezent, datoriile primariei municipale fata de furnizorul de agent termic constituie 96 mln. lei. „Atunci cand a fost semnat graficul de reesalonare incasarile la buget constituiau 100%. Insa, incepand cu luna februarie, incasarile au scazut considerabil, situatia fiind foarte critica”, a specificat sefa Directiei finante. Pana la 1 mai, din bugetul municipal „Termocom”-ului i-au fost achitate in total 100 mln. lei pentru consumul energiei termice, achitarea diferentei de tarif si alocatiile sociale pentru populatie.

Potrivit specialistilor, din cauza ca unii angajatori platesc salarii in plic sau trimit angajatii in concedii fortate au scazut sumele parvenite in buget din impozitul pe venit din salarii. Desi la aprobarea bugetului pentru anul 2009 planul pentru aceasta sursa de venit a fost majorat cu 271 mln. lei, mai sunt datoriile de 50 mln. lei ale agentilor economici. Din aceasta suma, 25 mln. sunt irecuperabile datorita legii privind amnistia fiscala.

Din cauza crizei in care se afla in aceasta perioada administratia publica locala, apararea nationala a fost asigurata cu surse financiare doar in proportie de 74 la suta, mentinerea ordinii publice – 76,9%, ramura invatamantului – 80%, cultura – 50%, ocrotirea sanatatii – 77% si gospodaria comunala doar cu 65 la suta.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *