Atitudini

Termopane pentru blocurile gri

Şi acum, la puţin timp distanţă, îmi voi relua şi eu lista plângerilor.

În Uniunea Europeană există o lege care te împiedică să pui termopane la clădiri istorice şi chiar dacă legea priveşte estetica clădirilor, ea ar putea fi impusă şi din motive tehnice. În primul rând, pentru cei care nu ştiu, nu orice tip de casă suportă termopanele. Dacă pereţii nu sunt făcuţi să respire, să primească aer, proprietarii vor umbla înnebuniţi prin casă cu cârpe să şteargă straturile de aburi sau cu dezumidificatoare. Ştiu multe persoane care s-au trezit cu pereţii plini de mucegai după ce şi-au investit micile economii în termopane.

La blocuri, recunosc, arată bine. Dă un aer de nou blocurilor noastre cenuşii. Însă la casele vechi e altă poveste. Cum a ajuns Chişinăul să îşi piardă cea mai mare parte a clădirilor istorice, nu e subiectul discuţiei noastre, însă e clar că şi termopanele, faianţa, gresia – au avut un rol. Mergând pe stradă, în special în zona centrală, mai putem descoperi clădiri cu coloane modeste alipite ori realizate în basorelief. Sau cu balcoane dantelate, cu mici elemente de rococo. O frumuseţe care aminteşte de modestia şi eleganţa Chişinăului care a fost.

Cum aceste mici bijuterii arhitecturale au ajuns schilodite în ultimul hal de termopane oribile nu pot înţelege. De ce nu se ia nici o atitudine? Şi o să va dau un exemplu: pe strada 31 August 1989 există o clădire cu poarta pe mijloc şi cu cele două jumătăţi – cândva! – identice. Vorbesc de clădirea în care se află sediul Consulatului Spaniol, peste drum de Uniunea Scriitorilor. Jumătate din clădire, locuită de familii, s-a păstrat în forma ei iniţială, iar jumătate s-a „renovat”. Ferestrele şi micul balcon au fost garnisite de sus până jos cu termopane.

Asta m-a făcut să cred că avem nevoie de o lege care să permită autorităţilor să intre peste proprietari şi să le dea o amendă care să-i usture şi pe cei mai înstăriţi. Să fie amendaţi o dată, de două ori, de trei ori – şi poate vom scăpa de mutilatorii clădirilor istorice! Iar termopanele să le păstrăm pentru blocurile comuniste, gri şi atât de identice!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *