Astăzi 22 Septembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 15:06
Abonamente

Social 31 Iulie 2013, ora 10:52

CRIMELE COMUNISMULUITEROARE şi MOARTE sub comandantul Vişinescu

Marime Font

Foto: arhiva IICCMER

Un bătrân urâcios, costeliv, întors puţin de spate, care nu trezeşte cu nimic atenţia celor din jur.

E un individ ca toţi ceilalţi, ajuns octogenar. Aşa arată fotografia lui Ale¬xandru Vişinescu (88 de ani), pe care mi-a arătat-o recent un jurnalist. Nu ştiu dacă are copii sau nepoţi, dacă viaţa i-a oferit satisfacţii, dacă plânge sau dacă suspină măcar, dacă regretă ceva, dacă în singurătatea lui are momente de tulburare. Trecutul lui este însă răscolitor.

Bestia din „cea mai dură închisoare“

Foştii deţinuţi politici care au trecut prin închisoarea Râmnicu Sărat îl identifică pe bătrânul calm de astăzi – fost şef al închisorii de la Râmnicu Sărat – cu o bestie. Corneliu Coposu (care a petrecut 17 ani în temniţele comuniste, dintre care 8 ani la Râmnicu Sărat) asocia acest bastion cu izolarea şi cruzimea extremă: „Eu, care am cunoscut toate puşcăriile regimului comunist, pot să spun cu mâna pe inimă că închisoarea de la Râmnicu Sărat a fost cea mai dură“. Începând cu 1955, aceasta a devenit temniţa elitei politice (după ce închisoarea de la Sighet a devenit una de drept comun), supravieţuitorii „lotului Maniu“ şi alţi lideri ai PNŢ şi PNL au fost depuşi aici. Prin penitenciarul buzoian au trecut, în mandatul lui Vişinescu, 138 de oameni, printre care foşti miniştri, profesori universitari, diplomaţi, avocaţi, ziarişti sau preoţi. Redau aici o listă cu doar câteva nume: Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Ion Puiu, Radu Niculescu-Buzeşti, Mihail Romniceanu, Ioan Bărbuş, Victor Rădulescu Pogoneanu, episcopul Alexandru Todea, Ilie Lazăr, Camil Demetrescu.

Înainte de a ajunge la Râmnicu Sărat, Ale¬xandru Vişinescu a trecut, se pare, la începutul anilor `50, pe la penitenciarul de femei Mislea şi pe la închisoarea de tranzit Jilava. Mărturiile supravieţuitorilor de aici sunt cutremurătoare, aşa cum sunt aproape toate depoziţiile care îl caracterizează. A ajuns la penitenciarul Râmnicu Sărat în decembrie 1954, fiind numit comandant un an şi jumătate mai târziu. În cei şapte ani cât a condus închisoarea (1956-1963), Vişinescu a făcut tot ce i-a stat în putinţă să impună un regim de exterminare, care a condus la îmbolnăvirea a numeroşi deţinuţi şi, în cele din urmă la moartea unora dintre cei închişi la Râmnicu Sărat. Dacă citeşti mărturiile supravieţuitorilor şi documentele de arhivă despre regimul aplicat aici, îţi spui că e ultima haltă a umanităţii.


Legendă foto: Ion Mihalache


Printre deţinuţii care i-au trecut prin mână s-a aflat şi fostul vicepreşedinte ţărănist Ion Mihalache. Despre omul politic amintesc doar că a luptat în Primul Război Mondial, a fost ministru în două rânduri (al Agriculturii şi de Externe) şi s-a opus trecerii Nistrului în plină dictatură antonesciană. Grav bolnav, liderului ţărănist Ion Mihalache i s-a refuzat un tratament normal la Râmnicu Sărat. A vieţuit în ultimii ani în condiţii de detenţie mizerabile şi inumane, a fost bătut fără milă (avea 81 de ani când era torturat!), a fost lăsat să zacă fără asistenţă medicală, hrănit insuficient.

„Fraţilor, sunt Ion Mihalache. Mă omoară!“

În ciuda vârstei înaintate – Mihalache a ajuns la Râmnicu Sărat la vârsta de 73 de ani –, el a fost bătut constant şi umilit, fiind unul dintre cei mai vocali protestatari din „închisoarea tăcerii“. Extrag un fragment din consistentul denunţ al IICCMER împotriva lui Vişinescu: „Ion Mihalache – transferat la Râmnicu Sărat în 16 septembrie 1957, a decedat în urma unei insuficienţe circulatorii cerebrale, cauzată de edem cerebral şi ramolisment cerebral. Ion Mihalache suferea de artero-scleroză generalizată, ale cărei semne apar pentru prima dată la începutul anului 1957, când i s-a impus tratament medical permanent. Fenomenele cerebrale se accentuează în 1962, ducând la incontinenţă de urină, fecale, dizartrie, dischinezie. Starea sa se agravează progresiv, urmând o hemipareză pe partea stângă.

Procesele verbale consemnează faptul că i se aplică un tratament cu: strofantină, heparină, glucoză, B1 fortissim, corfilin şi i se recomandă repaus permanent la pat. În acelaşi timp însă, în ciuda recomandărilor medicului, supraveghetorii îl obligă mai departe să respecte regulamentul de cameră şi îi aplică pedeapsa zilelor de izolare dacă este găsit în timpul zilei folosind patul. Astfel, în perioada 1957-1963, deţinutul este pedepsit cu un total de 216 zile în izolare. De menţionat că numărul de zile de pedeapsă se dublează şi chiar se triplează în primii doi ani de la transfer la Râmnicu Sărat, de la două la şapte. Pedeapsa cu izolarea se aplică chiar şi în condiţiile în care recomandarea medicului este de regim la pat şi regim pentru perioade lungi, de până la trei luni. Unul dintre referatele depuse de supraveghetori consemnează că Mihalache se plângea de lipsa medicamentelor: «dacă a fost întrebat pentru ce striga, a spus că el nu mai poate fără asistenţă medicală, fără regim alimentar şi fără pat permanent, acestea spunea el că i s-au luat pentru al [sic!] omorî mai repede...». Pentru aceste plângeri a primit cinci zile de izolare (Referat din 29.11.1959)“.

A murit pe 6 februarie 1963, la Râmnicu Sărat, la exact 10 ani de la decesul lui Iuliu Maniu, celălalt lider marcant al PNŢ, la Sighet. La o lună de la acest eveniment, penitenciarul a fost dezafectat, iar ceilalţi deţinuţi au fost mutaţi în alte locuri de detenţie sau în domiciliu obligatoriu.

Tratamentul inuman

Aşa cum arată mărturiile şi documentele adunate de experţii IICCMER, la Râmnicu Sărat deţinuţii erau supuşi, din ordinul comandantului Alexandru Vişinescu, unui tratament caracterizat printr-o izolare extremă faţă de colegii de detenţie, cazare mizerabilă, frig insuportabil, sancţiuni fizice crunte pentru abateri minore, hrană deficitară şi, nu în ultimul rând, prin interzicerea oricărei activităţi. Aşadar, până la îmbolnăvirea gravă a deţinuţilor şi moartea unora dintre ei nu a mai fost decât un pas. Tratamentul aplicat aici a fost fatal pentru Ion Mihalache, Gheorghe Dobre, Gheorghe Plăcinţeanu, Victor Rădulescu Pogoneanu, Mihail Romniceanu sau Jenică Ar¬năutu. În numeroase cazuri probate documentar se remarcă nerespectarea condiţiilor de îngrijire medicală şi întârzierea procedurilor de spitalizare, fapte care au grăbit decesul. Astăzi, cei doi foşti deţinuţi politici supravieţuitori, intervievaţi de cercetătorii IICCMER, îşi amintesc de brutalitatea măsurilor aplicate de către Vişinescu. Unul dintre ei a relatat despre moartea lui Jenică Arnăutu, decedat la Râmnicu Sărat în 1959, la doar 36 de ani. Decesul a survenit ca urmare a tratamentului violent şi a refuzului de a-i acorda asistenţă medicală.


Legendă foto: Ion Diaconescu

Un alt lider ţărănist, Ion Diaconescu, care a revizitat închisoarea după 1990, a povestit că în cei cinci ani petrecuţi la Râmnicu Sărat a fost bătut şi i s-au aplicat zece pedepse de izolare (între 10 şi 15 zile) pentru abateri minore. La rândul său, Corneliu Coposu relata că toţi deţinuţii închişi aici, indiferent de vârstă sau de starea sănătăţii, erau bătuţi metodic, cu o voinţă criminală. Despre moartea lui Victor Rădulescu Pogoneanu, avocat şi diplomat ţărănist, închis la Râmnicu Sărat între 1955 şi 1962, acelaşi Ion Diaconescu a declarat că „a murit tragic. Avea un fel de paralizie. Îl ţineau la etaj ca să nu-l poată scoate la aer niciodată. Odată l-au scos cu forţa. L-au luat de picioare doi gardieni şi l-au dus târâş pe scări, cu capul pocnind din scară în scară. De aici i s-a tras moartea“.

Am ales un alt caz, cel al lui Ioan Puiu, ultimul preşedinte al Tineretului PNŢ, închis la penitenciarul Râmnicu Sărat între 1957 şi 1963. O statistică neagră demonstrează că între mai 1959 şi ianuarie 1963, Ioan Puiu a fost pedepsit disciplinar cu 16 pedepse care au însumat 83 de zile de carceră. Fiind torturat fizic şi psihic, Puiu a încercat să se sinucidă la 29 decembrie 1960. Pentru această tentativă, Vişinescu i-a impus o altă săptămână de carceră. În numeroasele memorii adresate lui Vişinescu, Puiu a enumerat afecţiunile grave de care suferea şi condiţiile inumane în care era ţinut.

În documentele înaintate Parchetului, amănuntele uluitoare probează regimul de exterminare impus de Vişinescu la Râmnicu Sărat, regim care a condus inevitabil la decesul unor deţinuţi. Foşti angajaţi ai penitenciarului, subordonaţii lui Vişinescu, îl descriu, de asemenea, ca pe o „brută“, care a introdus un regim de teroare nu doar în rândul deţinuţilor, dar şi al personalului stabilimentului carceral.
O cronică tristă din cariera unui călău. Pentru că a comis acte de barbarie, pentru că nu poate fugi de responsabilitate şi pentru că una dintre obligaţiile fundamentale ale unui stat democratic european este de a-şi ocroti cetăţenii sub autoritatea legii, trecutul lui Vişinescu a fost astăzi răscolit. [Informaţiile au fost preluate din denunţul redactat de IICCMER şi transmis Parchetului General]

Primul acuzat din Dosarul Torţionarilor

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat marţi, 30 iulie, o conferinţă de presă extraordinară în cadrul căreia a făcut public numele primei dintre cele 35 de persoane investigate în prezent pentru comiterea de crime politice în timpul regimului comunist.


Legendă foto: Ioan Puiu

Este vorba despre Alexandru Vişinescu, comandant al închisorii Râmnicu Sărat, în perioada 1956-1963, pe numele căruia IICCMER depune o sesizare penală. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), autoritatea guvernamentală învestită prin lege cu identificarea foştilor torţionari comunişti, a cerut marţi, 30 iulie, Parchetului General începerea urmăririi penale pe numele locotenent-colonelului (r) Alexandru Vişinescu pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav. În urma investigaţiilor, IICCMER a identificat o serie de probe care indică faptul că în perioada în care Alexandru Vişinescu a îndeplinit funcţia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat (1956–1963), deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de dur. Regimul de detenţie a dus, în final, la decesul unor deţinuţi politici aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate în închisoare. De asemenea, IICCMER a transmis Parchetului probele referitoare la activitatea lui Vişinescu, care constau în câteva sute de documente de arhivă şi mărturii şi care constituie probatoriul anexat denunţului.

În luna aprilie 2013, IICCMER a anunţat declanşarea procedurii de investigaţii pentru 35 de foşti angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor, suspectaţi de comiterea unor crime politice în urma exercitării funcţiilor în perioada 1950-1964. Având în prezent vârste cuprinse între 81 şi 99 de ani, aceste persoane sunt bănuite de comiterea infracţiunilor de omor deosebit de grav sau genocid. Totodată, IICCMER a intrat în posesia datelor de identificare, a numelor şi adreselor exacte ale persoanelor în cauză. Noi persoane care au deţinut funcţii de conducere în aparatul represiv urmează să fie trimise în instanţă în perioada următoare.

Potrivit cadrului legal de funcţionare, IICCMER este abilitat să efectueze investigaţii ştiinţifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist şi să sesizeze organele în drept. (din comunicatul de presa al IICCMER)

observatorcultural.ro

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Septembrie 2019, ora: 15:06

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

R. Moldova refuză să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Naftogaz Ucraina, Alena Osmolovskaia, citată de politnavigator.net.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Septembrie 2019, ora: 08:32

 aHoroscopul zilei de 22 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:04

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Iluziile optice exploatează schimbarea dintre ceea ce ochii noştri văd şi ceea ce creierul percepe. Iar cea mai nouă iluzie optică care circulă pe internet și care se joacă nemilos cu mintea ta înfățișează două cranii. Vezi cum o explică specialiștii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:52

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Precursorul Partidului Popular Românesc, PLR, închiria sediul de la Serafim Urechean. E o clădire frumoasa, impozanta, puțin mai la vale de Filarmonica, pe strada Mihai Eminescu, scrie liderul PPR Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:22

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

 Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat vineri că şapte companii româneşti de specialitate au depus oferte în cadrul licitaţiilor publice, organizate de companie, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de staţii de cale ferată, incluse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:16

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 Modul Chinei de a riposta la protestele anti-chinezești din Hong Kong duce Occidentul, după cum vom vedea, în pragul a două întrebări fundamentale pentru economia lumii. Pentru că discutăm despre modul cum SUA și alte state vor trata de acum înainte, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:52

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu Din editia print

Maia Sandu susține că deputatul Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile din 20 octombrie în Chișinău, face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din capitală. Astfel a comentat premierul decizia parlamentarului de a părăsi fracțiunea PPDA din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:47

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

 Dacă socialiștii și-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiștilor nu-și dorește acest lucru. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, lider...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:37

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi recomandă Maiei Sandu să nu aibă încredere în Igor Dodon. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:30

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

Nastase are privirea aplecata, iar internautii n-au ezitat sa faca gluma la acest subiect. “Andrei, nu strange mana prea tare si ridica ochii in sus!”, “Domnu vice-ministru se holbeaza la t**ele doamnei Trump?”, “Ce face Andrei Nastase, cauta cu ochii daca are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:17

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Șeful departamentului de dezvoltare al gigantului german Daimler a anunțat o decizie majoră: concernul auto abandonează investițiile în motoarele pe benzină și motorină și se concentrează pe dezvoltarea automobilelor electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:16

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Septembrie 2019, ora: 09:15

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 08:19

Asigurată de a deveni primul șef al Parchetului european, magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 07:56

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)