Astăzi 5 Aprilie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 4 Aprilie 2020
Abonamente

Interviu 13 Martie 2009, ora 15:20

Terry Davis: Accept acest ordin ca pe o onoare din partea intregii tari, nu doar a guvernarii

Marime Font

Saptamana trecuta, Terry Davis, Secretarul General al Consiliului Europei (CoE), s-a aflat la Chisinau intr-o vizita de doua zile, a treia pe parcursul mandatului sau in fruntea forului european.El a discutat cu presedintele Vladimir Voronin, premierul Zinaida Greceanai si s-a intalnit cu prima promotie de absolventi ai Institutului National de Justitie, pe care l-a inaugurat acum un an si jumatate, la 9 noiembrie 2007. In cadrul vizitei, presedintele Voronin i-a conferit Secretarului General al CoE „Ordinul de Onoare”, „in semn de profunda gratitudine pentru contributia deosebita la integrarea RM in structurile europene si la promovarea unei imagini favorabile a ei pe arena internationala”.

Terry Davis spune ca a primit acest ordin ca semn de recunoastere a meritelor sale de catre presedintele intregului stat, nu doar al Partidului Comunistilor. Totodata, crede ca in RM justitia mai are o cale lunga de parcurs pentru a deveni cu adevarat independenta si atentioneaza asupra faptului ca un scrutin democratic va fi un test important pentru ridicarea monitorizarii tarii de catre CoE. Vedeti interviul de mai jos.

Loading...


- Dle Terry Davis, actuala vizita a dvs. la Chisinau este a treia de cand sunteti Secretar General al CoE. Ce v-ati propus sa faceti de aceasta data?


- Am venit la Chisinau pentru a ma intalni cu primii absolventi ai Institutului National de Justitie. Sunt un sustinator entuziast al acestui institut si prima data cand am venit in RM in calitatea mea de Secretar General al CoE, in 2005, i-am amintit presedintelui Voronin ca RM a promis sa deschida o scoala pentru magistrati inca la aderarea sa la Consiliu, si l-am indemnat ca RM sa-si respecte acest angajament. M-am bucurat ca doi ani mai tarziu am fost invitat la Chisinau sa inaugurez respectivul institut, unde sunt instruite cadre pentru sistemul judiciar - procurori si judecatori. Acum doi ani - cand am participat la deschiderea Institutului National de Justitie - am promis ca voi reveni pentru a saluta prima promotie de absolventi si am decis sa vin anume acum pentru ca, daca am fi amanat vizita, aceasta ar fi avut loc prea aproape de data alegerilor.

- De ce este atat de important Institutul National de Justitie pentru CoE?

- Nu doar CoE considera ca Institutul este foarte important, ci si alte organisme internationale. Dar si pentru autoritatile moldovene acest Institut este esential pentru a imbunatati calitatea actului de justitie din RM. Pentru ca niste judecatori competenti si independenti sunt fundamentul democratiei. Toata lumea este de acord cu faptul ca sistemul judecatoresc din RM trebuie consolidat si imbunatatit, iar Institutul National de Justitie pregateste procurori si judecatori care urmeaza sa-si aduca contributia la imbunatatirea calitatii actului de justitie. Exista si alte tari in Europa care au dificultati cu sistemul judecatoresc. Este important ca RM deja intreprinde actiuni in aceasta directie. Crearea Institutului National de Justitie este un pas in directia imbunatatirii calitatii sistemului judecatoresc si astfel RM serveste drept exemplu pentru alte tari din Europa. Adesea, vizitand alte tari, le aduc exemplul Moldovei si le incurajez sa-l urmeze. In acest sens, RM nu doar isi imbunatateste propriul sistem judiciar, dar isi aduce contributia la imbunatatirea sistemului judiciar din intreaga Europa. Si nu doar autoritatile moldovene si guvernul sunt cele care cred ca imbunatatirea sistemului judecatoresc este esentiala, dar si partidele de opozitie impartasesc acest punct de vedere. Deci, se poate spune sa Institutul National de Justitie este un proiect national.

- Imbunatatirea sistemului judecatoresc este o promisiune mai veche a RM, dar in continuare Chisinaul are restante la acest capitol in relatiile cu UE si CoE. Cum poate fi depasita aceasta situatie?

- E adevarat ca mai raman multe lucruri de facut, insa crearea acestui Institut este un pas important pentru imbunatatirea sistemului judiciar. In cateva saptamani, aproximativ 70 de absolventi vor sustine examenele la acest institut - vor fi niste cadre foarte calificate, pentru ca in procesul de instruire ei au invatat despre drepturile omului si li s-a predat si un curs despre Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Desigur ca aceste cadre tinere trebuie sa fie si numite in functii, dar am primit asigurari de la factorii de decizie moldoveni ca posturi vacante pentru acesti proaspeti absolventi exista si le vor fi repartizate dupa absolvire. Pe langa aceasta instruire initiala, Institutul National de Justitie mai ofera si instruire continua judecatorilor si procurorilor care deja sunt in functii.

O alta ratiune pentru care CoE sustine acest proiect este si faptul ca foarte multe plangeri vin din RM la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Daca judecatorii si procurorii din RM vor intelege mai bine Conventia, speram ca pe viitor vom avea mai putine plangeri venite la CEDO de la cetatenii moldoveni. Este mult mai bine ca oamenilor sa li se faca dreptate aici, acasa, astfel incat ei sa nu fie nevoiti sa mearga la Strasbourg in cautarea dreptatii. Dar as vrea sa mai subliniez un lucru esential - desi instruirea judecatorilor si procurorilor este un lucru foarte important, in RM mai exista inca o foarte mare problema - cea a punerii in aplicare a sentintelor judecatoresti pronuntate. Chiar indeplinirea unor sentinte ale CEDO pare a fi problematica in RM. Pentru o persoana implicata intr-un proces judecatoresc este important nu doar sa aiba parte de un proces si un verdict echitabil, dar si ca sentinta sa fie si indeplinita. Asadar, primul pas este pronuntarea unor sentinte corecte - si noi incercam sa contribuim la acest proces. Al doilea pas este ca aceste sentinte corecte sa fie implementate. Astfel incat eu, in calitatea mea de Secretar General al CoE, si Consiliu Europei in general, vom monitoriza in continuare modul in care RM se descurca la acest al doilea capitol.
 

- Vizita dvs. la Chisinau in plina campanie electorala poate fi interpretata si ca un indemn si o incurajare pentru autoritatile moldovene de a organiza alegeri cu adevarat libere si corecte?

- Da, indiscutabil. CoE, si eu ca Secretar General al acestei organizatii, ne dorim foarte mult ca aceste alegeri care se apropie sa fie corecte. Adunarea Parlamentara a CoE, care este, daca doriti, Parlamentul parlamentelor statelor membre, va monitoriza cu atentie aceste alegeri si va elabora si un raport. In Codul Electoral al RM exista unele aspecte ce prezinta ingrijorari, dar Codul nu poate fi modificat in campania electorala. Cu toate acestea, e mult mai important sa avem alegeri libere, decat sa avem doar un bun Cod Electoral. Democratia inseamna modul in care stii sa-l tratezi pe cineva care are un punct de vedere diferit de al tau. Democratia este reflectata de modul in care partidul de guvernamant trateaza Opozitia, dar si modul in care opozitia trateaza partidul de guvernare. Cel mai bun test pentru o democratie este modul in care se comporta politicienii unii fata de ceilalti.

- Cat de important este caracterul democratic al viitoarelor alegeri pentru ridicarea monitorizarii RM de catre Consiliul Europei, monitorizare ce dureaza deja 14 ani - cel mai lung interval de monitorizare a unui stat membru al CoE?

- In mod cert, niste alegeri libere si corecte vor apropia momentul ridicarii monitorizarii RM. Luand cazul extrem, daca observatorii vor spune ca alegerile in mod clar nu au fost libere si corecte, putem fi siguri ca monitorizarea nu va fi ridicata. In practica, ne putem astepta la unele obiectii critice care vor fi formulate pe marginea acestor alegeri, dar intrebarea este cat de importante vor fi aceste critici si cat de grave vor fi problemele la care acestea se vor referi.
 

- Cum ati primit „Ordinul de Onoare” care v-a fost conferit de presedintele Vladimir Voronin?
 

- Sunt recunoscator si onorat. Atunci cand a decis sa-mi confere acest ordin, presedintele Voronin a actionat ca presedinte al tuturor moldovenilor, si nu ca presedinte al unui singur partid. Si voi accepta acest ordin ca pe o onoare din partea intregii tari, nu doar din partea guvernarii. Pentru ca efortul meu a fost indreptat mereu spre a ajuta autoritatile moldovene sa imbunatateasca democratia, drepturile omului si suprematia legii spre beneficiul poporului Republicii Moldova. Iar ca secretar general al Consiliului Europei am lucrat cu oricine a fost ales ca autoritate in tarile membre ale organizatiei.
- Va multumim pentru interviu si pentru sustinere.

Lina Grau, pentru TIMPUL
 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 20:10

ALERTĂ /// FOCAR de infecție cu COVID-19 la Fălești. Medicii le dau medicamente să scadă febra și îi lasă acasă pentru că NU SUNT PATURI la spitalul din Bălți

ALERTĂ /// FOCAR de infecție cu COVID-19 la Fălești. Medicii le dau medicamente să scadă febra și îi lasă acasă pentru că NU SUNT PATURI la spitalul din Bălți

Mai mulți locuitori din raionul Fălești ar fi suspecți de infectare cu virusului COVID-19, după ce s-a confirmat îmbolnăvirea unor angajați ai fabricii unde sunt confecționate jucării ”Kinder”, potrivit deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Doina Gherman.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 17:41

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina”

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina” Foto: Alexandru Jolnaci

Aproape la fiecare ieșire publică, Igor Dodon le arată din deget conaționalilor noștri din diasporă precum că ar fi mai toți purtători de COVID-19. Și repetă de fiecare dată că ar trebui să stea acolo unde sunt ca să nu-i infecteze pe cei din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 17:16

RECORD DE INFECȚII. +161 de cazuri noi de COVID-19. 3 persoane au decedat (12 în total). 752 de persoane au fost infectate / VIDEO

RECORD DE INFECȚII. +161 de cazuri noi de COVID-19. 3 persoane au decedat (12 în total). 752 de persoane au fost infectate / VIDEO

 Au fost confirmate alte 161 de cazuri de infecție cu coronavirus pe teritorul Republicii Moldova. Astfel, până la această oră bilanțul persoanelor diagnosticate cu Covid-19 ajunge la 752.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:50

Se poate mai jos de atât!? La Bălți pacienții cu suspiciune de COVID-19 își fac nevoile în CĂLDĂRI

Se poate mai jos de atât!? La Bălți pacienții cu suspiciune de COVID-19 își fac nevoile în CĂLDĂRI

„În timp ce autoritățile ne asigură că totul este pregătit la Bălți, într-o postare video pe Facebook plasată de primarul de la Bălți, Renato Usatîi, o pacientă se plângea că în loc de WC, administrația i-a dat o căldare”, informează Gazeta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:20

Accidentul TERIBIL la Cojușna. Martorii spun că a ZBURAT cu Mercedesul prin copaci (VIDEO)

Accidentul TERIBIL la Cojușna. Martorii spun că a ZBURAT cu Mercedesul prin copaci (VIDEO)

Am intrat în posesia unor imagini video care arată urmările accidentului de aseară care s-a produs în apropiere de localitatea Cojuşna, cu implicarea unui Mercedes-AMG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:05

ULTIMA ORĂ // Guvernarea Dodon&Chicu a decis SĂ TAIE din salariile învățătorilor în plină pandemie

ULTIMA ORĂ // Guvernarea Dodon&Chicu a decis SĂ TAIE din salariile învățătorilor în plină pandemie

„Ministerul Educație a informat managerii instituțiilor de învățământ ca la salariile pentru luna martie să fie tăiate toate sporurile, adică acele procente pentru calitate”, scrie un învățător din UTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:39

Imagini ȘOCANTE în Ecuador. Cadavrele victimelor de coronavirus sunt ABANDONATE pe străzi

Imagini ȘOCANTE în Ecuador. Cadavrele victimelor de coronavirus sunt ABANDONATE pe străzi

Imagini cutremurătoare într-un oraș din Ecuador. Spitalele, morgile și serviciile funerare nu mai fac față numărului mare de victime în urma pandemiei de coronavirus, iar oamenii sunt nevoiți să abandoneze pe străzi cadavrele celor uciși de COVID-19, scrie CBS News.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:26

6 produse NATURALE cu proprietăți antibacteriene cu care îți poți dezinfecta casa

6 produse NATURALE cu proprietăți antibacteriene cu care îți poți dezinfecta casa

Renunță la produsele chimice de curățat în favoarea unor alternative naturale. În plus, sigur le ai în bucătăria ta deja, astfel că este o metodă mai puțin costisitoare. Dezinfectarea locuinței cu produse de curățare naturale poate părea o sarcină copleșitoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:11

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Lecțiile din Taiwan, Canada, Coreea de Sud, Georgia și Islanda arată că coronavirusul poate fi oprit constată Foreign Policy, într-un articol care pune în lumină secretul reușitei acestor țări.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:51

MOSCOVA / O scară dintr-un bloc de locuit s-a PRĂBUȘIT din cauza unei EXPLOZII (FOTO)

MOSCOVA / O scară dintr-un bloc de locuit s-a PRĂBUȘIT din cauza unei EXPLOZII (FOTO)

Potrivit Interfax, toată scara unui bloc cu cinci etaje s-a prăbușit din cauza exploziei coloanei de gaz.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:45

Diacov vrea „amânarea” alegerilor Prezidențiale și alegerea unui președinte de către deputați

Diacov vrea „amânarea” alegerilor Prezidențiale și alegerea unui președinte de către deputați

„Tot mai des, in ultimele zile, oameni importanti se dau cu parerea referitor la alegerile prezidentiale”, afirmă democratul pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:30

Chicu: Moldovenii ar putea fi testați OBLIGATORIU la intrarea în țară, dar costurile nu vor fi suportate de STAT

Chicu: Moldovenii ar putea fi testați OBLIGATORIU la intrarea în țară, dar costurile nu vor fi suportate de STAT

Cetățenii Republicii Moldova care se vor întoarce în următoarele zile acasă ar putea fi obligați să efectueze testul pentru depistarea infecției la noul coronavirus. Potrivit premierul Ion Chicu, această măsură este analizată și urmează a fi luată o decizie în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:24

Silviu Predoiu Important este să nu uităm până la toamnă ce vedem în aceste zile

Important este să nu uităm până la toamnă ce vedem în aceste zile

Actuala criză, dincolo de spaimele pe care justificat le trezește în fiecare dintre noi, ne-a adus și un copleșitor sentiment de revoltă, revoltă resimțită atunci când ne-am conștientizat fragilitatea. Împreună, sentimentele de revoltă și teamă, conștientizate sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:20

Ecaterina Litvinschi, primul medic care a murit de COVID-19 în RM, va fi deshumată și înmormântată alături de soțul ei

Ecaterina Litvinschi, primul medic care a murit de COVID-19 în RM, va fi deshumată și înmormântată alături de soțul ei

Ecaterina Litvinschi, primul medic răpus de virusul COVID-19 în RM, acum o săptămână, va fi deshumată și înmormântată în locul rezervat anterior de regretată, alături de soțul ei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:07

VIDEO / Carantină tratată în bătaie de joc în ITALIA. Imagini incredibile în Napoli, unde MII de oameni au ieșit la plimbare

VIDEO / Carantină tratată în bătaie de joc în ITALIA. Imagini incredibile în Napoli, unde MII de oameni au ieșit la plimbare

Pentru mii de italieni, carantina nu există. 15.000 de amenzi au fost la Napoli, Genova şi Roma, după ce mii de italieni au ieșit pe străzile din Napoli, deşi e interzis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 11:15

Șoc de Paști în Creștinătate: Papa renunță la titlul de „Vicar al lui Hristos” – Un pas spre Unirea cu Ortodocșii?

Șoc de Paști în Creștinătate: Papa renunță la titlul de „Vicar al lui Hristos” – Un pas spre Unirea cu Ortodocșii?

Papa Francisc a renunțat la titlul foarte important de „Vicar al lui Hristos” în Anuarul Pontifical pe 2020, pomenindu-l doar într-o notă de subsol, în care este calificat drept „titlu istoric”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:28

Trei nume şi o singură capitală a sudului: Şcheia - Frumoasa - Cahul

Trei nume şi o singură capitală a sudului: Şcheia - Frumoasa - Cahul

Când am pornit spre Sudul Basarabiei primăvara nu-şi luase viză. Pe semne că uitase de calendar sau se cam supărase pe noi. Şi nu-i păsa primăverii că păsările, mai ales cocostârcii, „stau de vorbă” pe maluri de ape, iar pe ici-acolo tremură câte-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:15

UlTIMA ORĂ. Primul județ din România în care cetățenii sunt OBLIGAȚI să iasă din case doar cu gura și nasul acoperite

UlTIMA ORĂ. Primul județ din România în care cetățenii sunt OBLIGAȚI să iasă din case doar cu gura și nasul acoperite

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis, vineri seara, că se impune purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în spaţiile publice de către toţii cetăţenii din judeţ, se arată într-o informare transmisă de Prefectura Galaţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:04

ÎNCOTRO? /// Igor Dodon: Alegerile prezidențiale ar putea fi AMÂNATE

ÎNCOTRO? /// Igor Dodon: Alegerile prezidențiale ar putea fi AMÂNATE

Președintele Igor Dodon afirmă că alegerile prezidențiale din toamnă ar putea să nu aibă loc, în contextul în care se așteaptă al doilea val de îmbolnăvire cu Covid-19, informează portalul controlat de președinte, unimedia.info

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:03

DODON minte de îngheață apele! Contractul pentru reparația memorialului Eternitate a fost semnat ÎN ACEEAȘI zi în care a fost introdus CODUL ROȘU DE CORONAVIRUS

DODON minte de îngheață apele! Contractul pentru reparația memorialului Eternitate a fost semnat ÎN ACEEAȘI zi în care a fost introdus CODUL ROȘU DE CORONAVIRUS

Președintele Igor Dodon a mințit cu nerușinare că lucrările de reparație a Complexului Memorial „Eternitate” au început cu mult timp înainte de criza provocată de coronavirus. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 09:49

ULTIMA ORĂ / Coronavirusul mai face o vicitimă în Moldova. Bilanțul deceselor ajunge la 9

ULTIMA ORĂ / Coronavirusul mai face o vicitimă în Moldova. Bilanțul deceselor ajunge la 9

 Un bărbat de 79 de ani a murit din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. Victima era internată la Spitalul Republican din Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)