Actualitate

Testamentul

Fragment din discursul rostit de poetul Grigore Vieru pe 30 august 2007, la incununarea sa cu titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Stiinte a Moldovei

Iubiti frati,
O tulburatoare parabola biblica, pe care o desprindem din comoara intelepciunii regelui Solomon, suna astfel: atunci au venit doua femei desfranate la rege si au stat inaintea lui. Si a zis una dintre femei: Rogu-ma, domnul meu, noi traim intr-o casa; si eu am nascut la ea, in casa aceea. A treia zi dupa ce am nascut eu, a nascut si aceasta femeie si eram impreuna si nu era nimeni strain cu noi in casa, afara de amandoua.

Insa noaptea a murit fiul acestei femei, caci a adormit peste el. Si s-a sculat ea pe la miezul noptii si mi-a luat pe fiul meu de langa mine, cand eu, roaba ta, dormeam, si l-a pus pe-al ei la pieptul meu. Dimineata cand m-am sculat ca sa-mi alaptez fiul, iata, el era mort; iar cand m-am uitat la el mai bine dimineata, acesta nu era fiul meu, pe care-l nascusem. Iar cealalta femeie a zis: Ba nu, fiul meu e viu, iar fiul tau e mort! Iar aceasta ii zicea: Ba nu, fiul tau este mort si al meu este viu! Apoi a zis Solomon: dati-mi o sabie, si i s-a adus regelui o sabie. Si a zis regele: Taiati copilul cel viu in doua si dati o jumatate din el uneia si o jumatate din el celeilalte! Si a raspuns femeia al carui fiu era viu regelui caci i se rupea inima de mila pentru fiul ei: Rogu-ma, domnul meu, dati-i ei acest prunc viu si nu-l omorati! Iar cealalta a zis: Ca sa nu fie nici al meu, nici al ei, taiati-l! Si regele a zis: Dati-i acesteia copilul cel viu, caci aceasta este mama lui!

Conotatia acestei geniale metafore biblice pare sa izvorasca din tragismul Limbii Romane de pe teritoriul Republicii Moldova. Ca si in Sfanta Scriptura, la noi, in Basarabia, copilul viu, care este Limba Romana, fusese furat tot pe intuneric. Si tot el, care este aceeasi Limba Romana, murise nu pentru ca Basarabia adormise peste el, ci pentru ca peste fiinta lui se lasase giganticul trup tarist. Singura neasemanare intre pilda biblica si dramaticele noastre realitati lingvistice este aceea ca si Romania, si Basarabia n-au nascut in desfranare cei doi copii, care, de fapt, era si este unul singur si se numeste Limba Romana. Tot ce este frumos poarta ponos!, zicea Anton Pann. Cu alte cuvinte, tot ce este frumos poarta in sine samanta suferintei si a jertfei. Exemplul cel mai potrivit in aceasta privinta il reprezinta Brancoveanu, Eminescu, Iorga. Din pacate, in strivitorul intuneric tarist ce acoperise Basarabia lipsea un Solomon al nostru. ?arul nu putea fi Solomon. De altfel, el insusi taiase in doua miraculoasa fiinta, care, din vrerea si mila Lui Dumnezeu, se numeste Limba Romana. Tot tarul a dat istoricei noastre limbi un alt nume: limba moldoveneasca. Cred ca nu este cazul sa explicam de ce s-a recurs la acest criminal procedeu. Motivul este arhicunoscut. Noul nume al Limbii Romane in Basarabia de sub ocupatia tarista, apoi de sub cea sovietica, jigneste un popor ce a trudit la zidirea Limbii noastre istorice, dar si memoria celor care, prin har si jertfa, au remodelat-o, dandu-i o desavarsire deplina, asezand-o in randul celor mai civilizate limbi ale lumii.

Noi atacuri golanesti in presa oficiala

Dupa ce cu aproape patru ani in urma am fost „descoperit” in ziarul lui Iurie Rosca drept „spion roman” de catre vagabondul politic debutant B. Asarov (numele sau adevarat fiind Hristov) – coleg de insinuari politice cu alt vagabond, M. Contiu, al carui nume real nu-l cunoastem, iata ca subsemnatul apare din nou in aceeasi postura de „spion roman” in Moldova Suverana – cotidian al sefului de stat, Vladimir Voronin. Noua lista a „spionilor” este modificata. Mai exact, este ajustata de catre oficialitati alegerilor parlamentare care se apropie. Toti cei inclusi in lista sunt incomozi Puterii. Amintesc cititorilor ca in acelasi ziar prezidential am fost nu demult inclus intr-o alta lista, intitulata „Teroristii moldovenilor ”.

Atentionez pe seful statului, Vladimir Voronin, la fel Serviciul de Informatii si Securitate ca, daca nu vor fi prezentate public probe de spionaj si terorism si daca Curtea Suprema de Justitie nu va revedea cele doua decizii la cererea mea de dare in judecata a celor doua publicatii oficiale, Flux si Moldova Suverana, voi fi nevoit sa iau o decizie a mea intru apararea dreptatii si onoarei mele de om.

Grigore Vieru

P.S. Sa-mi ingaduie Flux-ul si Moldova Suverana sa le pun doua intrebari:

Cum poti fi spion al Limbii stramosilor tai, al Istoriei Neamului tau, al propriilor suferinte?!

Oare sa existe in aceasta, sclipuita din dai, Boje, republica niste secrete care ar putea sa-i intereseze pe spioni?

G. V.

„Literatura si Arta”, joi, 15 ianuarie 2009

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *