Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:11
Abonamente

Moldova 14 Martie 2012, ora 16:00    Din editia print

Stepaniuc, Beșleagă, Dubrovschi, Țâcu, Nantoi și Nazaria despre "TESTUL STATALITĂȚII"

Marime Font

Preşedintele socialiştilor, Igor Dodon, a prezentat o nouă condiţie candidatului la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Nicolae Timofti, declarând că acesta va trebui să mai susţină un test: cel al statalităţii. 

Care ar putea fi eventualele întrebări pe care Dodon le va include în test şi în general cât de legitim este un astfel de test? E vorba de produsul original al gândirii socialiştilor din R. Moldova sau asemenea testări se practică şi prin alte ţări? Încercăm să răspundem la aceste întrebări împreună cu invitaţii noştri de astăzi – politicieni, oameni de cultură, istorici. Unii dintre ei sunt cunoscuţi şi în calitate de „statalişti”.
Tatiana Corai

Victor Stepaniuc, Partidul Popular SocialistTestul de statalitate e o idee deşănţată

Testul statalităţii este o lozincă, nu mai mult. Acei care au utilizat termenul ar trebui să-şi asume responsabilitatea şi să lămurească ce au avut în vedere, fiindcă eu nu prea înţeleg. Există nişte simboluri naţionale, statale pe care le are fiecare popor - ce nume poartă poporul, ţara, ce repere istorice are. Dar să vorbeşti despre un test de statalitate astăzi, într-o lume cosmopolită, este foarte greu. Da, credinţa în acest stat, respectul pentru valorile lui, pentru perspectivele lui, ideea modernizării statului constituie valori care îl caracterizează pe un bun cetăţean, pe un patriot. Şi în acest sens, liderii noştri politici, mai ales acei care ne guvernează, ar trebui să fie model. Dacă se are în vedere aceasta, eu aş saluta un asemenea test. Dar dacă se au în vedere nişte lucruri mărunte - câte cetăţenii are, cum numeşte limba de stat, se consideră sau nu se consideră moldovean? - asta nu are o importanţă prea mare. Prioritară trebuie să fie cetatea unică, R. Moldova, indiferent de provenienţa etnică. Ca să nu mai spun că este absolut inutil să vorbeşti despre un test de statalitate în raport cu Nicolae Timofti, care are o biografie, este lider în profesia sa şi acest lucru ar trebui apreciat. Probabil că Dodon are în vedere electoratul său de perspectivă. Pe acest electorat, trebuie să recunoaştem, stă şi Partidul Comuniştilor, şi partidul lui Dodon, şi partidul nostru, Partidul Popular Socialist. Noi toţi putem vorbi de statalitate, dar haideţi să privim lucrurile în plan modern, contemporan. Testul de statalitate mi se pare o idee deşănţată.

Vladimir Beşleagă, scriitor


Aiureală şi demagogie politică

Testul statalităţii?! Da’ ce-i asta? Sunt sigur că nici Dodon nu ştie. Se face test la imunitate, de paternitate, dar de statalitate nu am auzit. Eu cred că atunci când un lucru este foarte confuz, atunci se pun accente asupra lui ca să se vadă că el există. Statul acesta este artificial, el nu a fost gândit de poporul nostru, ci de cei din afară, din imperiul ţarist, apoi din cel sovietic. Este artificial pentru că nu are bază firească precum au toate statele. Nemţii s-au unit într-un stat pentru că erau nemţi şi aveau o cultură şi o conştiinţă, deşi erau divizaţi; italienii la fel. Faptul că este un stat artificial se vede şi în decursul ultimilor 20 de ani, pentru că el nu poate să se constituie, să se aşeze, să se stabilizeze, să se înţeleagă ceva din el. Testul lui Dodon este unul politico-demagogic. Cum poţi să întrebi pe cineva dacă este statalist sau nestatalist, de ce trebuie să împarţi oamenii în astfel de categorii? Este o ficţiune, o aiureală, demagogie politică.

Anatol Dubrovschi, politolog, istoric


Aşa e tactica politicianului

Cred că Dodon are anumite dubii şi vrea să se convingă dacă greşeşte sau nu. Nimic rău în asta nu-i. Are şi el partidul lui şi porneşte de la anumite interese pe care le formulează în faţa electoratului său sau vrea să câştige un anumit electorat. Aşa e tactica politicianului. Politica este o artă, la fel cum nu fiecare poate fi pictor, actor, scriitor, aşa şi în politică, trebuie să fii abil, ca sa reuşeşti. Pentru RM, dat fiind că nu sunt anumite tradiţii de patriotism faţă de acest teritoriu, când societatea e atât de coruptă, este justificat un asemenea test. În ţările apusene cu tradiţii democratice dezvoltate problema aceasta nu se pune, e clar de la sine, dar într-o ţară, care timp de 20 de ani se chinuieşte să nască democraţia şi nu reuşeşte, un aşa test nu intră în contradicţie cu normele morale ale societăţii.

Octavian Ţacu, istoric


Dodon are o misiune

Testul statalităţii nu este un moft al lui Dodon, dar o misiune care i s-a dat. În viziunea lui Dodon, acest test înseamnă: eşti român ori eşti moldovean, vorbeşti moldoveneşte sau româneşte? Atunci când apar asemenea întrebări şi se pune problema statalităţii, a moldovenismului în general, este clar că sunt reprezentate interesele Federaţiei Ruse, care este generatoarea moldovenismului şi continuatoarea lui, în ideea de a îndepărta R. Moldova de România şi, în principiu, de Uniunea Europeană. Cam asta înseamnă în viziunea lui Igor Dodon testul de statalitate. De fapt, este un pretext de a nu alege preşedintele. Cum se identifică – moldovean sau român, în ce limbă vorbeşte – moldovenească sau română, unde vede viitorul RM – cu Rusia sau cu România? - cam astea ar fi întrebările din test. E o aberaţie, dar asta se întâmplă doar într-o ţară în care nu ştim cine suntem, unde mergem şi ce limbă vorbim, într-o ţară a jumătăţilor de măsură. Dar este şi un truc electoral al lui Igor Dodon de a-şi defini un segment de electorat, despre care el crede că l-ar vota în cazul în care s-ar declara apărător al statalităţii. Dacă alegerea preşedintelui se va face în funcţie de răspunsurile sale la un astfel de test, cred că e un nonsens să alegi un asemenea preşedinte.

Oazu Nantoi, analist politic


De ce stataliştii nu simt „baioneta rusească în fund”?

Testul statalităţii? Dar cine sunt judecătorii? Este evident că proiectul statalităţii RM este un proiect artificial. Dacă în Ţările Baltice ideea de restabilire a statalităţilor antebelice a consolidat populaţia, statalitatea RM este un cadou nemeritat. Imediat după declararea suveranităţii, o parte romantică a început să viseze la unire, altă parte, mult mai agresivă şi consolidată, era gata să lupte până la moarte pentru păstrarea URSS-ului, iar majoritatea, pasivă şi docilă, un produs al sistemului sovietic, contaminată de românofobie, se temea de unirea cu România şi privea statalitatea Moldovei drept răul cel mai mic, deoarece URSS oricum se destrămase. Iată întreaga poveste a statalităţii RM. După aceasta, toate prostituatele politice au început să manipuleze diferite segmente din societate. În mod special, mă amuză luptătorii pentru statalitatea RM, care deloc nu simt „baioneta rusească în fund”. Şi încă un fenomen moldovenesc: dacă ne amintim, în fiecare campanie electorală se găsea cineva care trăgea o fugă la Moscova cu două zile înainte de scrutin şi se prezenta în faţa camerelor de luat vederi, fie alături de Elţin, fie de Putin. Şi mesajul era foarte clar: „Paţani, aista îi al nostru, votaţi-l!”. Iată aceştia sunt de regulă stataliştii în R. Moldova. Testul lui Dodon este un scenariu destul de dezgustător. Târfele politice încearcă să se dea drept cineva virgin, dar nu le reuşeşte şi rămâne de văzut ce va fi.

Sergiu Nazaria, istoric, politolog„Dacă votează candidatul AIE, Dodon devine cadavru politic”

Nu ştiu ce are în vedere Dodon prin acest test, dar pentru mine preşedintele este garantul Constituţiei şi al statului. Şi lucrul acesta trebuie să fie principal, nu pur şi simplu că o dat el jurământul. Preşedintele trebuie să fie stâlpul statului, deci trebuie testate convingerile lui. Eu de exemplu nu-mi închipui că cineva care vine în fruntea Rusiei, a Statelor Unite ori a altui stat începe să cedeze careva teritorii statelor vecine. Dar la noi sunt aşa oameni, care consideră că statul acesta e în plus, e o greşeală a istoriei. Deci, omul care vine în fruntea ţării trebuie să fie convins că statul acesta este necesar, legitim, legal. Eu cred că Dodon vrea să vadă cum gândeşte omul acesta, cum apreciază unele lucruri, probabil că vor să examineze trecutul lui, cum s-a manifestat dumnealui în cutare sau cutare situaţie. Eu aşa îmi închipui… Prin test eu nu înţeleg nişte răspunsuri formale la întrebări, dar în ce măsură persoana respectivă s-a manifestat ca patriot al ţării. Să nu uitam că preşedintele este comandantul suprem al forţelor armate. Dar părerea mea este că Dodon va ajunge cadavru politic, dacă va vota candidatura AIE. Pe de altă parte, dacă nu votează, el are şanse să nu treacă în viitorul Parlament. Dar poate şi să treacă…

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:09

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Partidul Democrat nu mai huzurește ca pe vremuri, în schimb privește în jur cu siguranță. Președintele de onoare al formațiunii, Dumitru Diacov a declarat în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8 a declarat că deși au fost supuși mai multor presiuni în...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 22 Ianuarie 2020, ora: 08:08

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Apple pregăteşte un model de iPhone mai ieftin decât toate cele pe care le are în prezent în portofoliu, acesta urmând să intre pe piaţă la începutul primăverii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:03

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

O tânără de 34 de ani s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10 al blocului în care locuia. Totul s-a întâmplat în prima jumătate a zilei de 21 ianuarie, pe strada Milescu Spătaru din sectorul Ciocana al capitalei. Informația a fost confirmată pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:01

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Potrivit deputatului PD Alexandru Jizdan, candidatul Partidului Democrat la alegerile parlamentare noi din circumscripția Hîncești ar putea fi Ion Mereuță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:57

VIDEO// Ultimul clopoțel a răsunat pentru copilul de 12 ani, ucis la Orhei

VIDEO// Ultimul clopoțel a răsunat pentru copilul de 12 ani, ucis la Orhei

Doliu la Orhei. Băiatul de 12 ani, ucis cu sânge rece de un alt minor, este petrecut astăzi pe ultimul drum. Trupul neînsuflețit al acestuia a fost adus în fața școlii unde a învățat. Acolo, pentru el a răsunat ultimul clopoțel. Tragedia s-a produs...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:56

Dionis Cenușă comentează lipsa de comunicare dintre componentele blocului ACUM

Dionis Cenușă comentează lipsa de comunicare dintre componentele blocului ACUM

Politologul Dionis Cenușă afirmă că lidera PAS, Maia Sandu, scoate în evidență că nu exista comunicare suficientă cu cei de la Platforma DA, de aceea, pentru circumscripția din Hâncești fiecare forță politică vine cu propriul candidat. Astfel, într-o postare pe o...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 22 Ianuarie 2020, ora: 07:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Ianuarie 2020, ora: 07:43

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 IANUARIE 2020. VĂRSĂTORII SUNT ENERGICI ȘI PLINI DE VIAȚĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 IANUARIE 2020. VĂRSĂTORII SUNT ENERGICI ȘI PLINI DE VIAȚĂ

Horoscopul zilei de 22 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:11

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

În orașul Donețk a fost asasinat adjunctul comandantului regimentului forțelor speciale al așa-numitei „Republici Populare Donețk” (”DNR”) Alexei Krivulia, cunoscut printre separatiști drept „Grin”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:04

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Noul premier rus Mihail Mișustin a afirmat marți, odată cu prezentarea noului guvern, că dorește accelerarea planului de investiții anunțat de Vladimir Putin la începutul lui 2018, un program fără precedent, care urmărește modernizarea unei Rusii a cărei economie se confruntă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 21:43

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

Problemele sociale şi conflictele, nu schimbările climatice, sunt cele mai mari temeri ale generaţiei care s-a născut la sfârşitul mileniului trecut, aşa-zişii „millennials”, arată un studiu întocmit de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) şi prezentat...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Ianuarie 2020, ora: 21:36 de Mihaela Culcinschi

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)